Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trekning Nations League

Den lange veien til Qatar 2022

Nations League har gjort Norge godt og gir oss en ekstra mulighet på Euro 2020. Veien til Qatar 2022 blir veldig mye tøffere.

SÅNN SKAL DET VÆRE: Stefan Johansen har scret mot Sverige i Stockholm, Martin Ødeegard er fornøyd og det er bilder som dette alt handler om. Norge trenger mange slike øyeblikk om vi skal vinne en plass i Qatar-VM 2022. I morgen (tirsdag 3. mars) trekkes Nations League-gruppene i Amsterdam. Der begynner den lange veien til VM. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SÅNN SKAL DET VÆRE: Stefan Johansen har scret mot Sverige i Stockholm, Martin Ødeegard er fornøyd og det er bilder som dette alt handler om. Norge trenger mange slike øyeblikk om vi skal vinne en plass i Qatar-VM 2022. I morgen (tirsdag 3. mars) trekkes Nations League-gruppene i Amsterdam. Der begynner den lange veien til VM. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
  • Nations League-trekning VM 2022, i dag kl 18.00

NATIONS LEAGUE VAR en turneringsform UEFA innførte for å få slutt på det de kalte meningsløse treningskamper. Mottakelsen var blandet. Liverpool-manager Jürgen Klopp raste mot turneringsformen og sa den var direkte latterlig.

Andre, som vår landslagstrener, Lars Lagerbäck, sa han gjerne skulle hatt treningskampene til å øve formasjon og spillestil, og ikke minst, prøve ut spillere.

Når alle kamper betyr noe kan du ikke unne deg den luksusen.

For dem som mener fotball bare handler om resultater, altså å vinne, var Nations League det beste som har skjedd.

JÜRGEN KLOPP, SOM snakket de store nasjonenes sak, har ikke sagt så mye siden. Det er sikkert klokt. Lars Lagerbäck likte alvoret, spenningen og EM-muligheten Nations League ga Norge, men skulle gjerne hatt en treningskamp eller to basert på de samme argumentene han hadde sist. Det er til å forstå. Men UEFA pleier å få til dette med nye formater, hver gang de prøver noe nytt blir skepsisen overvunnet av turneringas suksess.

Sånn var det med Champions League.

Sånn var det med Europa League.

Og sånn er det med Nations League.

ØKONOMIEN I DET setter to streker under svaret. Nations League gir veldig mye større kommersielle inntekter enn privatlandskamper her og der. Og da Portugal vant det første sluttspillet mellom vinnerne fra det øverste nivået (A) gjennom å slå Nederland 1–0 i den første juni 2019, var suksessen et faktum.

Man begynte å snakke om å ta Nations League til VM-kvalifiseringen 2022.

Når gruppene trekkes i Amsterdam tirsdag 3. mars er vi der.

NATIONS LEAGUE ER som vanlig delt inn i fire nivåer – A, B, C og D. Da turneringa høsten 2018 handlet om den siste livlina til Euro 2020, playoff-muligheten Norge vant og som har gitt oss Serbia på Ullevaal 26. mars, spilte Norge på nivå C. Vi spilte hjemme/borte mot Kypros, Bulgaria og Slovenia, vant gruppa og rykket opp til nivå B.

Det betyr at motstanderne er bedre denne gangen.

De betyr også, fordi Europa bare har 13 av 32 plasser i Qatar 2022, at det å vinne gruppa i Nations League ikke er nok.

For å havne i playoff om Europas tre siste VM-plasser må man være en av de to beste gruppevinnerne i Nations League.

DET ER 55 nasjoner i UEFA. De tre øverste nivåene – A, B og C – har 16 lag som igjen fordeles i fire glassboller – 1, 2, 3 og 4. Og så trekker man et lag fra hver bolle, og vips så har man fire grupper.

Det er akkurat som sist.

Den eneste forskjellen er at nåløyet er veldig mye trangere, og at gulrota er større og heter VM.

NORGES UTGANGSPUNKT OG muligheter, der vi skal møte ett lag fra 1, 3 og 4, er følgende før trekningen (nasjonenes plass på FFA-rankingen i parentes):

  • 1) Russland (38), Østerrike (26), Wales (23), Tsjekkia (45).
  • 2) Skottland (50), Norge (44), Serbia (20), Finland (58).
  • 3) Slovakia (32), Tyrkia (29), Irland (34), Nord-Irland (36).
  • 4) Bulgaria (59), Israel (93), Ungarn (52), Romania (37).

DEN ORDINÆRE VM-KVALIFISERINGEN til Qatar spilles i 2021. Vinnerne av de ti europeiske gruppene går direkte til VM. Da er det tre plasser igjen. Og det er her de to beste gruppevinnerne fra Nations League kommer inn om de ikke blir en eller to i VM-kvalifiseringa, sammen med alle toerne fra det ordinære gruppespillet.

I playoff til Euro 2020, det Norge skal spille om en måned, er det 16 lag fordelt på fire grupper, som kjemper om de fire siste EM-billettene.

Norge spiller om en av disse på nivå tre.

Til Qatar 2022 skal tolv veldig mye bedre lag gjøre opp om tre plasser.

Det skjer ved at det deles opp i tre semifinalegrupper, der vinnerne i de tre forskjellige semifinalegruppene møtes til en playoff-finale.

Vinnerne av disse vil spille VM.

Hele Norges coronakart