Den nakne sannhet om Hansvoll

- Jeg digger ikke å fly, sier Thomas Hansvoll. Og tok bilen til Paris. Men der frykten stopper begynner lysten. På WBA-tittelen i lett tungvekt.

Thomas Hansvoll valgte bil for å komme inn til den franske hovedstaden. Torsdag kveld møter han Frankrikes verdensmester Bruno Girard i sitt livs største boksekamp. For sjøl om vi nordmenn lagde mye halloi ut av de to kampene han gikk mot Ole Klemetsen - han ble disket i den første og slo Lukkøye til pensjonist i den andre - er det nå det gjelder.

Torsdag kveld må Thomas Hansvoll vise at han duger.

- Jeg har gått 25 kamper som profesjonell bokser, sier han.

- Men det er først nå jeg begynner å føle meg som en virkelig proff. Og det skyldes at jeg i begynnelsen bare var med uten å yte noe - jeg bare hang på lasset uten mål og mening.

- For å være helt ærlig ønsket jeg nesten ikke å bokse i det hele tatt.

Vendepunkt med Skog

Harald Skog er treneren som fikk Thomas Hansvoll til å tenke profesjonelle tanker. Ikke alle tanker riktignok - Thomas er fortsatt en særing - men likevel tanker som var bokse-proffe nok til at næringsveien fikk en mening. Og sånn må det være i et yrke der det meste handler om smerte.

Har du ikke motivasjon og fokus kan du like gjerne begynne med pilking.

- Jeg hadde det i meg før også, sier Thomas.

- Jeg manglet liksom bare viljen til å få det ut. Og det var det Harald hentet fram da han begynte å trene meg for to år siden. Slå, sa han _ slå. Og så begynte jeg å gjøre det.

En treningsøkt med Thomas Hansvoll og Harald Skog handler likevel om my uenighet. Og - det er ikke treneren som bestemmer. For hvis Harald Skog vil ha 12 sparringrunder sier Thomas at det blir 10. Og vil treneren ha 10 så får han bare åtte.

Men Harald Skog holder Thomas Hansvoll i øra. Og når bokseren blir slapp blir han slått akkurat der - på øra. Og i en periode i vinter så mye at VM-utfordreren fikk bruskdannelser på det høyre-øret. Fordi han ikke hørte etter.

- Thomas er som ei rotte - han er en enkel skapning, gliser Harald Skog.

- Og derfor må han lære ved betinging. Hvilket betyr at han ikke lærer hvis han ikke blir straffet. Og det er derfor jeg slår ham på øret.

Klager seg i form

Vekta, som må være 79.6 kilo onsdag kveld, er et annet tema i tospannet Hansvoll/Skog. Treneren får ikke vite hva den er.

- Det er ikke noe problem - jeg har full kontroll, sier bokseren.

- Har han dratt til Paris uten å være i matchvekt, tar jeg det ene beinet hans, svarer treneren.

Det beste tegnet på at Thomas Hansvoll er veldig nær den formtoppen han må ha når han møter tittelforsvareren på hjemmebane, er hans iboende misnøye over egne treningsprestasjoner. Når Harald Skog sier det er bra, svarer Thomas med at han heller burde gjort sånn eller sånn. Og så har han vondt i venstrearmen, har betennelse i albueleddet som gjør at han ikke får rettet venstreslagene helt ut. Det er visstnok et helvete det også.

- Men jeg gleder meg, sier Thomas.

- Og gruer meg. Det er jo en farlig bransje, dette her. Men for første gang ser jeg boksingen min som mer enn bare én kamp. Hvis jeg vinner.

Dermed er vi inne på pengene. Det proffboksingen handler om. Og som Thomas Hansvoll kan komme i posisjon til. Hvis det stemmer.

- Vinner jeg kommer gryna, sier han.

- Men jeg drømmer ikke om det - det blir feil å drømme i denne bransjen. For du er aldri mer enn ett slag unna å gå på trynet. Og derfor ville det være håpløst å gå rundt og tenke på mulige millioner.

Bakmennenes makt

En annen ting er alle skurkene rundt - de som holder liv i proffboksingen. Og aller best liv i seg sjøl. På boksernes bekostning.

- Jeg er blitt skuffet så ofte at jeg har et nøkternt forhold til hele greia, sier Thomas.

- Det skjer jo de utroligste ting. Og derfor er det ingen automatikk i at alt går som planlagt sjøl om du vinner. Det er så mye folk og penger der ute som drar bokserne i alle retninger.

Steffen Tangstad har dratt Thomas Hansvoll i retning VM-kampen. Det er bokseren takknemlig for. Og Tangstads matchmaking forteller alt om proffboksingen. Som handler om kontakter.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få denne sjansen så fort, sier Thomas.

- Jeg har bare bokset én kamp etter at jeg slo ut Ole (Klemetsen) for snart ett år siden. Men Steffen kjenner folk og har god kjemi med de som styrer. Det som skjer meg nå er hans fortjeneste.

- Hva blir din fortjeneste?

- Uten at jeg vil si hvor mye - den største sjekken jeg har vært i nærheten av. Men det er likevel tittelforsvareren som tjener de store pengene. Og det er der gulrota ligger - å vinne kampen og gå et tittelforsvar. Da kan det bli noe.

- I Amerika - du har jo skrevet på en kontrakt der du forplikter deg til å forsvare en eventuell tittel innen 90 dager?

- Jeg vet det, men vi snakker fortsatt om proffboksing. Ingen ting er sikkert. Men får jeg en eventuell tittelkamp i Las Vegas så setter jeg meg på et fly. Sjøl om jeg ikke digger det.

TOPP TRENT: Thomas Hansvoll har trent knallhardt foran møtet med Frankrikes verdensmester Bruno Girard. Det er hans livs største boksekamp. - Jeg både gleder og gruer meg, sier slagmaskinen.