TRYKK: Interessen har vært enorm rundt Thereses Johaugs sak i CAS. Også dommerne har blitt satt under et uvanlig stort press. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TRYKK: Interessen har vært enorm rundt Thereses Johaugs sak i CAS. Også dommerne har blitt satt under et uvanlig stort press. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Therese Johaug-saken i CAS

Den finske CAS-dommeren blir nedringt etter å ha knust Johaugs drøm: - Ikke opplevd maken

Markus Manninen var en av CAS-dommerne som felte Therese Johaug. Reaksjonene er mange. Til Dagbladet beskriver finnen trykket rundt saken som helt spesielt.

(Dagbladet): Det finnes utallige dopingsaker i idrettsverden. Mange av dem havner i Idrettens voldgiftsrett CAS. De fleste blir forbigått omtrent i stillhet.

6. juni var det andre tilstander i lokalene rundt CAS. Etter hard pågang fra en rekke aktører vedrørende ønsket om åpen høring i Therese Johaug-saken, ble til slutt ønsket avslått. Likevel sto mange norske journalister klar i Lausanne da Johaug og co. kom ut av dørene etter høringen.

Sjelden har pågangen vært større både i forkant og i etterkant av en høring i CAS. Sjelden har dommerne opplevd et større trykk, oppmerksomhet og forespørsler i forbindelse med saken, selv om CAS-sakene til Alberto Contador og Maria Sjarapova var enda større.

Til Dagbladet forteller Markus Manninen, som for øvrig ikke er i slekt med kombinertlegenden Hannu Manninen, at han blir nedringt i kjølvannet av Johaug-saken.

TRYKK: CAS-dommer Markus Manninen har fått uvanlig mange telefoner etter Therese Johaug-saken. Foto: Suvi-Tuuli Kankaanpa
TRYKK: CAS-dommer Markus Manninen har fått uvanlig mange telefoner etter Therese Johaug-saken. Foto: Suvi-Tuuli Kankaanpa Vis mer

- Det har vært uvanlig mange telefoner. Jeg har ikke opplevd maken til så mye mediepågang før. Det bruker ikke å være sånn, sier Manninen til Dagbladet.

- Hva tror du dette skyldes?

- Normalt sett er det ikke skandinaviske saker som er oppe - i hvert fall ikke med så stor interesse - og da blir det heller ikke noe pågang på meg som finsk dommer. Ofte vet ikke folk at det er en CAS-høring engang. I dette tilfellet har det vært veldig annerledes, forteller han.

Uvant kost

Den finske CAS-dommeren har blitt mange ganger nevnt i blant annet norske og finske medier.

Det har til tider vært en polarisert maktkamp mellom Norge og Finland det siste året i kjølvannet av de norske dopingsakene. Etter dopingskandalen i Lahti i 2001, har finnene ryddet opp i egne rekker og tatt knallhard avstand fra doping.

Samtidig er fortiden fortsatt ikke glemt, og da muligheten dukket opp til å angripe de suverene norske langrennsløperne, ble den benyttet av mange. Blant annet har Aino-Kaisa Saarinen vært klar på at hun mener Johaug bør få en strengere straff, selv om hun ikke helt har forstått regelverket.

Mange nordmenn ble av den grunn kanskje litt skremt av at FIS utnevnte en finsk dommer til Johaug-saken i CAS. Markus Manninen har fått merkelappen «mannen som skal avgjøre Johaugs skjebne».

Det er uvant kost for finnen.

- Det er vanskelig å unngå å se at jeg dukker opp i mediene, men det er en del av jobben. Sånn er det bare, erkjenner Manninen.

- Farget av holdningen i Finland

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner ser ikke bort ifra at Manninen kan ha blitt farget av holdningen i hjemlandet Finland.

Mange finner har vært nådeløse mot Johaug det siste året og har vært veldig tydelige på at de ønsker en strengere straff enn de 13 månedene hun opprinnelig fikk før FIS anket dommen.

- Det er naturlig å tro at den finske dommeren er farget av holdningen i Finland. Det er helt naturlig og menneskelig. Finland har en spesiell dopinghistorikk. Nå er pendelen på helt motsatt side, sa Kjenner til Dagbladet mandag.

Om den teorien er Manninnen ordknapp.

- Tror du at dommerne kan bli påvirket av den generelle finske holdningen i saken?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Hva tenker du om at den norske domstolen ga Johaug en mildere dom enn CAS?

- Jeg ble spurt av finske medier om det samme, men jeg kan ikke uttale meg om det. Jeg sier ikke dette for å være kjip med deg, men CAS-reglene er klar på at jeg ikke skal si noe om selve saken.

- Det rokker ved nasjonalfølelsen vår

Mads Kaggestad mener NIFs mildere straff enn CAS ikke er noen anerkjennelse for den norske domstolen. Som Dagbladet skrev torsdag, har det reist en ny debatt om den norske domstolen er for snill, som du kan lese mer om her.

Når det gjelder trykket som Manninen har opplevd i forbindelse med Johaug-saken, synes Kaggestad det er naturlig.

- Vi nordmenn har et ekstra nært forhold til idrettsheltene våre og en ekstra stolthet til ren og fair idrett. Da skaper slike saker furore og rokker ved nasjonalfølelsen og identiteten vår, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

- Det engasjerer alle, som vi så da Erna Solberg uttalte seg. Det samme så vi i Contador-saken, da den spanske presidenten krevde å få ham frikjennet. Det ble Contador, som senere fikk to år i CAS. Det svekker tilliten til nasjonale idrettsdomstoler. Heldigvis er ikke avviket mellom den norske og internasjonale dommen like stor, poengterer den tidligere sykkelproffen.

I tillegg til Manninen var amerikanske Jeffrey G. Benz og britiske Romano F. Subiotto fra Storbritannia dommerne i Johaug-saken som var oppe i CAS.