HEVER SEG OVER HETSEN: Emmanuel Adebayor sier at Arsenal-fansens hatske tilrop ikke går inn på ham, der han tidligere trolig ville reagert negativt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
HEVER SEG OVER HETSEN: Emmanuel Adebayor sier at Arsenal-fansens hatske tilrop ikke går inn på ham, der han tidligere trolig ville reagert negativt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie KeoghVis mer

- Den gamle Adebayor ville reagert dårlig på hetsen

Men den nye utgaven av togoleseren beholdt verdigheten mot gamleklubben.

(Dagbladet): Overskriftene fra søndagens møte mellom Tottenham og Arsenal på White Hart Lane ville under normale omstendigheter dreid seg om det som skjedde på gressmatta, hvor Spurs tok innersvingen på naborivalen.

I stedet står man i fare for å huske kampen for ettertiden på grunn av det som skjedde fra tribuneplass. Tidligere Gunners-spiss Emmanuel Adebayor har måttet finne seg i mye rart fra supporterhold siden han kom til England fra Monaco vinteren 2006. I helgen fikk han erfare at ingenting er hellig å spøke med

«It should have been you, it should have been you — shot dead in Angola — it should have been you.», sang Arsenal-fansen til 27-åringen som var med da spillerbussen til det togolesiske landslaget ble angrepet av terrorister og beskutt med maskingevær på vei til afrikamesterskapet i januar 2010.

Tre mennesker mistet livet, og Adebayor opplevde selv at lagets pressetalsmann døde i armene hans. Noen måneder tidligere hadde Adebayor brent alle broer til Arsenal da han som Manchester City-spiller løp over hele banen for å feire scoring foran sine tidligere fans, og ble i etterkant straffet for en stempling av Robin van Persie.

Beholdt verdigheten Det er episoder han har tatt mye lærdom av.

- Jeg representerte Arsenal i tre år og scoret 46 mål på 105 kamper. Jeg er stolt av det og kommer aldri til å angre på tida mi i klubben. Ja, jeg gjorde en feil i Manchester City da jeg feiret et mål foran Arsenal-fansen. De sang støtende sanger da også, men det jeg ikke forsto den gangen, var at prestasjonen min og målet mitt var gjengjeldelse god nok.  Jeg har siden bedt om unnskyldning, og hatt et lønnlig håp om at vi kunne sette en strek der, men søndag beviste at så ikke var tilfelle, sier Adebayor, ifølge The Sun.

Søndag klarte han likevel å holde maska, samtidig som han spilte en god kamp i Spurs-angrepet.

- Det er en skam om kampen vil bli husket for de idiotiske sangene, og ikke den strålende fotballen. Jeg er så glad for at jeg klarte å bevare verdigheten i påsynet til alle dem som oppførte seg på den måten

Samtidig tror han at han kanskje ville ha reagert annerledes i sine yngre år.

- Jeg er en profesjonell fotballspiller som nå er ansatt av Tottenham Hotspur, uansett om Arsenal-fansen måtte like det eller ikke. Jeg vil takke alle sanne fotballfans for støtten. Kanskje ville den gamle Emmanuel Adebayor reagert dårlig på hetsen, men om jeg kan overleve kuleregnet i Angola, vil noen få, tankeløse fornærmelser ha liten gjennomslagskraft, sier togoleseren.

Felles front Arsenal-fansen var på langt nær alene om å spre hatsk stemning på White Hart Lane. Spurs-supporterne responderte på Adebayor-hetsen ved å komme med smakløse bemerkninger om pedofili i relasjon til Arsene Wenger.

Nå har de to naboene dannet en felles front mot ukulturen som regjerte på tribunene, og publiserte mandag en pressemelding på både arsenal.com og tottenhamhotspur.com.

- Begge klubber var ekstremt skuffet over å høre tilropene fra supporterne i søndagens kamp. Ingen av klubbene tolererer stygg ordbruk, rasistiske tilrop, homofobe tilrop og all annen asosial oppførsel fra egne supportere. Vi kommer til å samarbeide tett om å identifisere de involverte, heter det i meldingen.