ANSVARET TYNGET: Sprinttrener Ulf Morten Aune tror spenningen i kroppen til Pål Golberg før lagsprinten ble tung å takle for unggutten. Foto. Bjørn Langsem/Dagbladet
ANSVARET TYNGET: Sprinttrener Ulf Morten Aune tror spenningen i kroppen til Pål Golberg før lagsprinten ble tung å takle for unggutten. Foto. Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

- Den dagen man blir så dum, skal man ikke ha denne jobben

Aune avviser konspirasjonsteori om laguttaket.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Pål Golberg var en knust mann både fysisk og mentalt etter at Norge for første gang i teamsprint ikke klarte å komme seg til finale.

Landslagstrener Ulf Morten Aune måtte se Golberg bli løftet opp og ut av stadion, helt utslitt. Etterpå innrømmer Aune at laguttaket ble feil.

- Når du ser på resultatet i etterkant, så er det klart at vi kunne gått med en annen oppsetning og gjort det mye bedre. Finn Haagen Krogh var i bildet, vi hadde distanseløpere, akkurat nå i etterpåklokskapens tegn så kunne vi gått med ganske mange andre. Det ble ikke gått så fort der ute at det hadde vært noe problem, sier han, og gjentar det Petter Northug sier: Det var ingenting som tydet på kollaps.

- Han var frisk i morges, men han har så klart vært veldig spent. Han har følt at det har vært et veldig stort ansvar å få jobben. Nå har ikke vi fått noen fornuftig dialog med Pål ennå, han er veldig, veldig langt nede, så det får vi se på litt seinere. Men det er klart: Spenninga i kroppen hans har vært høy nok, det er ikke til å legge skjul på, sier Aune.

- Hva har dere gjort for å forberede ham på det?

- Vi har gjort våre vanlige prosesser, og kanskje litt ekstra utover det også. Han har bodd på rom med Ola Vigen Hattestad, som er veldig rutinert, og vi har tatt en del grep som jeg ikke vil gå i detalj på. Men vi følte vi hadde god kontroll, sier sprinttreneren.

Har klart seg bra i tøffe løyper
Uttaket av Pål Golberg har ikke vært helt ukontroversielt.

Sverige valgte allrounder Marcus Hellner på sin førsteetappe, hans taktikk var åpenbart å gå fort for å mørne de lettere konkurrentene, og mange mener løypa her i Val di Fiemme er for tøff for sprinterne, i hvert fall i konkurranse med andre allroundere.

- Ni av ti ganger så følger Golberg dem. Han har gått ganske mange teamsprinter, ofte mot hard motstand, og det er ofte han som har gjort det som Hellner gjorde i dag. Senest i Liberec gjorde han jobben i en tøff løype mot tøffe løpere, sier Ulf Morten Aune.

- Jeg har ingen andre forklaringer enn at spenningen i kroppen hans har vært mer enn stor nok.

SKUFFET: En medalje er under pari etter to VM-sprinter, mener landslagstrener Aune. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SKUFFET: En medalje er under pari etter to VM-sprinter, mener landslagstrener Aune. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Var han så nervøs at du lurte på om han var i stand til å gå i morges?

`- Jeg tenkte ikke på det før start. Det er veldig mange som blir ekstremt nervøse, vi hadde stafettløpere på 90-tallet som nesten måtte bæres til start, men gikk fort likevel, svarer Aune.

Avviser prestisje
Det har blitt antydet tidligere at det er prestisje for sprintlandslaget å ha med sine løpere når laget skal tas ut til mesterskap som dette.

Aune avviser på det sterkeste at det spilte inn denne gangen.

- Nå har jeg vært med på dette siden 2003, og det er bare å se på resultatene våre i teamsprint, så gir det svaret seg sjøl. Den dagen man blir så dum at man tar ut laget på sånt grunnlag, da skal man ikke ha denne jobben i hvert fall, sier han.

Petter Northug sier på sin side at han ikke legger seg opp i laguttaket i det hele tatt.

- Jeg legger meg ikke bort i laguttak. Jeg fikk høre tidlig at jeg skulle gå sisteetappen, og da bruker ikke jeg noe tid på hvem som skal gå den andre, sier han.

- De ser nok på Pål som var mest allrounder av de sprinterne som gikk. Det ble litt spesielt i dag, det kom nysnø, og da ble det tungt føre. Da blir det ei tung løype, mener Northug.