Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Den 16 år gamle manøveren skapte harme i Italia. I dag kan den ha kostet Weng gullet: - Jeg er irritert

Heidi Weng var råsterk, lå helt på bakskiene til Marit Bjørgen og hadde så mye krefter at hun vurderte å rykke. I stedet ventet hun til spurten. Da skjedde det som ikke skulle skje.

LAHTI-SVINGEN: Marit Bjørgen avgjorde VM-tremila på samme måte som Tor Arne Hetland i VM-sprinten i 2001 og som hun selv gjorde i sprintfinalen i OL i Vancouver i 2010. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAHTI-SVINGEN: Marit Bjørgen avgjorde VM-tremila på samme måte som Tor Arne Hetland i VM-sprinten i 2001 og som hun selv gjorde i sprintfinalen i OL i Vancouver i 2010. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): 21. februar 2001 ble den beryktede «Lahti-svingen» avgjørende da tidenes første sprintverdensmester ble kåret. Håvard Solbakken gikk først inn i svingen foran italieneren Christian Zorzi. Plutselig kom Tor Arne Hetland på innsiden og suste forbi duoen. Der avgjorde Hetland finalen og ble historisk.

- Jeg husker det øyeblikket godt. Vi satt og holdt med Zorzi. Så kom plutselig Hetland forbi. Det var frekt og dramatisk. Noen ble sinte. Jeg ble inspirert, fortalte Federico Pellegrino, sprintverdensmesteren fra årets Lahti-VM, til Dagbladet etter sitt gull i Lahti.

4. mars 2017, altså i dag, gikk Marit Bjørgen først inn i Lahti-svingen. Heidi Weng vurderte flere ganger å gå forbi, men tenkte at hun skulle vente til spurten og ta skalpen på lagvenninna på oppløpet. Men så kom avgjørelsen i Lahti-svingen igjen. Bjørgen roet ned tempoet før hun skjøt fart ut av svingen. Weng hang ikke med og ga fra seg muligheten til å spurtslå Bjørgen.

LAHTI-SVINGEN: Marit Bjørgen avgjorde gullduellen på samme måte og i samme sving som i Lahti-VM i 2001. Foto: NTB Scanpix
LAHTI-SVINGEN: Marit Bjørgen avgjorde gullduellen på samme måte og i samme sving som i Lahti-VM i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har sett det Hetland gjorde her mange ganger. Jeg visste at det var mulig å gjøre det i Lahti-svingen og faktisk ligge i front da, forteller Bjørgen til Dagbladet.

- Jeg visste at jeg kunne ta Heidi der, men jeg fryktet henne i spurten. Heidi var den verste jeg kunne møte på et oppløp. Heidi er raskere enn meg på en 100 meter, men nå gikk vi tre mil først, så det er vanskelig å si å hvem er best å spurte da, sier VM-dronninga etter sitt fjerde gull i Lahti.

Weng: - Jeg blir irritert

Dagens gull ble avgjort på nesten samme måte som i sprintfinalen mot Justyna Kowalczyk i OL i Vancouver i 2010. Det var Rognes-jentas første OL-gull i karrieren og var symbolet på snuoperasjonen fra flere år med motgang til den endeløse medgangen som skjøt fart i svingen i sprintfinalen i Vancouver-OL.

- Jeg turte ikke å snu meg, fordi jeg var redd for å gå på trynet. Planen var å ta ned farta litt før Lahti-svingen og så skyte fart ut. Det virket som det fungerte. Jeg skjønte det da jeg ikke fikk luke i bakken, at jeg kunne gjøre det i svingen, forteller Bjørgen.

Weng irriterer seg over at hun gikk i samme fella som Kowalczyk og Zorzi.

TOK GULL: Marit Bjørgen var svært fornøyd etter å ha slått Heidi Weng på oppløpet under lørdagens 30 km for kvinner i Lahti. - Hvis vi bare skulle spurta 100 meter så hadde nok Heidi slått meg, men det var jo 30 kilometer før det, sa skidronninga. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Det var rett og slett skikkelig dårlig. Jeg blir litt irritert av å tenke på det. Jeg har alltid drømt om å spurtslå Marit. Jeg følte meg veldig sterkt og angrer litt på at det var ikke jeg som rykket i den siste bakken, for det har jeg gjort før på Marit, forteller Weng til Dagbladet.

- Tror du at du hadde tatt Bjørgen i spurten om du hadde hengt bedre med i svingen?

- Jeg vet ikke om jeg hadde vunnet, men det hadde vært gøy å ha prøvd å spurtslå Marit. Men hun dro mye og fortjente gullet.

Weng ville dra hjem før tremila

25-åringen fra Ytre Enebakk har fått flest diplomer i VM, som går til de seks beste i individuelle øvelser og tre beste i stafetter. Men Tour de Ski-vinneren og verdenscuplederen har ikke vært helt fornøyd med hva hun har prestert, til tross for to stafettgull.

Etter VM-sølvet i dag var imidlertid Weng veldig fornøyd, til tross for den svake gjennomføringen av Lahti-svingen.

- Det var utrolig gøy for meg og en kjempeopptur. Det var den beste kroppen min i hele mesterskapet. Det var digg at det var «Heidi Weng-føre» i dag. Så kjørte jeg en utrolig dårlig siste sving, sier Weng.

ÅRSBESTE: Ragnhild Haga jublet da hun krysset målstreken og ble nummer fire. - Kanskje sesongens beste løp, sier hun etter bragden. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde ingen forventninger på forhånd og var veldig sliten. Jeg trodde hele tiden at jeg skulle slippe eller ikke gidde mer. Jeg er overrasket over hvor sterk jeg er, fordi jeg har hatt så lyst til å dra hjem.

- Hvorfor ville du dra hjem?

- Jeg har vært så sliten. Jeg ville bare bli ferdig med sesongen etter stafetten. Men nå er jeg glad for at jeg ble.

Weng slår tilbake mot kritikken

Ifølge bronsevinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen ville hele laget dra hjem før start.

- Da vi satt i bilen, hadde vi helst lyst til å kjøre til Helsinki hele gjengen. Det er så mye nerver, og en tremil frister lite etter et langt mesterskap, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Jeg gikk på trynet ut fra start. Jeg ble for ivrig og falt bakover. Det var isete og hardt, så det var ikke veldig godt. Smerten var en større kamp enn konkurransen. Men det gikk jo bra, sier Heming-jenta.

Bjørgen er imponert over Jacobsens bragd med smerter.

- Jeg visste ingenting om Astrids smerter, så det er veldig imponerende. Astrid er en mesterskapsløper som klarer å ta frem det beste i seg selv når det gjelder, skryter Bjørgen.

Weng ble av svenskene anklaget for å ha bidratt til Charlotte Kallas stavbrudd, men verken Kalla eller Weng mener det medfører riktighet.

- Jeg var ikke nær Kalla, så det gjorde hun selv, kontrer Weng.

AVVISER SKYLD: Svenskene har gitt Heidi Weng skylda for svenske Charlotte Kallas stavbrudd under dagens 30 kilometer for kvinner. Weng avviser selv beskyldningene. - Jeg var ikke nær henne så det det gjorde hun rett og slett selv, sier Weng. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media