HJELP:Kameruns trener Paul Le Guen har mistet vettet, mener Afrika-ekspert Stig Torbjørnsen. Og trekker fram bruken av Samuel Eto'o som høyre kant/høyre back som et av mange bevis på franskmannens inkompetanse. Foto: REUTERS/Toru Hanai
HJELP:Kameruns trener Paul Le Guen har mistet vettet, mener Afrika-ekspert Stig Torbjørnsen. Og trekker fram bruken av Samuel Eto'o som høyre kant/høyre back som et av mange bevis på franskmannens inkompetanse. Foto: REUTERS/Toru HanaiVis mer

- Den mest håpløse treneren i VM

Torbjørnsen om hvorfor Afrika ikke lykkes i VM på eget kontinent.

||| (Dagbladet): Sør-Afrika ligger an til å bli tidenes første VM-vert som forsvinner ut av sitt eget mesterskap før sluttspillet, men de er på langt nær det eneste afrikanske landet som trøbler.

Så langt i VM har afrikanske land vært involvert i åtte kamper: Bare én av dem er vunnet (Ghana slo Serbia 1-0, journ.anm), fem er tapt, mens to har endt uavgjort.

Pessimistene har begynt å snakke om at Afrika kan stå igjen uten et eneste lag i åttendelsfinalen. Talentspeider Stig Torbjørnsen, med det afrikanske kontinentet som spesialområde, tror ikke det går fullt så ille.

- Jeg er redd for at det kan skje, men jeg tror det ikke. Ghana, Elfenbenskysten og Kamerun kan klare det, men da må Paul Le Guen finne tilbake vettet han har mistet. Dessverre tviler jeg sterkt på at det vil skje, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

Verre enn Domenech?
Paul Le Guen er Kameruns trener, og har blant annet ført Lyon til tre seriemesterskap tidligere i sin trenerkarriere.

Men det som eventuelt måtte finnes av trenerkompetanse i mannen er som sporløst forduftet nå - i hvert fall om du spør Stig Torbjørnsen.

Han var mildt sagt rystet over det Le Guen har foretatt seg siden han overtok Kamerun i fjor sommer, med åpningstapet mot Japan tidligere i uka som et av de desiderte lavmålene.

- I utgangspunktet styrer han et ganske godt lag. Men allerede i Afrikamesterskapet i januar var det et virvar uten like, og nå åpnet han VM med bare tre av de spillerne som avsluttet Afrikamesterskapet for noen måneder siden, sukker Torbjørnsen.

SYLTYNNE: Torbjørnsen er overrasket over at vertsnasjon Sør-Afrika i det hele tatt har tatt poeng. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
SYLTYNNE: Torbjørnsen er overrasket over at vertsnasjon Sør-Afrika i det hele tatt har tatt poeng. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Vis mer

I skarp konkurranse med for eksempel Frankrike-trener Raymond Domenech utroper han Le Guen til «den mest håpløse treneren i VM».

Og begrunner det med å ramser opp alle under pari-avgjørelsene han mener Kamerun-treneren var ansvarlig for både mot Japan og i forkant av mesterskapet:

Tabbene
• - Han vraket Kameni i målet, som til daglig står for Espanyol. I stedet spilte han med en mye dårligere 36-åring fra Kayserispor i Tyrkia, Souleymanou.

• - Han spilte med tre mann i den defensive midtbanerollen mot Japan, og likevel var ikke Alexandre Song (Arsenal) ute på banen. Det var derimot Matip fra Schalke, som verken kunne løpe eller gå på midtbanen. Det er ikke tvil om at Song er den beste defensive midtbanemannen de har.

• - Han brukte Samuel Eto'o på høyre ving/høyre back, og Stephane Mbia på høyreback, selv om han ikke er høyreback.

• - Idrissou, som var Kamuruns bestemann i Afrikamesterskapet, fikk spille et kvarter.

• - Åtte spillere fra den hjemlige ligaen ble tatt med i bruttotroppen.  Jeg nekter å tro at åtte hjemlige er bedre enn Somen A. Tchoyi, som ble årets spiller i Østerrike.

Og slaktekniven har på langt nær gjort seg ferdig:

DRØMMER OM ELFENBENSKYSTEN: Didier Drogba og Elfenbenskysten spilte 0-0 mot Cristiano Ronaldos Portugal i den første kampen. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
DRØMMER OM ELFENBENSKYSTEN: Didier Drogba og Elfenbenskysten spilte 0-0 mot Cristiano Ronaldos Portugal i den første kampen. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA Vis mer

- Det er idiotisk coaching, jeg har ikke sett maken. Og jeg så samme tendens i Afrikamesterskapet. Han byttet tre, fire mann i forsvaret til hver kamp, i tillegg til interne bytter og rotasjon. Helt etter innfallsmetoden. Det er uforståelig at han fortsatt har jobb, jeg er sjokkert her jeg sitter. Det han gjør vitner om total inkompetanse. Til neste kamp kan du være sikker på at det blir fire, fem nye forandringer, nye menn inn fra linja og nye folk i ukjente posisjoner. Han får garantert sparken etter VM hvis han ikke har en vanntett kontrakt. Han ødelegger laget, sier Torbjørnsen.

For svake
De andre afrikanske nasjonene er han ikke i nærheten av å være like skuffet over. Land som Sør-Afrika, Algerie og Nigeria hadde han aldri særlig trua på uansett.

- Algerie er ikke gode nok, der burde Egypt vært. De er regjerende afrikamestere og et mye bedre lag, selv om de røk i den kvaliken. Nigeria har ikke panserspillerne de har hatt før, spissene er ikke veldig gode, Mikel har meldt forfall og de de har en ny trener som har vært der i bare noen få måneder (Lars Lagerbäck). Jeg forventet egentlig ikke noe fra dem, de er nede i en liten bølgedal.

- Sør-Afrika hadde jeg null tro på, jeg trodde ikke de kom til å få et eneste poeng. Det er fortsatt en kamp igjen, men de er altfor dårlige. De var ikke engang kvalifisert for Afrikamesterskapet.

Tror på maks kvartfinale
For Torbjørnsen banker hjertet ekstra for Elfenbenskysten, som åpnet med 0-0 mot Portugal. Der framsto de som langt mer solide defensivt enn før, samtidig som noe av den offensive lekenheten fra tidligere var borte.

Men i en gruppe der også Brasil og Portugal er med skal de få det tøft med å gå videre.

- De har alltid angrepet hodeløst og glemt seg helt i det defensive. Nå så de trygge ut. Svennis har gjort en genistrek gjennom å vrake Bamba som stopper, og sette inn Zokora der, sier Torbjørnsen, som før mesterskapet antydet at svensken ennå ikke hadde lært seg navnet på spillerne.

- Hva med Ghana, som er de eneste afrikanerne med seier?

- De kan gå videre, men jeg tror ikke på kvartfinale. De scorer for få mål. Det er Gyan som må gjøre det for dem, hvis han ikke har dagen er det for få andre som kan steppe inn. Til sammenligning kan Elfenbenskysten sette inn en mann som Drogba mot Portugal, de har klassespillere på benken. Hvis jeg kan drømme om noe, er det at ivorianerne kommer seg videre. De har seks, sju, åtte, ni, kanskje 10 klassespillere offensivt. Når de knekker forsvarskoden samtidig som de kombinerer det med offensiv kraft og lekenhet kan de bli vonde å bryne seg på.

FOR SPINKELT: Ghana er for avhengig av Asamoah Gyan, mener Torbjørnsen. Foto: EPA/SHAWN THEW
FOR SPINKELT: Ghana er for avhengig av Asamoah Gyan, mener Torbjørnsen. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer

- Franz Beckenbauer spådde afrikansk verdensmester før 2000 og bommet. Hvor lenge tror du vi må vente?

- Vanskelig å si. Det blir maks kvartfinale i år, tror jeg. Det tar nok et par VM til før vi får en afrikansk mester, sier Torbjørnsen.

BRENNER FOR AFRIKA: Talentspeider Stig Torbjørnsen. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BRENNER FOR AFRIKA: Talentspeider Stig Torbjørnsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer