Den ekte EM-diamanten

Etter at Tsjekkia fikk med seg Nederland på EMs flotteste kamp, er det bare å gardere.

LISBOA (Dagbladet): For noen dager siden så alltid angripende nederlendere ut som om de var lei av sin egen fotball.

I går var laget tilbake - smittet av Tsjekkia.

Hele EM er det. Maken til glad fotball spilles ikke nå om dagen.

HVOR ALL

gleden ender, vet ingen. Fire kvelder framover gjelder A, B, C og D. Men du må bruke resten av alfabetet for å ane mulighetene i denne turneringen. Og ikke glem X og Y fra mattetimene.

Matematikk er forresten en dårlig måte å nærme seg den siste innledningsrunden i EM. Her avgjør følelsene, eller kanskje bedre: Evnen til å kontrollere dem.

Som franske Thierry Henry lakonisk sier om turneringens mest omtalte lag:

- Det flotte med det engelske laget er begeistringen for spillet. Men det er også deres største svakhet.

ETTER

å ha sett Tsjekkia angripe uten hensyn, kunne Henry omtalt mesterskapets flotteste lag på samme måte.

Mens England fortsatt er ett av 12 lag som enten kan vinne EM eller bli slått ut i innledningspuljen, kan Tsjekkia heldigvis bare vinne.

EM ER

blitt akkurat så jevnt som det skulle, med motorvei fra suksess til fiasko. De engelske forståsegpåerne for eksempel; som er et av Europas største folkeslag om dagen, kan ikke få bestemt seg for hvorvidt dette er den største sjansen på 38 år til å vinne en internasjonal tittel, eller om Sven-Göran Eriksson allerede nå bør trekke seg fordi spillerne har overtatt taktikken.

- En mann som tjener nær 40 millioner kroner i året for å trene et fotballag, må selv klare å bestemme hvordan det skal spille, påpekte flere aviskommentatorer etter at Eriksson hadde lagt diamantformasjonen sin i smykkeskrinet rett før Sveits-kampen.

FOR MANGE

engelske journalister, preget av en ganske autoritær barneoppdragelse, er medbestemmelse en fremmed greie. Ungene på fotballandslaget får vær så god vente på at treneren har sagt sitt.

- Jeg prøvde å få spillerne til å diskutere taktikk allerede for et par år siden, men da ble de bare overrasket og ingen torte å si noe. Nå snakker de. Får du fotballspillere til å gjøre det, har du et bedre lag, sier Eriksson, vel vitende om at det er akkurat det han trenger for å gå videre mot Kroatia i morgen.

MED VALGET

av fire sentrale midtbanespillere på banen samtidig, har Eriksson gitt både seg selv og spillerne en vrien oppgave. England mangler sentrale spillere til å ta de lange løpene inn bak motstanderens forsvarslinje.

Svakheten ble ekstra synlig da England måtte styre kampen mot Sveits. Uten spesielt offensive backer ble det engelske angrepsspillet stillestående, og det mot en totalt udisiplinert motstander. Bare utgangspunktet at Kroatia må framover for å vinne, gjør det sannsynlig at England følger Frankrike videre fra gruppe B.

I KVARTFINALEN

møter de Hellas som sannsynligvis vinner gruppe A. Det blir årets største fotballbombe, pluss den endelige bekreftelsen på at sommer-OL om to måneder bare blir rot. For hvem er det som rekker å jobbe med halvferdige OL-anlegg i Hellas nå om dagen?

På søndagskvelden er det fri uansett når hele den katolske halvøya spiller om fotballæren. Alt annet enn portugisisk seier er nitrist for vertene, men ok for oss som bare er her for å se fin fotball.

Vi vil ha Frankrike, Spania, Sverige og Danmark videre. Lurer England og Nederland seg med, er det greit. For nå er Tsjekkia sikret.

Den som har Pavel Nedved på laget, skaper sjanser i annethvert angrep og ikke bryr seg om at motstanderen får sjansen hver gang, er EMs virkelige diamant.