Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Den legendariske fotballstjernen Eusébio (71) er død

Var en av fotballens aller største.

I AKSJON: Eusébio i aksjon mot Russland i VM i 1966. Eusébio scoret ni mål i mesterskapet, og forsøker her å overliste den legendariske russiske målmannen Lev Yashin. Foto: AP / NTB scanpix
I AKSJON: Eusébio i aksjon mot Russland i VM i 1966. Eusébio scoret ni mål i mesterskapet, og forsøker her å overliste den legendariske russiske målmannen Lev Yashin. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Dødsbudskapet bringes i flere portugisiske og britiske medier søndag morgen.

Eusébio har hatt hjerteproblemer en tid, og ble 71 år gammel.

Eusébios fulle navn var Eusébio da Silva Ferreira. På banen gikk han under kallenavnene «Den svarte perle» eller «Den svarte panter».

Eusébio ble født i Maputo, hovedstaden i Mosambik - som tidligere var underlagt portugisisk kolonistyre.

Legende Eusébio var rask, teknisk briljant og hadde en fantastisk høyrefot - han er sågar beskrevet som en av tidenes beste frisparktakere. I flere forskjellige avstemninger har han blitt inkludert i lister over fotballens ti beste spillere gjennom tidene.

Han fikk legendestatus for sine bragder på Portugal og med Benfica.

Med sistnevnte klubb vant han Serievinnercupen - nåværende Mesterligaen/Champions League - i 1962. Han scoret selv to mål i finalen mot Real Madrid, og ble dermed den første med fødselsattest fra det afrikanske kontinentet som vant fotballens fremste klubbturnering.

Eusébio var en av sin tids virkelig store spillere, og er fortsatt et legendarisk navn i fotballkretser.

Vanvittig scoringsstatistikk Statistikken både på landslag og klubblag taler for seg: På 64 landskamper scoret Eusébio 41 mål, og på mesterlaget Benfica var statistikken enda råere:

På sine 614 kamper for Benfica scoret Eusébio 638 mål.

Dermed var han i flere tiår Portugals mestscorende spiller. Han ble også toppscorer i VM i 1966 med ni mål. Selv om Portugal «bare» måtte nøye seg med bronse i mesterskapet, var Eusébio selvskreven på mesterskapslaget.

EN AV DE STØRSTE: Med Eusébios bortgang har fotballen mistet en av sine aller største. Foto: AFP / NTB scanpix
EN AV DE STØRSTE: Med Eusébios bortgang har fotballen mistet en av sine aller største. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer