Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gigi Buffon fikk rødt kort

Den høydramatiske avslutningen og dommeravgjørelsene alle snakker om

Michael Oliver hylles i England etter at han ga Real Madrid straffe og viste ut Gigi Buffon. Fansen er ikke enig.

SKIKKELIG DRAMA: Se straffesituasjonen som førte til at Gigi Buffon ble utvist. Video: Viasat
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det var kvelden for nok et utrolig comeback i Champions League av et italiensk lag, men i motsetning til Roma klarte ikke Juventus å stå løpet ut mot regjerende mester Real Madrid.

Kampen så ut til å gå mot ekstraomganger da hjemmelagets Lucas Vázquez falt i en duell med Medhi Benatia. Den engelske dommeren Michael Oliver pekte resolutt på krittmerket - og startet samtidig et skikkelig drama.

Juventus-keeper Gianluigi Buffon har allerede annonsert at han legger opp etter sesongen. Årets Champions League var sisteskansens siste mulighet til å vinne turneringen han aldri har vunnet. I stedet endte det på verst tenkelige måte.

Rødt kort

Da Oliver ga Real Madrid straffespark var det ingen spillere som reagerte mer enn Buffon, som stormet mot kamplederen med ballen i hånda. I flere sekunder var han oppe i ansiktet på dommeren, som plutselig fikk en dytt i ryggen med Buffon bak seg.

Det er vanskelig å se ut fra TV-bildene hvem som faktisk kommer med dytten, men det kan se ut som det er lagkamerat Douglas Costa (se situasjonen rundt 2.40 ut i videoen øverst).

En ting er iallfall sikkert, og det er at du ikke legger ei hånd på dommeren ustraffet. Oliver ga derfor det røde kortet til spilleren som var mest aktiv i situasjonen - Gianluigi Buffon. Det var også han som sto nærmest Oliver da han snudde seg mot «synderen».

Da Oliver fikk en dytt i ryggen hadde han sju Juventus-spillere rundt seg. Det er lett å skjønne hvorfor han reagerte som han gjorde. Det store spørsmålet er om han viste ut feil mann.

Resultatet var iallfall at Buffon måtte ta en tidlig dusj, og samtidig ikke fikk mulighet til å redde straffesparket som Cristiano Ronaldo hamret i nettmaskene. Han endte Champions League-karrieren på samme måte som Zinédine Zidane endte karrieren i 2006 - med utvisning.

Fikk kritikk

Noen i sosiale medier gikk så langt å si at det å vise ut Buffon i sin siste kamp var som å skyte Disney-karakteren Bambi. Andre mente at dommerkarrieren til Oliver i europeisk fotball nå var over.

Det gikk en kule varmt i sosiale medier like etter kampen, og det virket å være bred enighet om at det var en horribel dommeravgjørelse.

Men da tåka hadde lagt seg virket det å være enighet blant ekspertene om at Michael Oliver var spot on på både straffesparket og utvisningen. Repriser viser at Lucas Vázquez får en dytt i ryggen. Og selv om han tilsynelatende faller lett, er det etter regelboka lov å blåse straffe.

«Michael Olivers modige - og korrekte - avgjørelse om å vise ut Gianluigi Buffon viser at han tilhører eliten», skriver engelske The Telegraph.

«Når tåka har lagt seg virker det som brorparten nå er enige om at Michael Oliver gjorde rett i å gi straffespark og dessverre ikke hadde noe annet valg enn å gi Buffon det røde kortet. I stedet for å skade ryktet hans, tror jeg heller det vil styrke det. Det var en utrolig modig avgjørelse», skriver BBCs John Bennett.

«Michael Oliver, som ble en del av elitedommerne i januar, gjorde rett i sine avgjørelser med en veldig sterk, men riktig dømming på Bernabéu», skriver toppdommer Graham Poll i Daily Mail.

«Oliver var modig nok til å gi straffespark. Han var rolig og viste Gianluigi Buffon ut på korrekt vis for hans aggressive protester», skriver Poll videre.

Rio Ferdinand innrømte i BT Studio etter kampen at «romantikeren i ham» ønsket å se Cristiano Ronaldo mot Gigi Buffon på straffesparket. Det var nok mange som unte Buffon muligheten til å bli gårsdagens helt. «Et hjerteskjærende øyeblikk» mente England-legenden Gary Lineker.

Søppelsekk

Buffon selv var ikke i tvil om hva han mener om dommeren.

- Denne dommeren har en søppelsekk der hjertet skulle vært, sier Buffon til Mediaset Premium ifølge NTB.

- Har du ikke personlighet og mot, bør du ikke dømme kampen. Da bør du heller sitte på tribunen med kona og en Sprite, sier Buffon videre.

- Dommeren blåste for en forseelse bare han så, utdypet veterankeeperen overfor beIN Sports.

- Til store kamper på europeisk nivå trenger vi store spillere, store trenere, store supportere og store dommere. Det må være en forståelse av viktigheten av enkelte øyeblikk, og om man ikke har det så er man ikke verdig å være på banen, fortsatte han.

- I dette tilfellet burde han vært på tribunen med foreldrene sine, med vennene, med pommes frites og en coca-cola og bare sett på.

- Du må være morder for å ta de siste to avgjørelsene som dommeren tok, uttalte han seinere på en spansk radiostasjon.

Semifinalene i Champions League trekkes førstkommende fredag. De gjenstående lagene er Roma, Real Madrid, Liverpool og Bayern München.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!