Den hvite løgneren

Når det passer lyver Åge Hareide så det renner av ham. Han kaller det tåkelegging og gjør det fordi han mener det lønner seg.

SAS HOTELLET (Dagbladet): Norges landslagstrener hadde mye på hjertet i går ettermiddag. Så mye at han faktisk sa at han hadde mye på hjertet. Og det første han ønsket å formidle til folket var at han slett ikke har tenkt å ta livet sitt etter 1- 2 for Skottland.

Om noen, etter å ha sett ham snakke metaforisk om det både på TV og i aviser; «Av og til har du lyst til å gå og henge deg, og andre ganger lyst til å ta deg en fest. I dag blir det tauet» - skulle ha blitt forledet til å tro det.

Blank løgn

Om noen ble forledet til å tro at Åge Hareide ventet på den skotske lagoppstllingen før han tok ut Norges lag onsdag kveld - etter å ha sett ham snakke konkret om det også både på TV og i aviser - så er heller ikke det tilfelle.

Varianten nasjonens ballsjef dro for enkelte medier i hemmelighetskremmeriet i forkant av Skottland-kampen var nemlig en blank løgn.

For laget var tatt ut det - Norges 11 hadde fått beskjed om trøyefordelingen en time før Åge Hareide fortalte Dagbladet at det var Walter Smiths uttak som ville legge grunnlaget for hans egne valg.

Og så løy han i den gode sakens navn.

Og når treneren lyver hvitt må spillerne gjøre det også. Noen timer før kampstart. Når alt handler om fokus, og færrest mulig distraksjoner, må altså spillerne konsentrere seg om noe ingen av dem behersker.

Slik blir én usannhet til mange på veien. Og da er det ikke rart at folk på gata sier «du kan jo ikke tro på alt som står i avisen».

Når kildene lurer deg blir det vanskelig.

Misinformere

For Åge Hareide og mange trenere med ham handler løgnene om jakten på resultater. Som landslagstrener er han derfor villig til å misinformere så lenge han tror det kan hjelpe Norge i kamp. Og fordi Skottland både fryktet og var opptatt av Steffen Iversen, holdt han VIF-spissen kampaktuell lenge etter at den offisielle sykmeldingen var stemplet.

Fordi han mente at også det lønnet seg.

-  Det viktige er at spillerne tror på meg - ikke at dere gjør det, sier Åge Hareide.

Hvilket han selvfølgelig har helt rett i. I fotballens overtaktiske verden er det beint fram dumt å røpe mer enn nødvendig. Men å ikke spille ut kortene er en ting - å spille det samme spillet med en merket kortstokk er noe annet. Og det gjør altså Åge Hareide.

-  Det jeg sa før kampen var tåkelegging. For det er viktig å ikke spille ut alle kortene på forhånd. Vi ønsker jo ikke å gi motstanderne noen fordeler.

Fordi hensikten helliger middelet.

Oppdiktede historier

-  Media er en viktig kanal for oss - dere har formidlet mye som er bra, sa Åge Hareide på gårsdagens pressekonferanse. Han sa også at det innimellom kommer saker på trykk som både virker nedbrytende og er ødeleggende på landslagsmiljøet og enkeltpersoner. Og han har rett i det også - begge deler er sant, både det gode og det dårlige.

Men:

Det han ikke sa var at vi har formidlet mange usannheter også.

Oppdiktede historier plantet i den gode sakens navn.

LURING: Slett ikke alt Åge Hareide sier i fotballens tjeneste er sant. Foran landskampen mot Skottland måtte både assistent Stig Inge Bjørnebye (bak) og spillerne konsentrere seg om å ikke fortelle sannheten.