Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Den gutten er et fenomen

Bojan (17) knuser alle rekorder og i går kveld reddet han Barcelona.

(Dagbladet.no) Han er bare 17 år gammel, og i går kveld sørget han for at Barcelona-trener Frank Rijkaard beholder jobben litt til i hvert fall.

12 minutter inn i kvartfinalen mot Schalke 04 scoret Bojan Krkic kampens eneste mål - og han ble dermed den yngste noen sinne som har scoret i utslagsrundene i Champions League.

Målet var av den enkle sorten - dem du sklir inn i åpent mål - men spanjolene har allerede karakterisert ham som en ny Lionel Messi eller den neste Ronaldinho på Camp Nou.

- Jeg ble så glad da Bojan scoret. Den gutten er et fenomen, skryter lagkamerat Samuel Eto\'o.

Sønn av Røde Stjerne-spiller

17-åringen er sønn av den tidligere Røde Stjerne-spilleren Bojan Krkic, som flyttet til Spania på slutten av 80-tallet og giftet seg med sin utkårede, Maria Lluisa. Pappa Bojan jobber i speidernettverket til Barcelona og Lille-Bojan har gått gradene i den katalanske klubben.

Og på veien har han knust alle rekorder.

• I løpet av sju sesonger for ungdomslagene scoret han nærmere 1000 mål - ingen har vært i nærheten av slike tall tidligere.

REKORDGUTTEN: Bojan Krkic har slettet mange rekorder de siste åra. Her jubler han etter å ha knust nok en rekord. Foto: REUTERS
REKORDGUTTEN: Bojan Krkic har slettet mange rekorder de siste åra. Her jubler han etter å ha knust nok en rekord. Foto: REUTERS Vis mer

• Han debuterte for Barcelona 16. september i fjor, da han kom inn for Giovani dos Santos.

• Tre dager etter debuterte han i Champions League, 17 år og 22 dager gammel. Han er dermed den yngste spilleren som noen sinne har spilt i Champions League.

• 20. oktober scoret Bojan sitt første Barca-mål, mot Villarreal. Han ble da tidenes yngste Barcelona-målgjører i en seriekamp.

• Gårsdagens scoring mot Schalke 04 gjorde ham til historiens yngste Champions League-målscorer i utslagsrunden, 17 år og 217 dager gammel. Peter Ofori-Quaue har selve CL-rekorden, for han var 17 år opg 195 dager gammel da han scoret for Olympiakos for drøyt ti år siden. Bojan er den første gutten født på 1990-tallet som har scoret i mesterligaen.

Toppscorer

Spanjolene fikk øynene opp for ham for snart to år siden, da han spilte i U17-EM i Luxemburg. Selv om han var ett år yngre enn de fleste andre spillerne ble han delt toppscorer i mesterskapet.

Dette til tross for at han bare spilte halve kampen i fire av de fem kampene.

Han scoret blant annet hat trick i det første oppgjøret og sørget for spansk triumf ved å score det eneste målet i finalen mot England.

image: - Den gutten er et fenomen

Allerede da skjønte spanjolene at de hadde en diamant i sine rekker som med riktig overflatebehandling vil komme til å skinne over hele Fotball-Europa i framtida.

Nå begynner den tida å nærme seg.

Tidligere i vinter ble han faktisk også tatt ut til Luis Aragones\' tropp mot Frankrike. Hvis han hadde spilt den kampen hadde han blitt tidenes yngste på det spanske A-landslaget. Dessverre ble 17-åringen syk, så det ble ingen debut på ham. Men den er nok ikke langt unna, og kanskje får han sjansen i EM-oppkjøringen til Spania.

- Gjør alt riktig

Det er ikke rart Rijkaard trykket Bojan til sitt bryst etter gårsdagens seier i Tyskland, som ga Barcelona et godt utgangspunkt foran hjemmemøtet på Camp Nou. Nederlenderen har vært under et voldsomt press den siste tida, etter bare én seier på de sju siste kampene i serien.

Da er det godt å ha en 17 år gammel redningsmann i rekkene. Unggutten er 1,70 høy og en lettbeint tekniker med stor hurtighet og imponerende ferdigheter.

- Han gjør alt riktig på banen og det er en fornøyelse å følge ham. Se på alderen hans og se på hva han gjør på banen. Han fortjener ekstra mye ros, sier Rijkaard.

Noen stortalenter forsvinner. Men de virkelig store talentene blir verdens beste fotballspillere. Hvis klubbene jobber riktig med dem. Nå håper Rijkaard at Bojan Krkic ikke tar av.

- Det er viktig at han ikke mister ydmykheten og fortsetter å jobbe.

Kilder: FC Barcelona, Wikipedia, Guardian, Tribal Football.

MOT NYE HØYDER: Bojan (17) skulle egentlig debutert på det spanske landslaget i vinter, men da ble han syk. Det lukter en plass i EM-troppen, nå.
TAKK, BOJAN: Barcelona-trener Frank Rijkaard takker Bojan Krkic for den matchvinnende scoringen.
SKRYTER: Samuel Eto\'o er full av begeistring for unggutten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media