Den fødte sprinter

Marit Bjørgen ble Norges yngste verdensmester på ski for damer med et sprintrenn for historiebøkene.

Før rennet kunne man nesten se det på henne. Hun var vanvittig nervøs. Slik alle førstereismestere er. Hun hadde vunnet alle sprintene i verdenscupen før VM. Og var storfavoritt. Løypa passet perfekt. Hele Norge ventet på gull. Det ble nesten litt for mye for Marit fra Rognes i Sør-Trøndelag.

- Jeg trodde ikke på gull, nei, det går ikke an, sier Marit om timene før løpet.

Vaskebrett

I hennes eget hode visste hun at det var en jobb som måtte gjøres først.

- Jeg var fryktelig nervøs før rennet. Men da jeg vant prologen, noe som aldri har skjedd før, så ble jeg ganske rolig.

Eller rettere sagt:

Det ble forrykende. For Bjørgen ga gass. I kvartfinalen og semifinalen ledet hun fra start til mål. Og spesielt i den ene lange stigningen i den 1,5 kilometer lange løypa var Marit fullstendig overlegen. Med superrask padleteknikk fosset hun over det italienske snødekket. Samtlige konkurrenter ble parkert av jenta med kjempekreftene.

- Jentene mangler i utgangspunktet litt av den fysikken som skal til for å gå fort oppover. Men Marit har det som skal til, sier VM- og OL-mester i sprint, Tor Arne Hetland.

Marit Bjørgen er nemlig den fødte sprinter. Hun har lavt tyngdepunkt. Og en muskelmasse som minner mer om en sprinter, enn en seig langdistanseløper. Kraftige og muskuløse lår, og «vaskebrettet» på magen sier sitt. Marit Bjørgen er råsterk.

Ny standard

I finalen fulgte hun samme oppskrift som i de innledende rundene. Spenningen lå mest i hvor mye hun skulle vinne med. Marit dro fra tyske Claudia Künzel i «Bjørgen-bakken», og kunne bare seile rolig inn til sitt første VM-gull. Künzel vant sølv, og Hilde G. Pedersen sørget for to norske jenter på pallen med sin tredjeplass.

Men Marit var så overlegen at Det internasjonale skiforbundet (FIS) etter mesterskapet vedtok at damene heretter måtte gå lettere og kortere løyper for å gjøre sprinten mer spennende.

Det hindrer ikke Marit Bjørgen i å ha satt standaren for hvor lista skal ligge framover. Hun er vårt største langrennstalent på mange år. Og har tatt opp første delen av arven etter Bente Skari.

- Det er en gammel drøm å bli verdensmester på ski. Jeg har vært veldig god helt siden jeg var 11-12 år gammel. Drømmen om gull har jeg hatt med meg hele veien, sier Marit.

- Og nå kan du bli like stor som Bente Skari?

- Ja, jeg ligger jo foran henne både på tester og antall medaljer nå i forhold til det hun hadde på min alder.

For Marit Bjørgen satte en ny standard med sitt sprint-gull i VM. En standard for framtida.

GI DIN STEMME TIL EN AV KANDIDATENE TIL FOLKETS IDRETTSPRIS: