Den beste vinklingen

Få kontroll på armer og bein.

(Dagbladet.no): Brystsvømming er den mest teknisk krevende svømmearten. Litt overraskende, kanskje, siden det er denne øvelsen de fleste lærer av familien og skolen. Grunnen til at brystsvømming er så krevende, er at armer og bein arbeider utenfor linjen av kroppen.


Det vesentligste er at armtaket og beinsparket ikke skal skje samtidig. I tillegg skal pusten skje på hvert tak, hver gang du strekker armene ut. Det betyr tre ting å tenke på samtidig, og da kan det gå rundt for de fleste. Koordinasjon er nøkkelordet.

I denne episoden ser vi nærmere på hele brystteknikken til Alexander Dale Oen (21). Han er den beste brystsvømmeren i Norge og behersker teknikken. Derfor er det god lærdom i å se ham svømme. I Svømmeskolen bruker vi undervannskamera, slik at du lettere kan se hvordan det skal gjøres.

- I brystsvømming prøver jeg å ha en minst mulig vinkel i hofteleddet, og mest mulig vinkel i kne- og ankelleddet, sier Alex. Mange sliter med at vinkelen i hofteleddet er for stor, slik at beina synker mot bunnen.

I tidligere episoder har Alex gått gjennom mange øvelser du kan gjøre for å beherske beinsparket og armtaket. Det kan være lurt å repetere disse øvelsene.

- Det viktigste er at du svømmer så mye som du føler du trenger. Hvis du ikke behersker teknikken så godt, trenger du ikke svømme så langt. Det viktigste er at du har en progresjon i forhold til teknikken, sier Alex.

Svømmeskolen blir laget av i samarbeid med Norges svømmeforbund. Forbundet kjører nå en mosjonskampanje, «Svøm deg til Island», hvor premien er en tur. Nok en grunn til å komme seg opp av godstolen og ut i bassenget.

Nye episoder av Svømmeskolen blir publisert hver søndag. Neste søndag fokuserer Alex på vendingene i brystsvømmingen. Tidligere episoder finner du her.

LANDETS BESTE: Alexander Dale Oen (21) lærer deg svømmeteknikk.