- Den gamle grisen er alltid skummel

NM-vinneren gruet seg til duellen mot Kjus.

(Dagbladet.no): 57 hundredeler - det var avstanden som skilte mellom gullvinner Lars Elton Myhre og sølvinner Lasse Kjus i torsdagens NM-utfor.

For Myhre var ikke førsteplassen (svenske Hans Olsson hadde aller raskest tid, journ.anm) spesielt viktig i seg selv.

Å komme foran alpinpensjonisten Kjus\'ern var derimot så viktig at han gruet seg til til rennet flere dager i forveien.

- Den gamle grisen Lasse er alltid skummel. Jeg hadde grua meg veldig, det ville ikke vært gøy å bli slått av ham. Da hadde jeg fått høre det i lang tid framover. Så dette var en lettelse, sier Myhre til Dagbladet.no.

- Så du har tenkt mye på det?

- Ja, jeg har tenkt på det i det siste, at han skulle ta en Hilde GP og vinne. Hu er vel 50 år gammel? Tenk hvor stor i kjeften Kjus\'ern ville blitt etterpå. Men på startstreken var det greit. Jeg kjørte mye løypa bra, selv om jeg nesten dummet meg ut et sted. Det var litt slapt, og jeg tapte litt tid, men det holdt, sier han.

Fin løype for Kjus

Utforkonkurransen ble kjørt i Hafjell, noe Kjus neppe hadde mye imot.

- Den gamle grisen er alltid skummel

- I Hafjell er det ganske flatt og lav fart, så det var en fin løype for ham å gjøre comeback i. Han ga uttrykk for at han var glad for at utforen var her og ikke i Kvitfjell. Lasse er en legende, men likevel ville det vært en nedtur å bli slått av ham, sier Myhre.

Ettersom Aksel Lund Svindal og Bjarne Solbakken ikke stilte til start, var 24 år gamle Myhre storfavoritt til gullet. Utfordrerne sto nemlig ikke i kø.

Og når Lasse Kjus blir nummer to, sier det nødvendigvis litt om nivået, selv om Kjus\' skitalent er unikt.

- Det gjør forsåvidt det. Lasse er en veldig god skiløper, men har lagt opp for en god stund siden. Men han har en del ekstreme kvaliteter som ingen andre noensinne har hatt. Kanskje dro han litt nytte av det i den flate løypa. Det er litt synd at det ikke er flere som slår ham, sier Myhre.

NM-gull betyr lite

Selv endte han på 37. plass i utforcupen i år, etter en del skadetrøbbel underveis.

- Jeg var litt uheldig. Etter en god start skadet jeg kneet og var borte i tre måneder. Men jeg kom tilbake og gjorde det bra på Kvitfjell. Selv om jeg har gått glipp av 20-25 renn har det ikke være en dårlig sesong. 5. plasser i superkombien i Beaver Creek var den beste plasseringen.

- Betyr et NM-gull litt mer når du sjelden får topplasseringer i verdenscupen?

GRISEGOD: Lasse Kjus ville blitt enda større i kjeften om han hadde gått helt til topps i NM, vet gullvinner Lars Elton Myhre. Han skulle gjerne sett at flere hadde kilt seg inn mellom ham selv om Kjus\'ern. Foto: AP
GRISEGOD: Lasse Kjus ville blitt enda større i kjeften om han hadde gått helt til topps i NM, vet gullvinner Lars Elton Myhre. Han skulle gjerne sett at flere hadde kilt seg inn mellom ham selv om Kjus\'ern. Foto: AP Vis mer

- Nei, det gjør nok ikke det. Selv om det er fint å vinne NM, betyr det veldig lite. En 25. plass i verdenscupen føles større enn et NM-gull, sier han ærlig.

Landslagssjef Marius Arnesen la imidlertid merkende til en glødende vinnervilje hos Myhre på Hafjell.

- Det var artig å se ham. Det lyste at han skulle vinne det rennet, det var forskjell på ham og de andre.

- Overrasket over Kjus?

- Han har vært en av verdens aller, aller beste alpinister og utforkjørere. Det er bare drøye 700 dager siden han slutta på ski. Når han fortsatt holder et bra fysisk nivå, og har vært litt på ski, er ikke dette så overraskende, sier Arnesen til Dagbladet.no.

Optimist for framtida

Men han skulle gjerne sett at flere hadde kilt seg inn mellom Myhre og Kjus på resultatlista.

- Drømmesituasjonen ville vært at Kjus var like langt bak vinneren, men havnet langt bak på lista. Jeg er uansett imponert over ham, han er nesten like god på ski som før. Det er vanvittig positivt at han er her og setter preg på NM, det synes hele skifamilien er fantastisk. Han har også vært på fartscamp og hjupet unge, og vist at han har hjertet i sporten.

Selv om nivået var noe tynt i dag, tror Arnesen norsk alpinsport har mye godt i vente, også utover Aksel Lund Svindal.

- Kristian Haug ble nummer tre i dag, og han har 2. plass i junior-VM. Vi har folk på vei opp, og selv om det er få som er veldig gode nå, er framtida veldig lys. Om Kjus\'ern kjører like fort neste år, håper jeg ikke han blir nummer to, sier Arnesen.

<B>VAR NERVØS:</B> Lars Elton Myhre ville sammenlignet en Kjus-seier med Hilde Gjermundhaug Pedersens NM-gull tidligere i vinter.