Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den innstilte fotballpresidenten var blant dem som gikk bak ryggen på Hallén

Likevel: Han blir valgt.

DEN NESTE FOTBALLPRESIDENTEN:  Terje Svendsen har valgkomiteens enstemmighet som plattform for å samle Fotball-Norge. Er åpenheten han snakker om mer enn et faneord vil han fort bli presidenten alle kan enes om. Foto: Tom E. Østhuus.
DEN NESTE FOTBALLPRESIDENTEN: Terje Svendsen har valgkomiteens enstemmighet som plattform for å samle Fotball-Norge. Er åpenheten han snakker om mer enn et faneord vil han fort bli presidenten alle kan enes om. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer

TOPP OG BREDDE — ikke topp eller bredde - er en av Terje Svendsens faner. En annen er løfter om åpenhet, tydelighet og forutsigbarhet. Pluss det helt selvfølgelige, for ikke å snakke om det helt nødvendige — en tydelig vektlegging av at norsk fotball selvfølgelig ikke tolererer korrupsjon. 

Et tema den sittende presidenten har klønet til for seg selv gjennom alliansetenking og alt for sent å ta tydelig avstand fra Sepp Blatter og FIFA.  

DA YNGVE HALLÉN ble fotballpresident i 2010 skjedde det gjennom en kampvotering mot Sondre Kåfjord (186 mot 69 stemmer). Det var problemfritt. 

DA HAN BLE gjenvalgt for andre gang i 2014, etter den famøse Drillo-avgangen i slutten av september 2013, var valgkomiteen splittet (4-2). Det fortalte at det var krefter i Fotball-Norge som var misfornøyde med Yngve Hallén.

OG DA EN fraksjon av toppklubbene med Vålerenga-sjef Stig-Ove Sandnes i spissen i fjor høst flagget mistillit mot den sittende presidenten — Sandnes som har vært en erklært Hallén-motstander siden 2011, og som mener ansettelsen av Kjetil Siem er den største feilen som er begått i norsk fotball de seks siste årene - lå det i kortene at valgkomiteens oppgave inn mot det kommende tinget var nødt til å handle om mer enn fast tracking av Yngve Hallén.

Om han skulle gå for en fjerde periode.

DA NORGE VAR i Bulgaria i begynnelsen av september fortalte Yngve Hallén at han ønsket det. I slutten av november kastet han overraskende kortene. Og fordi valgkomiteen tilsynelatende har jobbet med saken siden juni flyter selvfølgelig det helt naturlige spørsmålet til overflaten:

Skyldes Halléns retrett og varslede avgang signaler om at to nye år ikke var en selvfølge likevel?

Hans motstandere vil i hvert fall ha det til det.

TERJE SVENDSEN ER klok når han prøver å viske ut det politiske skillet (kampen/prioriteringene) mellom topp og bredde. Det forteller at han er fullstendig klar over at han kommer fra Norges største fotballklubb. Bredde er jo det siste man forbinder Rosenborg med. Skjønt, det er jo ikke bredden som er problemet til Ullevaal Stadion, den går så det griner og er snarere norsk fotballs virkelige glansbilde.

Er det noen som sliter i norsk fotball så er det toppen.

ETTER AT FBI, sveitsisk politi og enkelte andre lands myndigheter endelig fikk grunnlag for å gjøre det mange har ment de burde gjort for flere år siden - å taue inn den ene FIFA-bossen etter den andre - er det ikke direkte motstrøms å rope NEI til korrupsjon heller. Som om den sittende NFF-ledelsen kan beskyldes for annet enn dårlig politisk håndverk. Nå som det ikke lenger er noen små mus som brøler om det påståtte svineriet, men en unison verden, er alliansen der av seg selv. Og løftet om å satse på utdanning for dem som trener våre unge talenter, for ikke å snakke om kravet til en åpenhet som skal gjøre Ullevaal Stadion mer transparent, er også godt valgflesk.  

Selv om jeg har hørt begge deler før.

TERJE SVENDSEN VALGTE riktignok det stikk motsatte da han i 2011, sammen med NTF-kumpanene Bjarne Berntsen (styremedlem), Einar Schultz (styreleder NTF og visepresident i NFF) og Niels Røine (adm.dir. NTF) gikk bak ryggen på Yngve Hallén i CMore-salget. Kvartetten solgte inn salget av TV-rettighetene for 2012-2016 som godt forankret blant de 32 toppklubbene. Sannheten var det stikk motsatte. Og da skandalen var et faktum sto Yngve Hallén alene i stormen fordi han følte det var viktigere å beskytte kjøperen enn seg selv.

Ikke som synderen.

Men som syndebukken.

BLIR TERJE SVENDSEN valgt 28. februar? Ja. Blir norsk (topp)fotball bedre med Terje Svendsen som president? La oss håpe det. For selv om Yngve Hallén vil gå inn i historien som en god president med et (ufortjent) dårlig ettermæle, er det ikke historien som er viktig nå.  

Bare framtida.         

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media