IKKE SÅ BEKYMRET: Gian Franco Kasper kan notere rekordoppslutning om et ski-VM.Foto: EPA/STEPHAN JANSEN / NTB Scanpix
IKKE SÅ BEKYMRET: Gian Franco Kasper kan notere rekordoppslutning om et ski-VM.Foto: EPA/STEPHAN JANSEN / NTB ScanpixVis mer

Den internasjonale skipresidenten avblåser langrennskrisen

- Har fortsatt en viss interesse.

FALUN (Dagbladet): Det er mange som har malt et svart bilde av langrennssportens framtid etter noen år med totalt norsk dominans, og faresignalene er mange.

Tysk tv har mer eller mindre sluttet å sende langrenn direkte, publikumsopslutningen i Europa faller og avisene utenfor Norge vier stadig færre spaltemetre til sine utøvere.

Også på dagens pressekonferanse før VM-sprinten i morgen fikk de norske damene spørsmål om deres dominans ødelegger for sporten. Marit Bjørgen fortalte blant annet at Charlotte Kallas knusende seier i Östersund forrige helg var viktig for mer enn bare svenske VM-håp.

Det var viktig for sporten.

- Jeg har jo planlagt at jeg skal gå noen år til, så jeg håper jo at det er en framtid for langrenn også, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Internasjonal uro
Men uroen som enkelte i det internasjonale skiforbundet også har luftet er det ingen grunn til å la gå tungt inn for seg, mener den internasjonale skipresidenten Gian Franco Kasper.

På en pressekonferanse i VM-byen i formiddag avdramatiserte han interessekrisa for de nordiske grenene.

- Vi har 59 nasjoner som er påmeldt, et rekordstort 701 utøvere, og det er ikke det at vi er så opptatte av rekorder, men det viser at langrenn og hopp fortsatt har en viss interesse blant medlemslandene våre rundt omkring i verden, sa Kasper.

Det største internasjonale trekkplasteret er likevel hoppsporten. I Tyskland er det fortsatt en gigantsport, der også store tv-land som Polen og Japan har enorm interesse.

Varslet hopptrøbbel
Før hopprennene i Falun er den største bekymringen at de skal bli utsatt gang på gang som følge av værforholdene. Hoppbakkene i Falun ligger helt åpent i terrenget og det skal ikke mye vind til før det blir mer VM i venting enn i hopp.

Arrangørene har satt opp et helt nytt vindnett, men VM-sjefen Sven von Holst innrømmer at han er spent på været.

- Progammet åpner heldigvis for at vi kan utsette rennene noe, til og med til dagen etter det står oppsatt, men vi håper selvfølgelig å gjennomføre som planlagt, sier han på Fis-pressekonferansen.

• Ski-VM begynner med kvalifiseringsrenn i langrenn i dag for utøvere som ikke har oppnådd gode nok resultater til automatisk å få starte når distanserennene begynner lørdag. Det første som skjer i hoppbakkene er klokka 17 i morgen, da er det kvalifisering for damer.