- Den ene skøyta gravde seg ned

Håvard Bøkko litt bakpå etter 500 og 5000 i EM.

LITT BAKPÅ: Håvard Bøkko trenger en god 1500-meter for å hevde seg i EM på skøyter.Foto: SCANPIX/AP/Antonio Calanni)
LITT BAKPÅ: Håvard Bøkko trenger en god 1500-meter for å hevde seg i EM på skøyter.Foto: SCANPIX/AP/Antonio Calanni)Vis mer

Bare en meget sterk 1500 meter åpner for laurbærkransen for Håvard Bøkko i EM på skøyter.

Hallingdølen er litt bakpå foran 1500 meter og 10.000 meter, men har på ingen måte gitt opp håpet om å ta sin første EM-tittel.

— Det blir meget jevnt. Jeg har gått gode 1500 metere tidligere. Klaffer det, kan jeg slå de skarpeste konkurrentene med ett sekund, sa Bøkko etter fredagens 5000 meter på den italienske utendørsbanen 1182 meter over havet.

— Jeg følte jeg hadde gått et godt løp, men åpningen var trolig for svak. Da jeg så Henrik Christiansen sprekke i et tidligere løp, fryktet jeg nok det samme selv. Nederlenderne åpnet hardere og tjente tydeligvis på det, mente Bøkko, som ikke hadde full klaff på åpningsdistansen.

Teknisk feil
— Den ene skøyta gravde seg ned i isen da jeg kom for mye frempå i siste sving. Jeg har heller ikke for vane å gå for gode siste indre, sa han.

Ifølge landslagssjef Jarle Pedersen tapte Bøkko to-tre tideler på de tekniske problemene.

Bøkko er litt overrasket over at nederlenderne henger med så godt i toppen. Best etter første dag er Jan Blokhuijsen foran landsmannen Koen Verweij.

— Det er for all del gode løpere, men jeg trodde ikke de var så nær Ivan Skobrev, sa Bøkko.

Russeren ligger 0,36 sekund bak den nederlandske sammenlagtlederen. Bøkko må slå Blokhuijsen med 1.11 sekunder for å ligge likt med ham etter lørdagens 1500 meter.

Fortsatt åpent
— Ingen ting er avgjort. Dette blir jevnt, og Bøkko er en meget god 1500 meterløper og er fortsatt en farlig utfordrer sammenlagt, sa Ivan Skobrev etter fredagens løp. Han vant på 6.30,01 og var 2,69 sekunder foran Bøkko, som også hadde tre nederlendere foran seg på resultatlisten.

I EM har Bøkko to 2.-plasser bak Sven Kramer fra 2008 og 2009. I 2006 endte han på 3.-plass bak Enrico Fabris og Eskil Ervik. I fjor falt Bøkko under EM i Hamar.

— 2.-plasser er bra det, men det er ikke kult hvis det blir for mange av dem, sa Bøkko.

Han vil ikke bli husket som den evige toer. Med en optimal 1500 meter lørdag kan han gjøre noe med det.

(NTB)