- Den mest minneverdige seieren i karrieren min

Cavendish slo tilbake i kampen mot Hushovd.

RÅSTERK: Ingen hadde forventet at Mark Cavendish skulle henge med hele veien på dagens tøffe etappe til Aubenas, men Columbia-rytteren viste uante krefter, fikk den nødvendige hjelpen av lagkameratene og distanserte Thor Hushovd på oppløpet.Foto: SCANPIX/AP Photo/Peter Dejong
RÅSTERK: Ingen hadde forventet at Mark Cavendish skulle henge med hele veien på dagens tøffe etappe til Aubenas, men Columbia-rytteren viste uante krefter, fikk den nødvendige hjelpen av lagkameratene og distanserte Thor Hushovd på oppløpet.Foto: SCANPIX/AP Photo/Peter DejongVis mer

Vi fulgte 19. etappe direkte i livestudio.

(Dagbladet.no): Med en tøff tempo i beina og fryktede Mont Ventoux truende i horisonten, var det ventet at 19. etappe fra Bourgoin-Jallieu til Aubenas skulle bli en ren transportetappe.

Det ble det aldri på det som skulle bli en turboladet affære. Selv med en tøff annenkategori på de siste milene, sprengte feltet alle tidskjemaer med en gjennomsnittsfart over de 178 kilometerene på smått utrolige 46,3 kilometer i timen.

BEVEGET: George Hincapie (t.v.) legger en kameratslig arm rundt skulderen på en tydelig beveget Mark Cavendish etter målgang.Foto: SCANPIX/AP Photo/Bas Czerwinski
BEVEGET: George Hincapie (t.v.) legger en kameratslig arm rundt skulderen på en tydelig beveget Mark Cavendish etter målgang.Foto: SCANPIX/AP Photo/Bas Czerwinski Vis mer

Ingen hadde forventet at Mark Cavendish skulle tåle et slikt tempo i såpass kupert terreng, men en revansjesugen Columbia-rytter fikk den nødvendige støtten fra oppofrende lagkamerater, som manøvrerte ham i posisjon til en duell mann mot mann mot Thor Hushovd.

Det var en duell Cavendish ikke var interessert i å tape etter det han omtaler som noen frustrerende dager. Tony Martin tynet de siste kreftene ut av en utkjørt sykkelkropp og ga «manxekspressen» et perfekt opptrekk i Mark Renshaws fravær.

- Nok en gang gjorde lagkameratene mine alt for meg. I slike bakker som på slutten i dag, er det lett å begynne å tenke på seg selv siden alle lider. Derfor er det en fantastisk følelse å kunne betale tilbake med en seier, sa en en tydelig beveget Cavendish i seiersintervjuet

FRYKTER IKKE FOR TRØYA: Thor Hushovd lar seg ikke bekymre selv om Mark Cavendish tok inn fem poeng i kampen om den grønne trøya. Nordmannen mener fortsatt at det må skje et uhell om han ikke skal stå på podiet i Paris.Foto: SCANPIX/AP Photo/Bas Czerwinski
FRYKTER IKKE FOR TRØYA: Thor Hushovd lar seg ikke bekymre selv om Mark Cavendish tok inn fem poeng i kampen om den grønne trøya. Nordmannen mener fortsatt at det må skje et uhell om han ikke skal stå på podiet i Paris.Foto: SCANPIX/AP Photo/Bas Czerwinski Vis mer

- Holder ikke mål
Thor Hushovd var på sin side etterlatt sørgelig alene etter at lagkameratene forsvant i den siste bakken, og var overlatt med få andre alternativer enn å mannsmarkere Cavendish. Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll mener Cervélos spurtopplegg ikke holder mål.

- Dette viser at Columbia har et helt annet lagsamarbeid enn Cervélo. Haussler bruker alt av krefter på tempoen, og slipper seg ned i den siste bakken. Det holder ikke mål når Cervélo sitter med den grønne trøya. Thor gjør det meste riktig. Likevel burde han ha startet spurten selv, siden han bruker litt tid på å få opp toppfarten, sier Kvålsvoll til TV 2.

Hushovd medgir at det ikke er ideelt å basere taktikken på hva Columbia gjør, men det er ikke direkte enkelt å komme seg rundt det gulhvite toget.

- Jeg skulle gjerne vært foran Cavendish i stedet for bak ham. Da kan jeg velge selv når jeg skal slå til. Han er veldig sterk, men ikke uslåelig, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

Columbia-rytteren har - som Kvålsvoll påpeker - en annen akselerasjon enn nordmannen og er tilnærmet umulig å ta igjen når han får starte spurten først. Hushovd tok riktignok inn noen meter mot slutten, men var ikke raskt nok ute til å forhindre at Cavendish tok sin femte etappeseier for året.

Kompensasjon
- Dette var den mest minneverdige seieren i karrieren min - noensinne. Dette var ikke en etappe for meg, konstaterte  Cavendish.

- Det har vært en skuffende uke, men dette veier opp for alt sammen. Fantastisk. Jeg er så, så fornøyd, stotret den vanligvis så selvsikre 24-åringen fram.

Dermed tok spurtkanonen fra Isle of Man inn fem poeng på Hushovd i kampen om den grønne trøya, og forspranget er nå nede i 25 poeng foran helgens avslutning. Uten at noen av dem tror det betyr noe fra eller til.

- Nei, igjen tror jeg det må skje noe spesielt om jeg skal miste dette forspranget. Men jeg må være fokusert inne i Paris, så jeg ikke roter det til for meg selv, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

Sultne på etappeseier
Særlig Rabobank var aktive på å opprettholde et heseblesende tempo gjennom etappen, og avslørte sine intensjoner om å hjelpe Oscar Freire til en sårt etterlengtet etappeseier for mannen som vant den grønne poengtrøya i fjor.

Bruddhungrige ryttere ble effektivt blokkert, og selv et helhjertet forsøk fra verdensmester Alessandro Ballan og Laurent Lefevre i den siste stigningen falt på steingrunn da Columbia fikk spurttoget på skinner i utforkjøringene.

Selv om både Cavendish og Hushovd satt i finalen, skilte dagens etappe mye, og det var bare i underkant av 50 ryttere som satt igjen av det som var restene av et hovedfelt i mål. Det var imidlertid ikke dagen for de store endringene i toppen av sammendraget, selv om Lance Armstrong fikk fire sekunder bedre tid enn folk som Alberto Contador og Andy Schleck.