Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den japanske trenden sprer seg på VM-stadion: - Fantastisk

Tar med seg folkeskikken fra hjemlandet til Russland.

FEIRET MED RYDDING: Den japanske fansen feiret 2-1-seier med å rydde stadion etter seg. Foto: REUTERS/Jason Cairnduff
FEIRET MED RYDDING: Den japanske fansen feiret 2-1-seier med å rydde stadion etter seg. Foto: REUTERS/Jason Cairnduff Vis mer

I går spilte Colombia og Japan sin første kamp i årets verdensmesterskap i Russland.

Det startet godt for Japan som tok ledelsen allerede før fem minutter var spilt, etter at Carlos Sánchez stoppet ballen med hånda og ga Japan straffe.

Colombianeren fikk også rødt kort for forseelsen - noe som gir han andreplassen for den raskeste utvisningen i VM-historien noensinne.

Colombia kom tilbake i kampen og utliknet like før pause, men etter hvilen ble det for tøft å holde følge med en mann mindre på banen. Etter 72 minutter ble det for vanskelig, og Yuya Osako sendte Japan til himmels.

Det ble umulig å komme tilbake for stjerna Radamel Falcao og hans lagkamerater, som måtte se japansk jubel på banen og tribunen.

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget og forteller hvorfor han tror Sverige kan gå hele veien. Magnus Kim forteller om et splittet Sør-Korea og synes det er utrolig synd at Heung Min Son må i militæret. Men hva med Kim selv? Slipper han? Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- En del av den japanske kulturen

Men det er faktisk ikke bare på banen man ser godt arbeid av japanerne. På tribunen har fansen bidratt sterkt, både med heiarop og rydding.

I Japan er de svært opptatte av gode manerer og høflighet, og det er nok en av grunnene til at fansen rydder opp etter seg på VM-stadion etter kamp.

For i går spredte bilder og videoer seg i sosiale medier, der man kunne se blide japanere feire seier med å rydde opp på tribunen.

Den Japan-baserte fotballjournalisten, Scott McIntyre, forteller til britiske BBC at dette er helt vanlig å gjøre i Japan. Ikke bare er det en del av fotballkulturen i landet, men også en del av den japanske kulturen.

- Man hører ofte at folk sier fotball er en refleksjon av kultur. I Japan er det viktig å sørge for at absolutt alt er rent, og det tas med videre på alle sportsarrangementer, sier McIntyre.

Journalisten forteller videre at mange turister blir overrasket av «ryddemanien» når de er på kamper i Japan.

- De (turistene) lar kanskje en flaske eller noe matemballasje bli liggende på bakken, og da er det vanlig at de blir prikket på skulderen og blir bedt om å rydde etter seg eller ta med søppelet hjem.

- Vakkert

Ifølge McIntyre blir japanerne lært opp fra de er barn, og på skolen lærer de at de må rydde klasserommene og skolegangene. Han forteller at når barna stadig blir minnet på å rydde opp etter seg, blir det en vane for store deler av befolkningen gjennom livet.

- Det høres kanskje kjedelig ut, men dette er virkeligheten i et land som er bygget på respekt og høflighet. Jeg synes det er en fantastisk ting at VM kan bringe så mange nasjoner og folk sammen, og at man kan lære å utveksle sånne ting som dette. Det er dette som er vakkert med fotball, sier journalisten til kanalen.

For det er nettopp det. Ikke bare ryddet japanerne opp etter seg, trenden skal ha spredt seg til andre lands supportere.

Flere av fansen til gårsdagens motstandere, Colombia, skal også ha ryddet opp etter seg på tribunen. Det samme skal den senegalesiske fansen ha gjort etter seieren mot Polen i går.

Så gjenstår det å se om det er flere som plukker opp den herlige ryddetrenden fra Japan i de kommende VM-kampene.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer