Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den glemte historien: Da treneren plutselig døde og Ferguson tok Skottland til VM

Da landslagstreneren Jock Stein plutselig døde, tok assistenten Alex Ferguson over Skottland. Han ledet nasjonen i et VM med det mange mener er tidenes beste skotske lag. Men ting gikk ikke helt som planlagt.

ILDDÅPEN: Alex Ferguson tok over Skottland da hovedtreneren fikk hjerteinfarkt og døde. Foto: FourFourTwo
ILDDÅPEN: Alex Ferguson tok over Skottland da hovedtreneren fikk hjerteinfarkt og døde. Foto: FourFourTwo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nærmest en fotnote på CV-en til Alex Ferguson. Det er få som husker at tidenes mest meritterte manager i engelsk fotball ledet Skottland i VM-sluttspillet i 1986.

De britiske avisene under mesterskapet den sommeren var nok dominert av en viss Diego Maradona og «Guds hånd», men det var i Mexico at det engelske fotballpublikumet for første gang fikk se mannen som seinere ble Manchester United-legende.

Året før hadde Alex Ferguson vært på FA-cupfinalen mellom Manchester United og Everton, hvor han hadde vært gjesten til den tidligere Aberdeen-spilleren Gordon Strachan. Der ble Ferguson spurt om han var Strachans far. Et bilde på statusen hans i Sør.

Men det var ikke mange som tvilte på hvem han var etter Skottlands begivenhetsrike VM. Fergusons bemerkelsesverdige utskjelling etter et tap mot Uruguay og påfølgende exit fra turneringen, ga tilskuerne et innblikk i framtidas «hårføner» fra Ferguson.

KLISTREMERKER: Hva er det som gjør at folk går bananas over Paninis klistremerker hver gang det er et stort mesterskap i fotball? Vis mer

Dødens gruppe

Etter tragiske omstendigheter på veien til Mexico, hadde Skottland havnet i en forferdelig gruppe med Vest-Tyskland, Copa America-vinnerne Uruguay og outsiderne fra Danmark, en ung gruppe spillere som spilte vakker angrepsfotball.

Bortgangen til Jock Stein, som pådro seg et hjerteinfarkt i 1-1-thrilleren mot Wales - et resultat som sørget for at Skottland fikk spille VM-playoff - åpnet døra for assistenten Alex Ferguson, som virkelig så opp til sin mentor.

Stein hadde vunnet den skotske cupen med Dunfermline i 1961, før han opplevde suksess i Europa med Celtic i 1967, noe som matchet Fergusons egne håp og drømmer for et liv i fotballen.

Det var Stein som oppfordret Ferguson til å ta med en gave til Real Madrid-manager Alfredo Di Stéfano, da Stein ble invitert med til Cupvinner Cup-finalen mellom Aberdeen og Real Madrid i 1983.

- Gi ham ei flaske med Johnnie Walker Black Label så fort du ankommer banen - han vil ikke forvente det, var rådet fra Stein.

Det handlet om psykologi. Stein mente det ville sjarmere og avvæpne motstanderen.

Og Aberdeen vant finalen 2-1 etter ekstraomganger, takket være innbytter John Hewitt.

- Di Stefanos var overrasket. Det ga meg pondus å jobbe med ham (Stein journ.anm.), mente Ferguson.

Det var Ferguson som fikk den tunge oppgaven med å informere de skotske spillerne og Steins familie om at han hadde gått bort i Cardiff.

Samtidig som han fortsatte å jobbe som trener i Aberdeen, sammen med Archie Fox, styrte Ferguson Skottland elegant gjennom playoffen med en 2-0-seier over Australia.

ELEV OG LÆREMESTER: Alex Ferguson (t.v.) og Jock Stein. Foto: FourFourTwo
ELEV OG LÆREMESTER: Alex Ferguson (t.v.) og Jock Stein. Foto: FourFourTwo Vis mer

Vraket stjerne

Troppen han tok ut til VM-sluttspillet fikk imidlertid folk til å heve øyenbrynene. Liverpools midtstopper Alan Hansen var ikke med. Han hadde mistet flere vennskapskamper og trakk seg i siste liten fra den viktige kampen mot Wales, noe som hadde ført til at Stein stilte spørsmål ved engasjementet hans.

Ferguson foretrakk Aberdeen-duoen Willie Miller og Alex McLeish, og så for seg at Hansen ikke ville like å være tredjevalg, så han droppet ham heller fra troppen. En annen som manglet var Kenny Dalglish, som måtte gjennom en kneoperasjon.

De som ble tatt ut var høyt verdsatt. Kaptein Graeme Souness hadde uttalt at det var den «mest forberedte» troppen skottene noensinne hadde sendt til et VM-sluttspill.

Og når vi ser på lista - Strachan, Charlie Nicholas, Richard Gough, Steve Archibald og Frank McAvennie blant dem - så er det ikke noe tvil om at Ferguson hadde med seg kvalitetsspillere til Mexico.

Andy Roxburgh, Craig Brown, Walter Smith og Knox - tre av dem ville seinere trene laget - var en del av Fergusons trenerapparat. Humøret i troppen var på topp.

Ferguson var til og med en del av troppen som sang den offisielle VM-sangen, Big Trip to Mexico, og spillerne var tøffe nok til å legge plastfolie på toalettet i Fergusons garderobe.

IKKE MED: Kenny Dalglish. Foto: FourFourTwo
IKKE MED: Kenny Dalglish. Foto: FourFourTwo Vis mer

Tøff start

Skottland startet VM med et 0-1-tap for Danmark i Nezahualcóyotl. Preben Elkjærs skudd snek seg i mål ved stolpen etter at Willie Miller ikke maktet å klarere.

Strachan ga skottene ledelsen mot Vest-Tyskland, men Rudi Völler utliknet før Skottland til slutt måtte gi tapt etter 1-2 i Queretaro.

Til tross for to tap, hadde Skottland fortsatt en mulighet til å gå videre dersom de slo Uruguay. Vest-Tyskland og Danmark var allerede videre, så «Dødens gruppe» skulle nå bli avgjort i en ren duell. Uruguay hadde allerede vist mye aggresjon i mesterskapet.

Laget fra Sør-Amerika hadde vært heldige som bare pådro seg noen gule kort i en ugjortkamp mot Vest-Tyskland, hvor de fikk en advarsel fra FIFA, og hadde også pådratt seg rødt kort i 1-6-tapet for Danmark.

Ferguson, som nesten alltid hadde på seg solhatten sin, valgte å ikke bruke den 33 år gamle kapteinen Souness. Han fryktet at alderen og vekttapet - han hadde mistet seks kilo på grunn av varmen og luftfuktigheten allerede før han sparket en ball - kunne bety trøbbel. «Souey» var ikke engang med på benken.

Kampen startet med et smell. Etter bare 48 sekunder ble Strachan taklet stygt bakfra av Jose Batista. Den franske dommeren Joel Quiniou nølte ikke og hentet fram det røde kortet. Utvisningen etter 56 sekunder er fortsatt den tidligste i et VM.

- Jeg hadde ikke hatt peiling på hvordan den fyren så ut i dag. Jeg har aldri sett ansiktet hans, heller ikke i løpet av kampen, og da jeg reiste meg hadde han blitt utvist, sier Strachan.

Det satte tonen for kampen, og det som fulgte var et mesterstykke i kynisme og teknisk effektivitet fra Uruguay.

- Hvis det var en corner, så dro de deg i håret. De dro deg i skrittet og slike ting. Spyttet på deg, sier Jim Leighton.

AMPERT: Mellom Skottland og Uruguay. Foto: FourFourTwo
AMPERT: Mellom Skottland og Uruguay. Foto: FourFourTwo Vis mer

Rasende Ferguson

Skottene forsøkte iherdig, men klarte aldri å bryte ned Uruguays forsvarsmur. 0-0 betydde at Skottland var ute av VM. Ferguson, som tidligere hadde snakket om verdigheten som trengtes kvelden da Stein døde, klarte ikke å styre besinnelsen etter kampen.

- Det er en skandale, raste Ferguson mot Uruguay.

- Det er ikke bare en del av fotballen, det er hele den forbaskede mentaliteten til nasjonen. De har ikke noe respekt for folks verdighet. Det er en skam det de gjorde, og det gjør at kampen blir en komplett farse.

- Du ville aldri trodd at i en konkurranse som VM, men all den praten om FIFAs fokus (på dårlig disiplin journ.anm.), at et lag ville klare å overmanne hele systemet, mente Ferguson.

Og han var ikke ferdig. Kanskje det var en liten henvisning til Steins bortgang og Heysel-tragedien i 1985 som deretter fulgte.

- Etter det som skjedde i dag, og traumene som verdens fotball har gått gjennom det siste året, er jeg glad for å reise hjem, tro meg, fordi det har ikke noe å gjøre i fotballen, som vi har akseptert i år etter år, mente Ferguson.

Før han avsluttet tiraden sin med:

- Det er ikke mitt problem lenger. Det er FIFAs problem. Det vil være Argentinas problem på mandag.

RØYK TIDLIG: Skottland vant ikke noen av kampene i gruppespillet. Foto: FourFourTwo
RØYK TIDLIG: Skottland vant ikke noen av kampene i gruppespillet. Foto: FourFourTwo Vis mer

Ikke gode nok

FIFA ga Uruguay en bot på 25 000 sveitsiske franc og sendte trener Omar Borras på tribunen i åttedelsfinalen mot Argentina, etter at han kalte dommer Quiniou for «en morder».

Hvor sannheten faktisk ligger mellom Skottlands tamme VM-forestillinger - ett mål og sju skudd på mål over tre kamper - og Uruguays usportslige taktikk er åpen for debatt.

Brian Glanville, en veteranskribent som har dekket mange VM, kalte skottene for «tvilsomt rekonstruerte, teknisk vanskelige og taktisk udugelige til sammenlikning».

Strachan var også brutalt ærlig.

- Vi var rett og slett ikke gode nok - har noen tenkt over det? spurte han seg.

- Alle leter etter svar, men noen ganger er du bare elendig.

Mer enn tre tiår seinere blir et av de mest viktige og historiske aspektene ved Mexico-VM i 1986 introduksjonen av Ferguson til en bredere verden.

Dette var første gang på den store scene at en trener klarte å unngå kritikk av eget lag ved å angripe motstanderen i stedet. Noe vi også fikk se ved flere tilfeller da han ledet Manchester United.

Skottland laget ikke noen bølger i Mexico, men tidevannet snudde for Alex Ferguson. Innen november 1986 var han Manchester United-manager.

Og vi vet alle hvordan det gikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!