Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak Aleksander Bolsjunov

Den mørke sannheten om mannen som gir Klæbo hodebry: - Tragisk

Bak den eventyrlige framgangen til blant andre Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov, står en mektig mann som gir langrennsmiljøet ubehag og frysninger: Jurij Borodavko.

UTVIKLING: Aleksandr Bolsjunov og de unge, nye russerne har tatt enorme steg denne sesongen, i likhet med Johannes Høsflot Klæbo. Hjernen bak den nye gullgenerasjonen i Russland er imidlertid ingen populær mann i miljøet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTVIKLING: Aleksandr Bolsjunov og de unge, nye russerne har tatt enorme steg denne sesongen, i likhet med Johannes Høsflot Klæbo. Hjernen bak den nye gullgenerasjonen i Russland er imidlertid ingen populær mann i miljøet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste to sesongene har kvartetten Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov, Aleksej Tsjervotkin og Natalja Nepreayeva tatt enorme steg i internasjonal langrenn.

Den imponerende framgangen startet da de begynte å samarbeide med Jury Borodavko, som er Russlands store suksesstrener i dag.

Boradavko har fått fram et kobbel av nye toppløpere i en periode hvor det har vært mer nødvendig enn noensinne, i kjølvannet av utestengelsen av Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksandr Bessmertnykh og også Sergej Ustjugov i OL.

Det har vært meget bra for spenningen i internasjonal langrenn, både i verdenscup og under OL, hvor vi har fått sett flere norsk-russiske dueller selv uten Ustjugov og de antatt beste utøverne deres.

Klæbos frykt

Dette nye unge arsenalet av russiske stjerneløpere vil gi jevngamle Johannes Høsflot Klæbo mye kamp i framtida og gjør at nordmannens helt eksepsjonelle resultater i så ung alder, kan fremstå litt mindre ekstremt. For spesielt Bolsjunov er veldig nær Klæbos totale nivå og per i dag bedre på lengre distanser.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Jeg vet ikke hvordan han trener, men det han gjør på femmila i OL, står det respekt av. Han kan bli en fryktelig god skiløper i framtida. Jeg får ta med meg de seirene jeg har fått til nå, før Bolsjunov kommer til å herje enda mer neste sesong, sier Klæbo til Dagbladet

Gjennombruddene til Bolsjunov, Spitsov og co. applauderes av mange.

- Det er gledelig når det dukker opp nye unge langrennsløpere som driver sporten framover. Vi må snu enda flere steiner og komme oss lenger fram på tærne, sier Norges herrelandslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Men Boradavkos rolle - suksesstreneren og hjernen bak de unge russernes framgang - er alt annet enn hyggelig.

Den mørke historien bak

Jurij Borodavko representerer den mørke fortida i russisk langrenn som fortsatt har en for viktig rolle i dagens treningsgruppe til at tilliten og troverdigheten når et så høyt nivå som nye løpere i verdenstoppen fortjener.

For Borodavko har en mørk fortid: Han ble suspendert fra langrennssporten i to år sist gang han var russisk langrennstrener, all den tid han var blant trenerne som involvert i de mange russiske dopingsakene i perioden fram til 2010.

58-åringen jobbet blant annet med Jevgenij Dementjev, olympisk mester fra Torino-OL i 2006, som senere testet positivt for EPO og ble utestengt i to år.

Dementjev var en av flere russere som ble dopingtatt av de Boradavko hadde ansvar for. Julia Tsjepalova, Alena Sidko, Natalja Matvejeva og Sergey Shiriaev var også blant løperne som ble dopingtatt i denne perioden, og Russland svarte med å gjøre drastiske grep for å sende ut et signal om at de ville ta dopingproblematikken på alvor.

- Anatolij Tsjepalov, Jurij Borodavko og Viktor Smirnov er trenerne som fjernes fra russisk langrenn, sa Jelena Välbe i 2010 og fikk rett i det.

- Ble lurt til å dope seg

Men åtte år senere jobber altså Välbe og Boradavko sammen i en svært suksessrik periode for russisk langrenn. Duoen er de to store i Russland nå, sammen med tyske Markus Cramer, som har vært inne i en vanskeligere periode grunnet utestengelsen av Legkov, Ustjugov og mange av sine menn.

Da Dagbladet tok kontakt med den russiske suksesstreneren, benektet Boradavko at han har vært involvert i noen av de dopingsakene og var tydelig på at hans fire suksessløpere i OL er 100 prosent rene.

At han ble utestengt fra sporten i to år, forklarer han slik:

- Ettersom jeg var hovedtrener på den tiden da Dementjev testet positivt, ble jeg sparket og suspendert automatisk. Selv mener jeg at Dementjev var ren, men han ble lurt til å innta forbudte stoffer, fordi han var for tillitsfull til alle rundt seg, sier Boradavko.

Langrennssjef Vidar Løfshus sier til Dagbladet at han har sine klare meninger om saken, men tror ingenting godt vil komme ut av å ytre dem og velger derfor å ikke kommentere tilfellet Boradavko.

Han er samtidig klar på at Boradavkos rolle i det russiske landslaget er langt viktigere enn Juri Tsjarkovski, som i lys av sin dopinghistorikk skapte mye harme da han dukket opp under vinter-OL i Pyeongchang.

Hetlands reaksjon

Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland er forsiktig når Dagbladet spør hva han synes om at trenere med mørk dopingfortid får nøkkelroller i russisk langrenn i en periode hvor Russland skal forsøke å gjenreise idrettsverdens tillit og vise at de er til å stole på igjen.

- Russland er Russland. Det er spesielt, og vi vet nok ikke alt som skjer der. Men det eneste vi kan gjøre, er å ta imot dem som går skirenn og sette pris på den konkurransen de gir oss, sier Tor Arne Hetland i Dagbladets nye langrennsprogram.

- Hvem som har vært trener for hvem og hva som har skjedd tidligere i Russland, får vi ikke gjort så mye med. Vi må ha fokus på det vi kan gjøre noe med, fortsetter han.

- Det er ikke noe tvil om at vi gjerne skulle hatt samme kontroller i Russland som i Norge. Når jeg prater med Markus Cramer, så sier han at de prøver å få til samme rutiner som oss. De vil at vi skal vite at våre utøvere konkurrerer mot rene utøvere, sier Hetland til Dagbladet.

- Tragisk

Kommentator i Expressen, Ludvig Holmberg, synes det er trist at trenere med dopingfortid kaster en uheldig skygge over de nye, unge russerne.

- Jeg er imponert over den nye russiske generasjonen, og jeg har virkelig fått et positiv bilde av løperne når jeg har møtt dem ute på verdenscuprenn denne sesongen. Men at personer som Boradavko og Tjarkovski finnes i bakgrunnen, gjør at alt kjennes ubehagelig, sier Holmberg til Dagbladet.

- Det gir oss faktisk en grunn til å være mistenksomme, noe som er tragisk. Jeg ønsker ikke å være mistenksom.

Forvandlingen

Cramer har tidligere fortalt Dagbladet at hans treningsgruppe - som altså er en annen enn Boradavkos - har treningsopplegget og gjort det mer likt hvordan blant annet det norske landslaget trener.

Laktatprøver var ikke engang et begrep for noen år siden. Så kom Cramer og revolusjonerte treningen med forbedring av teknikk og overkroppsstyrke.

- Det var ikke så bra før. Min filosofi handler om å lage mer individuelt tilpassede opplegg og kommunisere godt med utøverne. Det er viktig å få tilbakemelding og ha en kontinuerlig kommunikasjon. Det er noe jeg har endret på, fortalte Cramer til Dagbladet.

Russlands tyske landslagstrener har prentet inn budskapet om at russiske langrennsløpere kan bli best uten doping.

- Jeg har vært veldig klar på å formidle at russiske langrennsløpere kan bli best uten doping. Det er mulig å slå nordmenn uten å jukse. Det forstår nå utøverne og har lagt ned jobben som må til, mener Cramer.

Han gir samtidig ros til arbeidet til sin kontroversielle kollega Jurij Boradavko, som har reddet russisk langrenn denne sesongen.

Antidopingarbeidet fungerer ikke

Dagbladet kunne i går fortelle at antidopingbyrået i Russland, RUSADA, fortsatt ikke fungerer slik WADA ønsker.

Årsaken til at RUSADA fremdeles ikke blir godkjent som et velfungerende og troverdig antidopingbyrå, er at den russiske staten fortsatt beslaglegger dopingprøver tatt av russiske utøvere, ikke er tilstrekkelig samarbeidsvillige med WADA og nekter å innrømme konklusjonene i McLaren-rapporten.

- Russlands nasjonale antidopingorganisasjon er fortsatt utestengt. Antidopingarbeidet i Russland fungerer fortsatt ikke. Framsteget er at de har fått tillatelse av WADA til å kontrollere egne utøvere med sine egne dopingkontrollører igjen, men de har bare lov til å analysere blodprøver, ikke urinprøver, forteller Matt X. Richardson til Dagbladet.

- Men RUSADA som organisasjon er ikke godkjent og får ikke teste utøvere fra andre land. Det er fortsatt et godt stykke igjen før antidopingarbeidet i Russland kan bli betraktet som pålitelig igjen, forteller antidopingsjefen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!