Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den frie dommeren

Les friidrettspresidentens innlegg.

SKRIVER INNLEGG: Friidrettspresident Svein Arne Hansen mener Dagbladet misbruker medias makt i Petar Vukicevic-saken. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKRIVER INNLEGG: Friidrettspresident Svein Arne Hansen mener Dagbladet misbruker medias makt i Petar Vukicevic-saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR DAGBLADET på kommentatorplass gang på gang misbruker medias makt med å la pennen flyte vilt og prøver å gjøre usannheter til sannheter, villeder med overskrifter og karakteristikker som er sterkt overdrevet og går langt i å dømme personer før de formelle instanser har konkludert, da er det på tide å reise seg opp og si i fra. Nok er nok.

DAGBLADET SKREV skrev sist uke om treneren Petar Vukicevic som angivelig skal ha forespurt om dopingpreparater til en fysiolog i Serbia i 2003. Saken er tipset inn av treneres tidligere kone, og Petar står fast ved at e-postene er manipulert. Dette er en sak friidrettsforbundet tar svært alvorlig, og har etter undersøkelser permittert treneren frem til Antidoping Norge har gjort sin vurdering i saken. Norges Friidrettsforbund har nulltoleranse for doping, og har over lang tid vært et forbund som har stått fremst for å skjerpe det internasjonale regelverket. 

I TRÅD MED SIN SAMFUNNSROLLE har Dagbladet jobbet hardt med saken, og pekt på en episode i friidretten som må ryddes opp i.  Naturlig nok er dette også et viktig tema for Dagbladets Esten O. Sæther å kommentere. Til tross for at det skal være stor takhøyde på kommentatorplass har Pressens faglige utvalg (PFU) slått fast at det også her er et tak.  Dessverre har Sæther misbrukt sin posisjon. For når friidrettsforbundet jobber hardt for å holde sin sti ren, med å ta rette avgjørelser på vegne av våre 80.000 medlemmer, bruker Sæther spalteplass på å gjenta seg selv med usanne påstander om vår idrett. Påstandene er dokumentert feil, likevel fortsetter Sæther.  Kommentarenes kjerne er idrettens etikk, og ironisk nok er det så mange etiske brudd i Sæthers trykte ord at Norges Friidrettsforbund vil klage Dagbladet inn til PFU for brudd på flere regler. Vi ønsker å redegjøre for noen av disse bruddene.

PRESSEN HAR ET ANSVAR for at ikke overskrifter og innhold skal gå lenger enn det er dekning for i stoffet. Flere av kommentarene har hatt overskrifter som: «Han åpner norsk idrett for dop», «Slik lager vi nye dopmiljøer»,  «Mens den internasjonale sykkelsporten plukker vekk sine dopingbefengte trenere, ønsker norsk friidrett dem velkommen tilbake».  Sæther kommenterer en sak fra Bergen der en trener tidligere har hatt et dårlig eller uklart forhold til doping. Friidrettsforbundet prøvde å få treneren dømt av Antidoping Norge, men han ble ikke dømt da han på den tiden ikke var medlem av norsk idrett. Overskriftene er utformet på bakgrunn av NFIFs sportssjef Ronny Nilsen sin uttalelse i saken om at idrettens regelverk ikke utestenger tidligere dopingdømte på livstid fra idretten, og henviste til at klubbene er selvstendige organisasjonsledd. Nilsen viser til at trenere i friidretten skal følge norsk lov. Nilsen kom ikke med uttalelse som forherliger bruk av doping, men viste til etablerte regelverket som er besluttet av idrettens politikere. Friidrettsforbundet tilbakeviste påstandene om at vi «ønsker dopingtrenere velkommen» umiddelbart, og klargjorde samtidig at vi ikke ønsker at klubbene våre skal bruke trenere som har et uklart forhold til doping, og gir full støtte til klubber som utestenger disse trenerne. Da lukker Sæther øyene, og fortsetter med de grove og feilaktige påstandene.  

BESKRIVELSER SOM AT friidrettsforbundet «lar miljøet sitt på nytt bli infisert av aktører med et tvilsomt forhold til dopingen» er langt fra virkelighetsoppfatningen og hverdagen til våre over 800 klubber, og det skal vi heller aldri tillate at det blir.
Sæther påstår at det er langt fra ord til handling. I tillegg til trenersaken viser han til det faktum at friidretten tillot tidligere dopingdømte Erik Tysse å delta i OL. NFIF har ved flere anledninger både skriftlig og muntlig redegjort for denne saken. Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av nasjonale og internasjonale regelverk for alle idretter. Court of Arbitration for Sports (CAS), som Norge gjennom dopingbestemmelsen i NIFs lov § 12-8 (12) har forpliktet å følge, konkluderte med i kjennelse av 30. april 2012 at dopingdømte ikke kunne holdes utenfor OL så lenge straffen var ferdigsonet. Norges Friidrettsforbund ønsker å gjøre noe med regelverket, og har bedt Idrettsstyret om å ta opp saken og vurdere strengere felles retningslinjer om hvordan vi behandler tidligere dopingdømte trenere og utøvere.

VUKICEVIC-SAKEN som nå får massiv oppmerksomhet i media omhandler forhold tilbake til 2001-2003.  I denne saken handler det ikke bare om regelverk, men om etikk. Derfor ble Petar Vukicevic permittert fra sin trenerrolle frem til saken er behandlet av Antidoping Norge. For vi gjentar det gjerne, Norges Friidrettsforbund ønsker ikke trenere som har hatt et forhold til doping.

VUKICEVIC KONTAKTET selv friidrettsforbundet i 2011 og orienterte om at Dagbladet hadde kontaktet han om en sak der det ble påstått at han overfor en annen person hadde stilt spørsmål om dopingpreparater, og forklarte at dette var opplysninger gitt av hans ekskone som han hadde en lenger konflikt med etter en skilsmisse. Friidrettsforbundet fikk ikke opplyst alvoret i saken slik vi kjenner det nå, og kjente ikke til noe dokumentasjon i saken, slik andre instanser hadde fått tilgang til fra Dagbladet. Antidoping Norge satt på dokumentasjonen og henla saken, de anså den som foreldet. På bakgrunn av regelverk ble ikke Norges Friidrettsforbund opplyst om saken av Antidoping Norge. Når vi nå ser omfanget av saken kunne vi ønske vi hadde handlet annerledes. Når Dagbladet valgte å trykke saken etter å ha sittet med informasjonen et år, ble friidrettsforbundet klar over omfanget og iverksatte tiltak umiddelbart.  

FORTSATT KOMMER VI til å følge loven, og vi ønsker å gi Petar Vukicevic en ryddig og rettferdig prosess. Dette står i motsetning til Dagbladet som har vært raskt ute med å dømme en mann som fortsatt ikke har fått anledning til å forklare seg til Antidoping Norge. I onsdagens kommentar skriver Sæther: «Det er da det er greit å huske på at e-mailene ikke var eks-konas onde verk. I går ble det verste innholdet bekreftet av Petar Vukicevic sin familelege.» For Sæther synes det viktigere å stå for egne overbevisninger enn å følge regler, bryte pressens klare etiske regelverk om å unngå forhåndsdømming og han bruker konsekvent sterke karakteristikker som ofte ikke står i forhold til innholdet i saker.

DET SYNES IKKE VIKTIG for Sæther å forholde seg til regelverket og lytte til det som blir han fortalt, så lenge det ikke passer til det budskapet han ønsker å få frem. Og når Dagbladets journalister gjør den viktige jobben med å sette søkelys på idretten, og avdekke kritikkverdige forhold får Esten O. Sæther mulighet til å misbruke sin posisjon til å opptre som den dømmende pressen.  

Oslo, 21. november 2012,
Norges Friidrettsforbund v/friidrettspresident
Svein Arne Hansen

INNLAGET: Friidrettspresidenten mener Esten O. Sæther har brutt etiske regler. Foto: Even Bast / Dagbladet
INNLAGET: Friidrettspresidenten mener Esten O. Sæther har brutt etiske regler. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!