Den ensomme rytter

Fem timer daglig sykler Thor Hushovd opp franske fjell. Ingen trener pisker ham ut, og ingen lagkamerater pusher ham. Motivasjon og disiplin må han sørge for selv.

LE BOULOU (Dagbladet): Sykkellag er ikke som fotballag. Sykkelgutta bor forskjellige steder i landet, trener på egen hånd og sees stort sett bare på samlinger når de deltar i ritt. Thor Hushovd får lønn av det franske profflaget Credit Agricole, men har lite å gjøre med laget i hverdagen.

Og ingen i nærheten av Le Boulou sykler fort nok til å gi Hushovd drahjelp. Det sørger kompisen Laurent på moped for.

- Det er klart det kan bli ensomt. De fleste gutta på laget bor andre steder i Frankrike, og jeg ser dem bare under ritt og på de få samlingene vi har sammen, sier Hushovd.

Fullt utstyrt med Credit Agricole-drakt i stua før treningsturen er det liten tvil om hvor han hører hjemme.

- Hvis jeg blir sett syklende uten den, blir det bråk, smiler han til Dagbladet.

Enorm treningsbane

26-åringen bor sammen med samboeren Susanne utenfor småbyen le Boulou sør i Frankrike, nær grensa til Spania. Området er ideelt for sykling, med flotte fjell og uendelige antall ruter. Her skal Hushovd trene seg i form til årets store mål: Tour de France og OL.

- Alt er i grunnen opp til meg selv. Fra september til januar gjør jeg som jeg vil og er mye i Norge. Resten av året bor jeg her, men treningen må jeg sørge for selv. Sykkel er en individuell sport, og det kan bli ensomt.

Om vinteren trener Hushovd også langrenn, styrketrening og løping. Men nå rett før sesongstart er det bare sykling som gjelder, minst fem timer daglig. Etter dusj, spising og avslapping er det ikke mye igjen av dagen.

- Jeg snakker mye med treneren min Atle Kvålsvoll om opplegget. Men han er i Norge, så til daglig er det bare meg selv som pisker på her nede. Men det er klart - hvis jeg ikke trener bra nok, så vises det, og da er det rett ut av laget.

Må spise

Mange syklister er både små og tynne, og Hushovd ble fort presset til å spise mindre da han ble proff.

- Franskmennene mener det er best å være lettest mulig så man kommer raskt opp fjellene. I starten her nede spiste jeg veldig forsiktig, men da gikk jeg på en smell, det fungerte ikke for meg. Nå spiser jeg veldig riktig, men unner meg mye mer mat. På treningsturen i dag forbrente jeg flere tusen kalorier, og det er klart jeg trenger næring da, sier Hushovd.

I morgen stiller han til start i sesongens første ritt, og får årets første skikkelige test.

- De første rittene fungerer som en tempotrening der jeg får spisset formen og satt opp farta. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang. I slutten av februar bør jeg ha fått opp farta, og da er det bare å tråkke på, sier Thor Hushovd.

<B>KJØRER PES: </B> Ingen i nærheten sykler fort nok til å gi Thor Hushovd nok utfordringer på farten. Med kompisen Laurent som mopedkjører får han presset seg til å holde høy fart over lang strekning (å kjøre pes), det trengs når rittene starter til uka.