Den lille havfrue

Siren Sundby (21) har alltid satt seg høye mål. Så trives hun også med å seile sin egen sjø.

Stem på klubben i ditt hjerte!

SON (Dagbladet): Hovedstaden er blitt ny base for Siren. Det er greiest slik, med all reisingen.

Men feiringen av OL-gullet ble lagt til Son. Det skulle feires med sambygdingene og klubben som har vært med på å legge grunnlaget: Soon Seilforening.

-  Klubben har virkelig satset på meg og organiserte det meste helt til jeg kom på landslagsnivå. Nå er det mitt ansvar å gi litt tilbake. Det er seilforeningen som har vært det naturlige samlingsstedet for meg i alle år. Det er her jeg har hatt trygghet, venner og familien min. Derfor har det vært helt uaktuelt å bytte klubb til for eksempel KNS i Oslo, hvor jeg kanskje kunne fått masse økonomisk støtte, sier Siren Sundby til Dagbladet.

Etter OL fattet styret i seilforeningen et hastevedtak om å utnevne olympiamesteren og klubbens store stjerne til æresmedlem. Det var ingen grunn til å vente helt til årsmøtet.

-  Det var morsomt at de valgte å gi meg en slik hedersbevisning på sparket, for det er en utmerkelse som henger veldig høyt i klubben. Jeg tror det bare er fire stykker eller noe sånt som er blitt æresmedlemmer siden klubben ble stiftet i 1919, sier Sundby.

Så har da også Sirens bragder satt fart i rekrutteringen i klubben.

Det fikk hun merke da hun delte ut marsipankake til skolebarn i Son etter gullfeiringen.

-  Jeg fleipet med at de ikke fikk kake før de lovet å begynne med seiling. Så viste det seg at halve klassen hadde startet allerede, og at den andre halvparten skulle begynne med seiling. Det var litt morsomt, sier olympiamesteren.

Har satt høye mål

OL-gullet har gjort økonomien litt enklere.

-  Men det har ikke regnet penger på meg, forsikrer Siren.

-  Det er ikke penger som er min motivasjon. Så lenge jeg slipper å ta opp studielån, er jeg fornøyd. Neste år har jeg lyst til å begynne å studere teknisk design. Jeg ser fram til å studere, for det har blitt litt nedprioritert på grunn av seilingen.

I tillegg til OL-gullet er hun dobbelt verdensmester. Hun har EM-gull, seks verdenscupseirer, åtte NM-gull, to kongepokaler, og hun ble kåret til Årets seiler i 2003. For 2004 er OL-mesteren også nominert som en av ti til tittelen «Årets kvinnelige idrettsuøver i verden» - i konkurranse med stjerner som Annika Sörenstam (golf), Gail Devers (friidrett) og Justine Henin-Hardenne (tennis).

Konkurranseinstinkt

Siren legger ikke skjul på at hun og storebroren tidlig utviklet et sterkt konkurranseinstinkt.

-  Mamma og pappa var veldig ambisiøse og lærte oss tidlig at når man først bestemmer seg for noe, så stanser man ikke én meter fra målstreken. Det ga en veldig stå-på-vilje, sier Siren.

Innsatsen ga utslag både på skolen og i idretten, hvor Siren var innom både fotball, håndball, tennis, dans, teater og piano før seiling etter hvert tok det meste av tida.

-  Jeg husker at det var morsomt å være flink, for da visste jeg at jeg ville få ros. Men det gjorde også at jeg var litt lett å lure. Da mamma og pappa ville ha meg i seng, sa de bare at de skulle ta tida på meg mens jeg pusset tennene, og vips, så var jeg i seng, smiler Siren.

FYRTÅRN: Siren Sundby er nærmest oppvokst på sjøen. Så er hun også blitt et fyrtårn i norsk seilsport.