SUPERTALENT: Koreanske Lee Seung-woo poserer med Lionel Messi. 16-åringen, som omtales som en mulig arvtaker for argentineren, er én av ti unge spillere Fifa mener Barcelona har hentet ulovlig. Foto: AFP / NTB Scanpix og Seung Woo Lee / Facebook
SUPERTALENT: Koreanske Lee Seung-woo poserer med Lionel Messi. 16-åringen, som omtales som en mulig arvtaker for argentineren, er én av ti unge spillere Fifa mener Barcelona har hentet ulovlig. Foto: AFP / NTB Scanpix og Seung Woo Lee / FacebookVis mer

«Den neste Messi» er en av spillerne Barcelona blir straffet for

Lee Seung-woo (16) var ønsket av Liverpool og Chelsea.

(Dagbladet): For et par uker siden gledet FC Barcelona seg over at de hadde sikret seg underskriften til et av klubbakademiets største talenter.

Sør-koreanske Lee Seung-woo (16) hadde vært ettertraktet av sterke rivaler som Liverpool og Chelsea, og kunne fritt valgt å skrive under for dem, men valgte å bli i Barcelona.

Han har blitt omtalt som «den neste Messi», blant annet av avisa Mundo Deportivo.

Det er det selvsagt mange unge talenter som sammenliknes med argentineren, men når man ser noen av videoene av Lee på Youtube, synes det at han ser på og lærer av verdens beste fotballspiller.

- Jeg følger veldig tett med på Messi. Jeg vil bli en ferfekt spiller akkurat som ham. Målet mitt er å prøve mitt aller beste for å bli den første koreaneren som spiller for Barcelonas førstelag, sa Lee i et intervju med Ilgan Sports gjengitt av Koream tidligere i år.

Ulovlig overgang Men nå spørs det om dagens Fifa-sanksjoner mot Barcelona kan stoppe ham.

Lee ble oppdaget av Barcelona-speidere som 12-åring under en turnering i Sør-Afrika. 13 år gammel ble han hentet til Barcelona. I dag fikk klubben en kraftig straff for ulovlige, internasjonale overganger for spillere under 18 år.

Ifølge paragraf 19 i Fifa-reglene om overganger er internasjonale overganger ikke tillatt for fotballspillere under 18 år. Det finnes tre unntak fra denne grunnregelen.

To av disse unntakene er neppe aktuelle i tilfellet Lee: Sør-Korea er selvagt ikke en del av EU eller EØS, og Lees hjemsted ligger langt over ti mil fra Barcelona.

Det siste unntaket fra regelen er om foreldrene hans flyttet til landet - Spania - av grunner som ikke er knyttet til fotball. Antakelig er dette heller ikke tilfelle - da ville neppe Lee vært en av ti spillere under 18 år som Barcelona nå straffes for å ha hentet ulovlig mellom 2009 og 2013.

Må rydde opp Barcelona ble gitt 90 dager på å rydde opp i situasjonen - eller på engelsk «regularise the situation» - som omfatter de mindreårige spillerne - blant dem Lee Seung-woo.

Det er fortsatt noe uklart hva Fifa legger i dette. Om de for eksempel må sende Lee Seung-woo hjem til Sør-Korea.

- Fifa har fått kritikk for å være ganske vage i det de sier. Det er vanskelig å si hva konsekvensen blir. Det blir et definisjonsspørsmål, sier ansvarlig redaktør i supporternettstedet Blaugrana.no, Thomas Dragsnes, til Dagbladet.

Han synes også straffen mot Barcelona virker veldig streng.

- Hele denne saken er en veldig stor gråsone. Det er ingen hemmelighet at andre klubber driver på samme måte.

Tror på anke Fifa straffet Barcelona med tre millioner kroner i bot, og forbyr i tillegg klubben å kjøpe spillere i de to neste overgangsvinduene. Det vil si at for eksempel keeper Victor Valdes og stopperveteran Carles Puyol, som forlater klubben etter sesongen, ikke kan erstattes med spillere utenfra før sommeren 2015.

Foreløpig har det ikke kommet noen offisiell reaksjon fra Barcelona. Dragsnes tror klubben kommer til å anke dommen, og regner med at den ikke vil bli opprettholdt i så streng form som den er offentliggjort i dag.

- Personlig tror jeg ikke Barcelona kommer til å ha overgangsnekt i to vinduer, sier Dragsnes.

Han peker på ironien i at håndhevelsen av et regelverk som skal beskytte unge spillere nå kan tvinge Barcelona til å hente opp nettopp unge spillere i a-stallen.