Den glemte historien: Da treneren plutselig døde og Ferguson tok Skottland til VM

Da landslagstreneren Jock Stein plutselig døde, tok assistenten Alex Ferguson over Skottland. Han ledet nasjonen i et VM med det mange mener er tidenes beste skotske lag. Men ting gikk ikke helt som planlagt.

ILDDÅPEN: Alex Ferguson tok over Skottland da hovedtreneren fikk hjerteinfarkt og døde. Foto: FourFourTwo
ILDDÅPEN: Alex Ferguson tok over Skottland da hovedtreneren fikk hjerteinfarkt og døde. Foto: FourFourTwo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er nærmest en fotnote på CV-en til Alex Ferguson. Det er få som husker at tidenes mest meritterte manager i engelsk fotball ledet Skottland i VM-sluttspillet i 1986.

De britiske avisene under mesterskapet den sommeren var nok dominert av en viss Diego Maradona og «Guds hånd», men det var i Mexico at det engelske fotballpublikumet for første gang fikk se mannen som seinere ble Manchester United-legende.

Året før hadde Alex Ferguson vært på FA-cupfinalen mellom Manchester United og Everton, hvor han hadde vært gjesten til den tidligere Aberdeen-spilleren Gordon Strachan. Der ble Ferguson spurt om han var Strachans far. Et bilde på statusen hans i Sør.

Men det var ikke mange som tvilte på hvem han var etter Skottlands begivenhetsrike VM. Fergusons bemerkelsesverdige utskjelling etter et tap mot Uruguay og påfølgende exit fra turneringen, ga tilskuerne et innblikk i framtidas «hårføner» fra Ferguson.

Dødens gruppe

Etter tragiske omstendigheter på veien til Mexico, hadde Skottland havnet i en forferdelig gruppe med Vest-Tyskland, Copa America-vinnerne Uruguay og outsiderne fra Danmark, en ung gruppe spillere som spilte vakker angrepsfotball.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer