TYDELIG BESKJED:  Costa Ricas Joel Campbell gir det å hilse hjem en ny dimensjon.FOTO: Reuters/Mike Blake.
TYDELIG BESKJED: Costa Ricas Joel Campbell gir det å hilse hjem en ny dimensjon.FOTO: Reuters/Mike Blake.Vis mer

Den første nye VM-stjernen

Joel Campbell ga Costa Ricas drøm to VM-sjanser til.

DET startet med fotballstorheten Uruguay såpass på stell at det ikke så ut til å være plass for noen overraskelse fra et nederlagsdømt motstanderlag, men så skjøt Costa Rica-spissen Joel Campbell seg rett inn på den nye stjernehimmelen som alltid brer seg over et verdensmesterskap i fotball.

21-åringen veier såvidt 70 kilo, men har et deng i venstrefoten som minner om adskillig tyngre vektklasser. Akkurat det med kombinasjonen mellom tunge skudd og antall kilo er forresten helst en teknisk sak. Hvordan du plasserer stambeinet, hvor raskt du drar igjennom skuddfoten og hvor korrekt du treffer ballen. Da teller hverken vektklasser eller annen lett påviselig fysikk:

•• For fra foten til Joel Campbell kom et langskudd av en annen verden, og så var en ny VM-stjerne født.

Nå er det plutselig mulig å se at VM-gruppa med tre gamle verdensmestere også kan bli avgjort av en spiss fra det svakeste laget.

JOEL kommer nok ikke til å skyte Costa Rica så veldig langt i denne turneringen. Til det er de andre sannsynligvis for gode. Men underveis får Campbell nesten like fine dager som i den pappapermen som venter. Det var jo der hjemme i det ferdig pyntete barnerommet Joel var da han tidlig i andreomgangen deiset inn 1 - 1, og feiret med ballen under drakta og en suttefinger i munnen som svært forstålige tegn på det livets under som er på gang hos familien Campbell.

Forøvrig beholdt den vordende pappaen konsentrasjonen godt nok til løpe i stykker Atletico Madrids Diego Godin, en av sesongens sterkeste internasjonale stoppere, pumpe mot og glede i lagkameratene med et par monsterrykk, for så til slutt å spille innbytter Marco Urena lekkert igjennom i bakrom til 3 - 1 og en fiks ferdig VM-godbit fra slaktofferet Costa Rica.

går i stedet dette nederlagsdømte laget til to ekstratrekninger. Først mot Italia og så mot England, selv om det er vrient å tro på noen gevinst der etter å ha sett nattas batalje mellom disse klassiske fotballnasjonene.

Begge fotballstormaktene er i utvikling. Italia med en foryngelse rundt trener Cesare Prandelli og mesterhjernen Pirlo som har gjort spillet mye mer variert. Pluss en Mario Balotelli på topp i fin form og ganske godt humør. Bare de forutsetningene vil gi enhver motstander trøbbel.

Dessuten har italienerne tatt vare på det mest effektive i sin egen fotballkultur; evnen til å ta knuge og kna på hver minste fordel. Da Balotelli headet inn 2 - 1 tidlig i andre omgang, var denne kampen i realiteten nesten avgjort. Selv et engelsk lag med imponerende fart på topp, fine dribleferdigheter og masse vilje, ble stadig mer temmet i det brutale møtet med den tvers igjennom kontrollerte italienske spillestilen.

Å tro at Joel Campbell og Costra Rica oppnår noe mer til uka, virker naivt.

MEN i den siste gruppespillskampen mot England 24.juni, kommer Joels store sjanse. Det er da han spiller for en hjemtur til Arsenal; klubben som kjøpte ham for snart tre år siden, men som etterpå har latt den unge costaricaneren henge rundt omkring i europeiske fotballgarderober til modning.

Først ble det en ganske fin vinter hos franske Lorient, så et halvår i spanske La Liga med Real Betis før den siste sesongen 2013/14 i greske Olympiakos. Der hadde Campbell et raid og en scoring mot Manchester United i Champions League som minnet Arsenal-sjef Arsene Wenger om mulighetene hos unggutten:

- Vi kjøpte ham jo for å bruke ham. Så hvorfor ikke, sa Wenger lakonisk etter dette klassemålet.

Med storspillet mot Uruguay er Campbell mye nærmere. De neste dagene kan dette både bli Arsenal-drakt og en helt ny VM-stjerne.