Den hjelpsomme rytters første etappeseier

Endelig fikk Armstrong-tjener George Hincapie kjøre for seg selv.

• Vi fulgte 15. etappe direkte

(Dagbladet.no): George Hincapie har lojalt hjulpet Lance Armstrong til seks strake seire i Tour de France, og gjør det trolig igjen i år. Men i dag fikk han kjøre sitt eget løp, og det gikk helt til topps.

Bokstavelig talt, på det som er regnet som den tøffeste etappen i touren. Målpassering var på toppen av en klatring «utenfor kategori» i Saint-Lary-Soulan. På vei dit var rytterne over fem andre fjelltopper.

- Jeg kan bare ikke tro det, sa en tårevåt Hincapie i TV-intervju rett etter målpassering

Ville hjelpe Lance

Selv da det ble seier, var det ikke planlagt fra Hincapies side. Han hadde som vanlig Armstrongs interesser i hodet da han ble med i et brudd etter 27 kilometer.

- Jeg ønsket å få et forsprang fram mot bakkene, slik at jeg hadde krefter til å hjelpe Lance etterhvert.

Men forspranget til Hincapie og de 13 andre i bruddet ble enormt. Det vokste over 18 minutter.

- Da fikk jeg beskjeden: George, kjør ditt eget løp, forteller Hincapie.

Lot andre dra

Hincapie kjørte fornuftig i bruddet, brukte aldri unødige krefter, og lot for en gangs skyld andre gjøre en del av drajobben. Gruppen krympet først til seks mann, før det til slutt bare var ham og Phonak-rytteren Oscar Pereiro Sio igjen.

Den duellen avgjorde Hincapie på de siste hundre meterne.

- Det er en fantastisk dag, sier han etter seks timers blodslit.

- Men vi har ingen tid til å feire. Det ligger fortsatt masse hardt arbeid foran oss.

- Verdens beste lag

Hincapie forteller at han stadig blir spurt om hvorfor han gidder å spille andrefiolin for Lance Armstrong, som han har vært lagkamerat med siden ungdommen. Svaret er enkelt.

- Vi har verdens beste lag.

Nå gleder George Hincapie seg til hviledagen i morgen. Tirsdag er han klar for ny tjeneste for sjefen.

Armstrong kjørte i dag inn til femteplass med Ivan Basso på slep. I dag som i går, hektet de to av Jan Ullrich i den siste stigningen.

Basso avanserer til andreplassen i sammendraget på bekostning av Mickael Rasmussen, som kjørte i mål halvannet minutt bak Basso og Armstrong i dag.

HØYRE HÅND:</B> Det er slik vi er vant til å se George Hincapie: Som en forlengelse av Lance Armstrongs høyre hånd. I dag fikk Hincapie kjøre for seg selv. Da vant han tourens tøffeste tur.
HVOR BLIR DERE AV? George Hincapie snur seg på målstreken. Der ser han bare Oscar Pereiro Sio, som han parkerte på oppløpet.