<strong> AKTUELL FOR CELTIC:</strong>  Ronny Deila. Foto: NTB Scanpix
AKTUELL FOR CELTIC: Ronny Deila. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den forrige manageren fikk drapstrusler, brevbomber og ble overfalt på gata

Dette venter Deila i Celtic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ronny Deila ble  i går koplet til den skotske klubben Celtic.  Mye tyder på at Celtic har bestemt seg for at den norske 38-åringen blir deres neste manager.

Deila kan ta over jobben etter Neil Lennon, som valgte å gå av etter årets sesong. Da hadde han levd under et heftig press av supportere i flere år.

Katolikk Lennon opplevde barndomsdrømmen da han signerte for Celtic som spiller i 2000. Perioden som manager i klubben startet i 2010, og har vært suksessfull. Hjemme har de marsjert inn til gull etter gull; i Europa har de slått storheter som Barcelona.

Likevel har Lennon hatt en krevende forhold til fansen. Åra i klubben er blitt preget av en rekke angrep på gata, både verbale og psykiske.

Som katolikk på Nord-Irlands landslag hadde Lennon eget publikum mot seg, og han sluttet på landslaget i 2002 etter å ha blitt truet på livet.

Som manager for Celtic, som er klubben i hjertet til svært mange katolikker både i Skottland og Nord-Irland, var han en skyteskive igjen.

De religiøse motsetningene innad i Glasgow, som er hjembyen til toppklubbene Celtic og Rangers, gjør at rivaleriet mellom disse to lagene er svært intenst. Celtics tilhengere er i hovedsak katolikker, mens Rangers' fanskare stort sett er protestanter.

Drødstrusler 11.mai 2011 ble Lennon angrepet av en fans i en seriekamp mot Heart. Den illsinte supporteren klatret over gjerdet og stormet mot Lennon, men ble stoppet av vaktene.

Men det er bare småtteri satt opp mot drapstruslene. Det er blitt sendt brevbomber til ham på Celtic Park og pistolkuler til hans private postkasse.

Politiet, private sikkerhetsvakter og bombeeksperter har vært en del av et team som har holdt manageren trygg.

Det stoppet ikke to skotter fra å gjennomføre et brutalt overfall på Lennon i 2008. Manageren måtte hastes til sykehuset, etter han ble angrepet i gata i Glasgow.  De to som overfalt manageren ble dømt til to års fengsel.

Nå er det mest sannsynlig norske Ronny Deila som er nestemann ut i Glasgow.

Angrepet Vidar Riseth spilte 55 kamper for Celtic rundt millenniumskiftet. 42-åringen forteller om et fotballgal by.

- Det første Deila kommer til å merke hvis han tar over, er at religion står veldig sterkt i byen.  Celtic har en stor supportergruppe, og stemningen på kamper er kanskje den beste i verden, sier Riseth til Dagbladet.

Den tidligere fotballspilleren fortsetter:

<strong> TØFT:</strong>  Neil Lennon hadde en sportslig suksess i Celtic, men oplevde mye utenfor banen. Foto: NTB Scanpix
TØFT: Neil Lennon hadde en sportslig suksess i Celtic, men oplevde mye utenfor banen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Journalistene er tøffe i Skottland. Deila kommer til å leve under et hardt press, og de skriver ting som ikke nødvendigvis er sant. Hvis du taper, er det et tøft press, og spesielt aviser som The Sun og The Mirror skriver litt som de selv vil.

Riseth har selv opplevd rivaliseringen mellom de to lagene. Eter et «Old Firm» kjørte Riseth sammen med kona inn i Rangers-område. Da supporterne så ham, ble det en presset situasjon. Riseth måtte kjøre på rødt lys for å komme seg unna.

Hva er det Deila absolutt ikke kan gjøre?

- Han kan ikke gå og spise lunsj i et Rangers-område. Det kan jeg love deg at blir ubehagelig. Det er viktig å ikke gå på feil plass. Først kommer han til å få en ubehagelig opplevelse med fansen, så kommer tabloidavisene til å slå det opp i avisa.

Troa Hva tror du om Deila i Celtic?

Jeg tror Ronny passer inn. Spillestilen og fotballfilosofiens hans passer perfekt inn i Celtic. Han har også en sterk psyke, og kommer til å takle det gigantiske presset, sier Riseth.

Hva forventer fansen?

- De forventer gull i serien. De kommer til å trykke Ronny tett til brystet his det går bra. Han får uansett tid, fansen gir managere sjansen. sier Riseth.

<strong> MEKTIG:</strong>  Cetics hjemmebane, Celtic Park, har en kapasitet på over 60 000. - Det er en av stadionene med best liv i verden, sier Vidar RIseth.Foto: NTB Scanpix
MEKTIG: Cetics hjemmebane, Celtic Park, har en kapasitet på over 60 000. - Det er en av stadionene med best liv i verden, sier Vidar RIseth.Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer