Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Den eneste tiden jeg husker fra min karriere. 1.18,14»

Kjetil Jansrud tok OL-gull i super-G. Han er selvfølgelig nominert til Folkets Idrettspris.

GULLBRØLET: Her jubler Kjetil Jansrud etter å ha vunnet olympisk gull i super-G. Den prestasjonen gjør ham selvskreven til en nominasjon til Folkets Idrettspris.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GULLBRØLET: Her jubler Kjetil Jansrud etter å ha vunnet olympisk gull i super-G. Den prestasjonen gjør ham selvskreven til en nominasjon til Folkets Idrettspris. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): 0,16 bak Bode Miller ved første mellomtid, 0,04 bak ved andre. 0,02 ved tredje.

0,51 foran Bode i mål. 0,30 foran sølvvinner Andrew Weibrecht, amerikaneren som ga Kjetil Jansrud gelébein i målområdet der han sto og fryktet for OL-gullet han hadde halvveis nedi skidressen.

1.18,14.

Magisk på alle måter «Den eneste tiden jeg husker i min karriere. 1.18,14. Et gledesøyeblikk ut av alle proporsjoner. En enkeltprestasjon, men en team-seier. Magisk på alle måter»

Sånn oppsummerer Jansrud selv det super-g-løpet i Rosa Khutor når Dagbladet ydmykt ber ham om å prøve, kort, nesten 300 dager etter bragden.

På en måte oppsummerer disse få tegnene fyren selv også, i stand til å skape uforglemmelige øyeblikk, prestere det aller største, men aldri føler Jansrud seg større enn apparatet han har rundt seg: De folkene han ville dele OL-gullkaka med i nøyaktig like store deler, de folkene han vet han aldri kunne tatt OL-gull uten.

Elleve måneder tidligere lå han på en klinikk i Drammen med ødelagt kne, og ingen ville love at han fikk reise til Sotsji i det hele tatt.

Dyrisk jubelbrøl Når Kjetil Jansrud står med begge leggskinn inntil plastpinnen 16. februar 2014, vet han godt hvem han har å takke for det.

Rosa Khutor-fjellet faller mot dalen foran ham. Majestetisk, men arret av OL-utbygging, ligger det der og preges av solskinnet: Som en brent og ikke lenger fullkommen skjønnhet på en gusten plastsjeselong ved rivieraen.

Jansrud er svetteperlen som finner raskeste vei fra halsgropa til målet.

0,16 bak Bode Miller ved første. 0,04 ved andre, 0,02 bak ved tredje. En plettfri avslutning. 0,30 foran nestemann i mål.

1.18,14. Det dyriske jubelbrølet ved synet av resultattavla spår kanskje nettopp at dette er den ene tiden Kjetil Jansrud vil minnes. OL-gull i super-G, en erkenorsk øvelse.

Han husker det fortsatt, men dveler ikke. Denne sesongen har han startet fenomenalt, tre seire av fire mulige i fartsdisiplinene.

Jansrud skimter flere gledesøyeblikk i bunnen av fjellet.