OMSTRIDT: Den tidligere dopingtatte kappgjengeren Erik Tysse ble tatt ut til OL sist helg. Det skaper reaksjoner i Idretts-Norge. Foto: Bjørn Langsem
OMSTRIDT: Den tidligere dopingtatte kappgjengeren Erik Tysse ble tatt ut til OL sist helg. Det skaper reaksjoner i Idretts-Norge. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Den europeiske friidrettspresidenten langer ut mot valget om å sende Tysse til OL

- Dette går helt på tvers av signalene vi har sendt, sier Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet til Dagbladet.

(Dagbladet): I helga ble kappgjenger Erik Tysse (35) klar for OL i Rio. Det har vakt reaksjoner i og med at Tysse tidligere har sonet en to års utestengelse for bruk av EPO.

Det hører med til historien at Tysse hele tiden har benektet å ha dopet seg, men han har tapt i alle instanser saken har vært prøvet i.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther gikk knallhardt ut mot uttaket, og kalte det både feigt og skandaløst.

Helt enig

Nå får Sæther støtte fra høyeste hold i europeisk friidrett.

- Jeg er helt enig i det Sæther skriver, sier Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA), til Dagbladet.

- Som president i EAA har jeg tydelig oppfordret til - sammen med IAAF-president Sebastian Coe - at tidligere dopingtatte utøvere ikke bør representere sine nasjoner i mesterskap.

- Jeg har også gått inn for å øke straffen for bevisst doping til åtte års utestengelse. Jeg mener vi må gi så sterke signaler og være så konsekvente, sier Hansen, som påberoper seg stor støtte for sine synspunkter. Jeg har også tatt opp dette med russisk friidrett, og føler jeg får gehør for mine synspunkter, sier Hansen.

- Så det var feil å ta ut Tysse til OL?

- Dette handler ikke om person. Prinsipielt mener jeg det er feil å ikke følge oppfordringene IAAF og EAA har kommet med, nemlig å ikke sende dopingdømte utøvere, sier Hansen til Dagbladet.

Gjorde feil

Svein Arne Hansen var president i Norges Friidrettsforbund da Erik Tysse i 2012, ble tatt ut til OL i London i siste liten. Den gang ble det arrangert et eget kvalifiseringsstevne for ham rett før OL-deadline, og på dagen etter at utestengelsen var ferdig sonet.

Svein Arne Hansen tillot det den gang.

- I etterkant har jeg ingen problemer med å se at det jeg var med på den gang, var feil, sier Hansen i dag.

Søndag begrunnet toppidrettssjef Tore Øvrebø uttaket av Tysse med at Olympiatoppen ikke hadde noe annet valg enn å ta ut Tysse så lenge han betraktes som sportslig kvalifisert. Dette med bakgrunn i en kjennelse fra CAS i 2012 der det ble slått fast at ferdigsonede utøvere har like rettigheter som alle andre, og ikke uten videre kunne nektes deltagelse i OL.

–FEIL: Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet, mener det var feil å ta ut Tysse til OL.
 Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
–FEIL: Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet, mener det var feil å ta ut Tysse til OL.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Dette må Olympiatoppen svare for selv, men jeg mener at man burde fulgt våre oppfordringer og heller tatt et eventuelt søksmål i etterkant. Etter min mening er ikke CAS-kjennelsen så klokkeklar som enkelte vil ha det til, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

- Typisk dilemma

Tore Øvrebø sier til Dagbladet at han har stor respekt for Hansens standpunkt.

- Dette er et typisk dilemma og dilemmaer kan man ikke løse, men man må håndtere dem. Jeg forstår at andre vurderer dette annerledes enn meg. Jeg forholder meg til de reglene som er, og har vært, og som gjorde at CAS-kjennelsen åpnet for at utøvere etter ferdigsonet dom kan delta i OL hvis de er sportslig kvalifisert, sier han.

- Er du overrasket over Hansens helomvending når det gjelder Tysse?

- Jeg må ha respekt for at han har endret standpunkt. Han deltar i et svært viktig antidopingarbeid når det gjelder situasjonen med Russland. Jeg har forståelse for at han ser situasjonen på en ny måte nå.

Vekker irritasjon

Uttaket av Erik Tysse til OL i Rio er helt etter boka rent juridisk. Likevel er Dagbladet kjent med at det har skapt sterke reaksjoner langt opp i norsk idretts-hierarki.

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, ønsker ikke å mene noe om uttaket, men sier:

- Jeg forstår godt at det blir diskusjon rundt det. Ikke minst med bakgrunn i det som har skjedd i Russland i det siste.

Idrettspresident Tom Tvedt ønsket ikke å uttale seg om saken i går, men har varslet en uttalelse i dag.

  • Til tross for gjentatte forsøk, har ikke Dagbladet lyktes med å få tak i verken Erik Tysse eller treneren hans, Stephan Plätzer.