Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

CAS' endelige avgjørelse for de OL-utestengte russerne

Den endelige avgjørelsen: CAS går mot IOC - Legkov frikjennes

Hos Alexander Legkov og 27 andre russere var ikke grunnlaget sterkt nok til å bevise doping, mener CAS.

BEHOLDER GULLET: Trioen som tapetserte pallen på OL-femmila, Maxim Vylegzjanin, Alexander Legkov og Ilya Tsjernusov, beholder OL-medaljene sine. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
BEHOLDER GULLET: Trioen som tapetserte pallen på OL-femmila, Maxim Vylegzjanin, Alexander Legkov og Ilya Tsjernusov, beholder OL-medaljene sine. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag offentliggjorde CAS sin avgjørelse i ankesakene fra de OL-utestengte russiske utøverne:

CAS går mot IOCs avgjørelse, og Alexander Legkov og Maksim Vylegsjanin får beholde OL-medaljene. 28 russere frikjennes for brudd på dopingreglene.

Les hele avgjørelsen her.

Av de 39 ankesakene, velger CAS å opprettholde bare elleve. I 28 av sakene mener CAS at det ikke fantes nok bevis til å vise at det hadde skjedd brudd på dopingregelementet.

Etter et par år med dopingkaos og etterforskning går altså CAS i de fleste tilfellene mot IOC.

- Helt fra starten har vi insistert på at utøverne våre ikke har vært involvert i noe dopingjuks. Nå er vi veldig glade for at CAS har renvasket dem, sier leder i Russlands idrettsforbund, Alexander Zjukov, til Russia Today.

Reduserer utestengelsen

For de elleve der dommen opprettholdes, synes CAS bevisførselen er god nok. Den eneste endringen de gjør, er at istedenfor en livstidsutestengelse, gjelder utestengelsen bare ett OL - det som starter om ei drøy uke.

Plasseringene fra OL i Sotsji, beholdes derimot.

- Min første reaksjon er at dette er virkelig overraskende. Jeg trodde vi hadde vært så grundige denne gangen, at det ikke ville etterlate noen tvil. Og når jeg så hører dette, så føler jeg at om det ikke var et slag i ansiktet, så var det bedrøvelige nyheter, sier avtroppende IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

OVERRASKET: Mangeårig IOC-medlem Gerhard Heiberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERRASKET: Mangeårig IOC-medlem Gerhard Heiberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dermed står resultatene fra OL i Sotsji for blant andre Alexander Legkov og Maksim Vylegsjanin.​ De kan få delta i OL, men mesterskapet ryker trolig for alle.

IOC besluttet nemlig i desember å utestenge Russland som nasjon. Bare utøvere som oppfylte noen satte krav og blir ansett som rene, får delta. 169 russere har fått OL-invitasjon, og kan delta under nøytralt flagg. Spørsmålet er da om IOC må revurdere.

IOC-avgjørelsen

IOC besluttet i november å frata blant andre Legkov femmilsgullet. IOC var knallharde, og nekter Legkov OL-deltakelse noensinne igjen.

Avgjørelsen kom i kjølvannet av McLaren-rapporten, som avdekket omfattende systematisk og statlig støttet doping i Russland. McLaren-rapporten kom igjen som et resultat av at Grigorij Rodtsjenkov, sjef for dopinglaben i Sotsji, la alle kortene på bordet og hevdet russerne dopet seg under OL på hjemmebane.

Russland er som nasjon utestengt fra OL som starter i Pyeongchang om ei drøy uke, og bare utøvere som oppfyller en rekke krav får delta under nøytralt flagg. I forrige uke slo det ned som ei bombe at russernes største langrennshåp, Sergej Ustjugov, ikke er blant disse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!