MENINGSLØST VALG: Maria Thorisdottir (t.v) ga en målgivende pasning til Belgia på 3-2 rett før slutt. Morten P skriver: For Belgias seiersmål handlet ikke om mangel på norsk struktur, dårlig organisering eller andre defensivt ødeleggende elementer. Det handlet bare om at Maria Thorisdottir gjorde et helt meningsløst valg i kampens 87. minutt. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DAVID CATRY / NTB Scanpix
MENINGSLØST VALG: Maria Thorisdottir (t.v) ga en målgivende pasning til Belgia på 3-2 rett før slutt. Morten P skriver: For Belgias seiersmål handlet ikke om mangel på norsk struktur, dårlig organisering eller andre defensivt ødeleggende elementer. Det handlet bare om at Maria Thorisdottir gjorde et helt meningsløst valg i kampens 87. minutt. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DAVID CATRY / NTB ScanpixVis mer

Den kollektive svikten er mer til bekymring enn stakkars Thorisdottirs pasning til Belgias seiersmål

Den minst alvorlige defensive feilen fotballjentene gjorde var den som ga Belgia seieren. Fordi den var ett hundre prosent personlig.

• Belgia-Norge 3-2 (1-0)

EVEN PELLERUD DRO til Belgia (FIFA-ranking 27) for å få en del viktige og helt nødvendige svar med tanke på mulighetene for norsk suksess Canada. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det historiske tapet (vårt første for Belgia) ga landslagstreneren nye bekymringer. For det er ikke først og fremst en grå dags mangel på tæl, aggressivitet, bevegelser og duellkraft som er Norges (FIFA-ranking 11) problem.

Det er forsvarspillet.

OG DA TENKER jeg ikke først og fremst på Maria Thorisdottirs målgivende pasning til Belgias 3-2 rett før slutt. Den arkiverer jeg nemlig i skuffen for trøkkfeil. For Belgias seiersmål handlet ikke om mangel på norsk struktur, dårlig organisering eller andre defensivt ødeleggende elementer.

Det handlet bare om at Maria Thorisdottir gjorde et helt meningsløst valg i kampens 87. minutt.

DET TILGIR VI henne for. Fordi det er sånt som skjer. Nesten alle spillere i løpet av karrieren. I tillegg, ut over at det aldri er gøy å tape fotballkamper, og på toppen av det nesten litt pinlig å tape for Belgia for første gang, en nasjon som aldri har vært i et internasjonalt sluttspill for kvinner, betyr ikke resultatet all verden i en treningskamp. Men resultatet av forholdet mellom spørsmål og svar er alltid viktig i slike oppkjøringskamper, og mot Belgia kom Even Pellerud og Norge ut i rødt.

Akkurat slik de gjorde da Nederland slo oss 3-2 å Strømmen for noen uker siden.

NORGE HAR SPILT åtte landskamper i 2015. Og sluppet inn 16 mål (scoret 18). Det er mildt sagt kritisk for en fotballnasjon hvis forskjellige landslags suksess fram til nylig har vært tuftet på stram organisering og god balanse i en 4-5-1 formasjon uten vilje/tillatelse til alt for stor risiko med ballen i laget. For to baklengsmål i snitt tar ikke Norge til Rio 2016 via den VM-turneringen som starter i Canada 6. juni.

Og skal det målet nås må vi bli et av Europas tre beste lag i VM.

AKKURAT NÅ ER vi ikke i nærheten og det bekymrer selvfølgelig Even Pellerud. A) Fordi han både håpet og trodde på gode svar i Belgia. B) Fordi han egentlig fikk enda flere spørsmål. For når du ser deg nødt til å velge Elise Thorsnes på venstre back - en kantspiller/spiss uten erfaring med slike arbeidsoppgaver - forteller du i realiteten hvor mye du sliter med å komponere en konkurransedyktig forsvarsfirer inn mot VM.

Når du taper mot Belgia - der to av målene kommer mot et etablert, men akk så passivt norsk forsvar - blir du fortalt hvor alvorlig det er.

FREDAG MØTER NORGE Finland (FIFA-ranking 24) til den siste VM-testen i Drammen. Den må ikke bare vinnes med tanke på selvtillit og harmoni inn i gruppa. Den bør vinnes med trygt og gjerne overbevisende forsvarspill. Og i mangel av klare alternativer og tydelige og ett hundre prosent foretrukne løsninger bakover i banen, lukter det litt «back to basics» av Norge nå.

Det vil si 4-5-1 i en stram og streng organisering med små avstander og et overordnet krav om høy aggressivitet i presset.

For å vinne kampen vi nå MÅ vinne.

Og gjennom det få tilbake troen på at OL i Rio er et realistisk mål i Canada.