INN MED MILLITÆRET:  For å sikre tryggheten i favelaene i Mare, nord for Rio, vil sikkerhetsmyndighetene i landet gjøre det de kan for å få den voldelige narkotrafikken under kontroll før sommerens mesterkap. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
INN MED MILLITÆRET: For å sikre tryggheten i favelaene i Mare, nord for Rio, vil sikkerhetsmyndighetene i landet gjøre det de kan for å få den voldelige narkotrafikken under kontroll før sommerens mesterkap. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB ScanpixVis mer

Den brasilianske hæren rykker nå inn og tar over favelaene før fotball-VM

Frykter for sikkerheten tre måneder før mesterskapet.

(Dagbladet): Tre måneder før fotball-VM i Brasil starter, kom beskjeden om at det brasilianske millitæret må trå til for å hjelpe politiet i Rio de Janeiro.

For å sikre tryggheten i favelaen Mare nord for Rio, vil sikkerhetsmyndighetene i landet gjøre det de kan for å få den voldelige narkotrafikken under kontroll før sommerens mesterkap.

Rundt 100 000 bor i de aktuelle favelaene, eller slumområdene, som myndighetene nå rykker inn i.

På ubestemt tid Det fortalte Brasils justisminister Jose Eduardo Cardozo mandag, melder nyhetsbyrået EFE.

De millitære styrkene vil, i samarbeid med politiet, gjennomføre en operasjon som har som mål å drive ut narkobandene som i dag fungerer som ledere i favelaene i Mare-området. Justisministeren opplyser at de ønsker å ta over kontrollen over området på ubestemt tid.

Politiet har siden 2008 hatt pasifist-politistasjoner i 38 favelaer, for å kunne beskytte og hjelpe de fattige innbyggerne mot narkobandene.

En av Brasils største kriminielle organisasjoner, PCC, gikk ut i høst og sa at de kunne love terrorangrep under fotball-VM.

Verste siden 2010 Ifølge engelske Guardian har en rekke mord, hevndrap og brannbomber mot politistasjonene gjort situasjonen mellom politiet og de kriminelle svært spent.

Innbyggere i slumområdene og frivillige organisasjoner rapporterer at situasjonen er mer spent enn noen gang siden 2010.

Fem politimenn skal være drept siden februar. Sist i helgen ble en politibetjent skutt i halsen etter en krangel med to unge i favelaen.

Forrige torsdag ble tre av politiets passifist-stasjoner tent på, og det skal ha vært dråpen som førte til at Rios guvernør, Sérgio Cabral, skal ha bedt om hjelp til å få orden i Mare-favelaene.

Selv om mye av fokuset i forkant av sommerens fotball-VM går på sikkerheten i Rio de Janeiro, er ikke byen en gang på listen over de 50 byene med flest mord i verden, skriver Guardian.

Hele 16 brasilianske byer er med på den lista, deriblant vertsbyene Fortaleza, Natal, Salvador, Manaus, Recife og Belo Horizonte - men altså ikke Rio.

I tillegg til sikkerheten er det også stadionene som får mye oppmerksomhet før mesterskapet. I forrige uke gikk generalsekretæren i FIFA ut og fortalte at han er bekymret for at tre av stadionene ikke blir klare til mesterskapet sparkes i gang 12. juni.

RYKKER INN:  De millitære styrkene vi, i samarbeid med politiet, gjennomføre en operasjon som har som mål å drive ut narkobandene som i dag fungerer som ledere i favelaene i Mare-området. Justisministeren opplyser at de ønsker å ta over området på ubestemt tid. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes / NTB Scanpix
RYKKER INN: De millitære styrkene vi, i samarbeid med politiet, gjennomføre en operasjon som har som mål å drive ut narkobandene som i dag fungerer som ledere i favelaene i Mare-området. Justisministeren opplyser at de ønsker å ta over området på ubestemt tid. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes / NTB Scanpix Vis mer