Den deilige dobbelen

Touch of Hawk er nominert til «Årets hest».

DERBY-VINNER: Touch of Hawk vant blant annet norsk Derby på Øvrevoll i august og Gr 3-løpet Stockholm Cup i løpet av et meget løfterikt 2009.Foto: Stefan Uppström
DERBY-VINNER: Touch of Hawk vant blant annet norsk Derby på Øvrevoll i august og Gr 3-løpet Stockholm Cup i løpet av et meget løfterikt 2009.Foto: Stefan Uppström Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Her er sjansen til å vinne store gevinster på hest!

(Dagbladet): For annen gang har hovedorganisasjonene for hestesport i Norge - Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto - gått sammen om å arrangere de firbeintes svar på Idrettsgallaen.

Hestegalla 2010 går av stabelen på Oslo Kongressenter lørdag 23. januar, hvor 450 gjester skal feire året som har gått i norsk hestesport, og hedre de beste beste prestasjonene i 2009.

Kategorien «Årets hest» er bare én av 18 priser som skal deles ut, og Dagbladet.no vil i samarbeid med arrangørene presentere de ni nominerte hestene i dagene framover.

Prisen er både prestisjetung og spesiell, ettersom publikums stemmer teller like mye som fagjuryens (se prosedyre for stemmegivning i faktaboks).

Sønn av sin farI dag presenterer vi Touch of Hawk. Han vant Norges største unghestløp, Derby, samt Skandinavias største stayerløp, Stockholm Cup.

TOUCH OF HAWK:

Navn: Touch of Hawk
Kjønn: Vallak
Farge: Mørkebrun
Fødeland: Frankrike
Avstamning: Hawk Wing (far), Touch of Class (mor)
Eier: Stall E of F
Oppdretter: Dieter Burkle
Trener: Wido Neuroth
Oppasser: Bheem Singh
Jockeyer: Lennart Hammer-Hansen seks ganger, Fredrik Johansson en gang

Meritter 2009:
7 starter: 4-1-2-0, formtall 96, innløpt kr 1 575 950

Touch of Hawk innledet sesongen med lett seier, før han ble annen i 2000 Guineas bak Chicken Momo. To starter i Sverige ga to tredjeplasser, inkludert Svensk Derby, før han triumferte med sikker triumf i Norsk Derby. Aller mest imponerte han da han klarte å vinne Stockholm Cup, utrolig sterkt av en 3-åring. Årets siste start var Norsk St Leger, som han vant med ti lengder uten å være ridd for fullt.

Det ble stilt store forventninger til Touch of Hawk helt siden han debuterte som konkurransehest på Øvrevoll som 2-åring. Det var ikke rart når man har en bror ved navn Touch of Land som har løpt inn sju millioner kroner.

Faren Hawk Wing er en hest man ikke glemmer om man har sett ham galoppere. Det var en av de tøffeste hestene som har satt sine høver på en galoppbane, en hestesportens svar på Ole Einar Bjørndalen. Etter et fantastisk 2009 lever Touch of Hawk opp til navnet sitt.

Han har fått en del av sin fars fabelaktige talent.

Begynte braTouch of Hawk har gjort det godt hele karrieren. Han klarte ikke å vinne på tre forsøk som 2-åring, men to annenplasser i tøff konkurranse var bra.

I år har det gått mye bedre selv om Touch of Hawk i starten av sesongen måtte se seg overgått av sin halvbror og stallkamerat Handsome Hawk. Fredrik Johansson red Touch of Hawk i årsdebuten i mai, det endte med seier.

Siden overtok jockey Lennart Hammer-Hansen roret da storløpssesongen begynte. Tre storløp på rad endte i trippelplasseringer uten å vinne, men annenplass bak Chicken Momo i norsk 2000 Guineas og tredjeplass i svensk Derby bak nevnte Handsome Hawk var to meget gode prestasjoner.

En bussjåfør, en bussjåfør...Lennart Hammer-Hansen er trolig verdens beste ridende bussjåfør. Dansken har i en årrekke vært en av Skandinavias beste ryttere og han har også ridd på toppnivå i Tyskland. For noen år siden ble han lei.

Jockeystøvler ble byttet ut med sjåførlue.

Hestegalla 2010:

• Hestegalla 2010 går av stabelen 23. januar 2010. 

• Dette er andre gang hele hestesporten samles for å hedre de beste prestasjonene i året som har gått.

• Det er Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto som står bak Hestegalla 2010. 

• I løpet av kvelden vil det bli utdelt 18 priser. Hver enkelt organisasjon vil hedre sine egne utøvere, og er i tillegg representert med nominerte utøvere. I tillegg vil det bli delt ut en hederspris. 

• Det vil også bli delt ut en fellespris som er «Årets hest».  Publikum vil få mulighet til å stemme via Dagbladet.no. 

• Prisen er et vakkert hestehode, formgitt og utført i tre av kunstneren Angelina Engelsen. 

• Hestegallaen er et årlig arrangement. 

• Formålet er å samle de ulike organisasjonene for å hedre de gode prestasjoner og feire hverandre i en felles ramme.

Les mer på Hestegalla.no

- Jeg var sliten. Det er et tøft liv å være jockey, og jeg hadde behov for å gjøre noe annet og begynte å kjøre buss. Heldigvis kom lysten til å ri tilbake, sa dansken i høst.

Det angret nok ikke Hammer-Hansen på 23. august da han sto i vinnerpaddocken på Øvrevoll etter norsk Derby.

Touch of Hawk hadde ikke bare vunnet, han hadde vunnet lett, en seier verdt 550 000 kroner. Det var ikke bare stort for Hammer-Hansen, men også for eierne med stallnavnet Stall E og F.

Terje Finnbråten er mannen bak det stallnavnet, en mann som har hatt en rekke verv på Øvrevoll. Han har vært formann på Øvrevoll, vært jockey, banespeaker, eier og oppdretter. Ryktene på Øvrevoll sier at han gjort alt på galoppbanen, unntatt å være hest.

- Vi har hatt mange flotte stunder med egenoppdrettede hester, blant andre hoppa Funny Legend som var et eventyr, men dette var den første Derby-seieren og det er veldig stort. Derby er noe ekstra, man har bare en sjanse, sa Finnbråten da.

Stem på «Årets hest» under Hestegallaen:

Du har muligheten til å stemme frem din favoritt blant de nominerte hestene til «Årets Hest».

For å stemme på hesten du mener fortjener tittelen Årets Hest, stemmer du i avstemningsboksen nedenfor.

Folkets stemmer vil telle 50 prosent, det samme vil fagjuryens.


De nominerte er:

1 Åsajerven
2 Cezanne 30
3 Appel au Maitre
4 Tindur
5 Megaman Neo
6 Chicken Momo
7 Bork Odin
8 Touch of Hawk
9 Camiro 19

Slo Appel au MaitreEtter Derby-seieren fikk kresten rundt hesten blod på tann og forsøkte seg i Gr 3-løpet Stockholm Cup, av mange ansett som Skandinavias beste løp uansett kategori.

Å vinne Derby er en ting, nå ventet møte med de store gutta. «Årets hest» i fjor, Appel au Maitre og en beinhard engelsk hest ved navn Munsef.

Touch of Hawk slo begge og vant på ny over en halv million kroner. På høsten vant han også klassiske St Leger på Øvrevoll. Årsfortjenesten endte på drøyt 1.7 millioner kroner.

- Sammenlignet med Appel au Maitre, er Touch of Hawk mer vanlig å se på. Han er bare tre år og er ikke ferdigutviklet muskulært. Han er lett å ha med å gjøre i det daglige, men veldig innsatsvillig i trening. En av hans beste egenskaper er at han er avbalansert i løp og kan plasseres hvor som helst i feltet. Han har et meget godt løpshode. Som Appel au Maitre drar han på treningsleir til Tyskland i vinter og årsdebuterer trolig der før han kommer hjem når storløpssesongen starter i april, sier trener Wido Neuroth.

- Touch of Hawk utviklet seg så mye i høst at det er all grunn til å tro at det er mer å gå på. Han har også en avstamning som tilsier at han skal bli bedre med årene. Jeg tror eierne får mye moro med ham framover, forhåpentligvis så mye at de investerer i nye hester, sier Neuroth og ler.

TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no
TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer