- Den eldre garde fases sakte, men sikkert ut

En stille revolusjon hos Katjusja.

FORANDRES MED KRISTOFF: Neste år har Alexander Kristoff en engelsktalende og hardtarbeidende gruppe rundt seg i klassikerne som får Stein Ørns hjelp til å finne optimale forberedelser inn mot klassikerne. Det håper Stavanger-mannen vil sikre enda mer suksess i 2016-sesongen. FOTO: Tim De Waele/Tour des Fjords
FORANDRES MED KRISTOFF: Neste år har Alexander Kristoff en engelsktalende og hardtarbeidende gruppe rundt seg i klassikerne som får Stein Ørns hjelp til å finne optimale forberedelser inn mot klassikerne. Det håper Stavanger-mannen vil sikre enda mer suksess i 2016-sesongen. FOTO: Tim De Waele/Tour des FjordsVis mer

(procycling.no): Da Alexander Kristoff etter andreplassen i Milano-Sanremo dro rett i kontraktforhandlinger med Katjusja-eier Igor Makarov, ble det samtidig varslet om en ny tidsregning i sykkellaget hans.

Endringen ser man allerede nå i logoene til det globale sykkelprosjektet. Ordet som med overlegg er skiftet ut, er det «russiske».

Det var en tid nordmannen kunne peke mot hvilken lagbuss han ville og være trygg på at de kom et tilbud derfra. Men med forsikringene han fikk, valgte han fort å bli værende.

Også ved de nylige utviklingssamlingen i nærheten av Como-sjøen nord i Italia ble retningsforandringen forsøkt innprentet i rytterne.

• procycling.no-avsløring: Nå har også Kristoffs stefar signert for Katjusja

Det ble behørlig presisert at festligheter og andre utskeielser tilhører fortiden.  Dessuten skal vintertreningen til klassikerrytterne overvåkes av en nordmann.
 
Forandringer med Kristoff Mye har skjedd siden Alexander Kristoff ankom laget som vrakgods fra BMC Racing foran 2012-sesongen.

Triumfer fra Milano-Sanremo og Flandern rundt for å nevne det mest opplagte.

En gruppe kjerneryttere bestående av nordmennene Kristoff og Sven Erik Bystrøm, danske Michael Mørkøv, østerrikeren Marco Haller og italienske Jacopo Guarnieri vitner om forandring.

Da Stavanger-mannen debuterte i Flandern rundt for tre år tilbake het lagkameratene Luca Paolini, Oscar Freire, Xavier Florencio, Maxime Vantomme, Vladimir Isaychev, Aliksandr Kuchynski og Alexander Porsev.

- Nå er gruppa rundt meg 100 prosent engelsktalende, og den eldre garde fases sakte, men sikkert ut. Jeg føler vi har en profesjonell kjerne og gode holdninger i klassikergruppen, sier Kristoff til procycling.no.

På ledersiden har det ikke skjedd like mye. Hans-Michael Holczer ble erstattet på toppen av Vjatsjeslav Jekimov i oktober 2012. Inn kom også sportsdirektør Torsten Schmidt.

• Kommentar: «Jeg ser dopere både til høyre og venstre»

Fra 2014-sesongen ble også José Azevedo ansatt, mens Erik Zabel ble fritatt fra ansvaret for spurtene i laget på grunn av hans dopingfortid.

- Ingen innkjøringsleir Formaliseringen Stein Ørns bidrag til laget, gir duoen bedre arbeidsforhold, mer tid og forhåpentligvis enda bedre resultater når våren kommer.

Det har allerede blitt varslet av ferieperioden etter sesongen kuttes ned og at man skal ankomme den første treningsleiren i desember i enda bedre slag enn tidligere.

- Det er en treningsleir, ikke en innkjøringsleir, har Ørn varslet med myndig tone.

Alt i fjor endret flere av rytterne treningsvolum og -måte. Skepsisen forsvant fort etter at laget vant blant annet Gent-Wevelgem og Flandern rundt.

- Det var vel bare Alex og meg som fulgte treningsplanen 100 prosent. Når alle trener likt, blir vi enda mer samkjørt. Jeg er rimelig sikker på at treningen Stein legger opp fungerer kjempegodt for å være best mulig rystet til sesongstart, sier Sven Erik Bystrøm til procycling.no.

- Du følger Steins treningsopplegg slavisk?

- Vi har fulgt Steins treningsplan slavisk i alle år, humrer Bystrøm.
 
Terping på spurtopptrekk At Ørn går inn og korrigerer arbeidet før og under samling, gir også andre fordeler for lagets nå ubestridte kaptein.

Først og fremst er det klassikerlaget som skal finstemmes, men også spurtopptrekket skal under lupen på samling.

Han vil ikke ha noe å gjøre med klatrerne i laget.

Vi spør Kristoff hva han tror utfallet av Ørns inntreden i klassikegruppa blir:

- Jeg håper jo det skal slå bra ut. Vi får i hvert fall gjennomført treningsleirer som vi ønsker med tanke på opptrekk, svarer han.

- Liker meg best når andre er slitne Kristoff har gang på gang svart at han ikke er misfornøyd med prestasjonene under årets Tour de France, men målet er selvsagt at han står igjen med etappeseier etter neste års utgave.

Ifølge Stavanger Aftenblad var han ute på joggetur i skogen med Bystrøm da løypene for 2016-utgaven av rittet ble publisert.

Overfor procycling.no var han noe kryptisk på egne vegne.

- Foreløpig står Tour de France i programmet mitt, men jeg er litt avventende på profiler og avslutninger. Tour de France er et viktig løp, men for meg personlig er klassikerne viktigere, sier han.

Så mottok han litt info fra oss om muligheten i løpet av rittets første og andre uke.

- Det høres greit ut, men det var ikke altfor mange sjanser i uke to. Jeg liker meg best når de andre er litt slitne, humrer han.

De første konkurransestegene på veien dit legges i Qatar i februar, neste år. Forhåpentligvis reiser han dit med et lag som er i rute til det som venter i de påfølgende månedene.

Mannen som skal sørge for det, er Stein Ørn.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!