Den andre Ronaldo

YOKOHAMA (Dagbladet): Ronaldo wa hitori dake desu, hyler japanerne - det er bare én Ronaldo. Men det er ikke helt sant det, det er nemlig en til: Ronaldo de Assis Moreira.

Som ble til Ronaldinho fordi navnet hans var opptatt. Av Ronaldo - han med seks VM-scoringer og bransjens mest berømte tenner. Men Lille-Ronaldo holder det også, både på banen og i den franske telefonkatalogen.

For å være helt ærlig låter det faktisk enda bedre.

De tre R-ene mot Oliver Kahn, Brasils tre musketerer mot Tysklands panserforsvar - uansett hvordan du ser deg inn i morgendagens VM-finale eller hva du velger å kalle brassenes fotballdødelige trio - Ronaldinho er en av dem. Og mens Rivaldo er den egosentriske og strenge, og Ronaldo den tilbedte og omsvermede, er Lille-Ronaldo den blide.

Og gutten som danser samba med ballen.

Stor lagspiller

- Jeg elsker å spille fotball, sier Ronaldinho. - Jeg elsker atmosfæren rundt de store kampene. Og jeg liker lagspillets idé, jeg liker å gjøre gode ting sammen med andre. Det er hvordan vi gjør det, og ikke hvem som scorer målene, som betyr noe.

Du så det mot England da han satte opp Rivaldo til utlikningen rett før pause. Du husker det kanskje også, hvordan han raste over det grønne golvet med lavt tyngdepunkt, optimal ballkontroll og eksemplarisk lagfølelse. For der Rivaldo og Ronaldo helst avslutter sjøl - de har jo sin innbyrdes skytterkonge-konkurranse å forholde seg til også - spiller Ronaldinho ballen.

Fordi hans tid vil komme.

Ronaldo de Assis Moreira er nemlig utpekt som den neste gigastjernen fra Brasil. Og han har kommet langt bare her i Japan. For seiersmålet mot England, det allerede utskrevne skuddet eller innlegget som avsluttet David Seamans landslagskarriere, og ikke minst den hårreisende utvisningen under semifinalen mot Tyrkia, har ført ham til folks hjerter.

Og til enkeltes lommebøker.

Uberørt av sex-rykter

I England går det nå en historie - sjølsagt solgt for penger - om at Ronaldinho er en samba-konge også i dynene.

Et hvitt eksemplar av arten kvinne forteller nemlig at hun og Lille-Ronaldo kjørte full match og seks ekstraomganger ei natt under oppkjøringen til VM.

Så det er ikke noe rart at han er blid mener noen, mens andre spekulerer i om dama med historien kan være kjendismodellen Jordan, kjæresten til Dwight Yorke.

Som rett og slett tok feil.

Men Ronaldinho bryr seg ikke om sånt. Han er bare ufattelig glad over at han og Brasil har kommet dit de er. Og det i løpet av et år der mange trodde både det stolte landslaget og gutten som individ ville oppleve alt annet enn suksess. For det var ikke rosenrødt da Ronaldinho dro fra brasilianske Gremio til Paris St. Germain sist sommer.

Verken for ham eller landslaget.

Livet smiler

Brasil sleit med å kvalifisere seg til VM. Og Ronaldinho ble nektet å spille fotball i Frankrike. Overgangsproblemer kaller man sånt, og for Ronaldinho tok det nesten fem måneder.

Sjølsagt handlet det om penger.

- Det var frustrerende, sier han. - Det eneste jeg tenkte på var det jeg ikke fikk lov til - å spille fotball. Men nå er alt glemt, livet smiler nå. Jeg har allerede oppnådd mer enn jeg våget å drømme om på forhånd.

Ronaldinho er en av ti nominerte spillere til den prestisjetunge bestemannpremien Golden Ball. Og så kan han, som de fleste tror, bli verdensmester i morgen.

Det er mye for en kar i startgropa.

Ronaldinho wa hitori dake desu - det er bare én Ronaldinho. Det kan fort bli folkets rop på finalestadion i Yokohama i morgen.

SAMBAKONGEN: Ronaldinho jubler etter å ha sendt England ut av VM og Brasil til semifinalen 21. juni. Nå er spissen klar for finalen, og nominert til bestemannsprisen i VM - Golden Ball.