- Den norske cupen er ikke så stort for meg

Stabæk minnes cuptriumfen i 1998.

NADDERUD (Dagbladet.no): Stabæk - Molde 3-0.

Året er 1998 og Helgi Sigurdsson og Thomas Finstad har sikret Stabæk klubbens hittil eneste kongepokal på bekostning av Rosenborg etter ekstraomganger.

Først ti år senere kommer gjensynet med et Ullevaal pyntet til cupfinalefest, og bare Tom Stenvoll og Tommy Stenersen er fortsatt i bærumslagets rekker.

Det er derfor en spillergruppe med vidt forskjellige minner fra den gang da, eller mangelen på sådanne, som kommer til å entre det grønne rektangelet innenfor murene på landslagsarenaen 9.november.

Vant banketten

Den gang 20 år gamle Tom Stenvoll tilbragte samfulle 120 minutter på innbytterbenken, og husker aller best kvelden da \'Bøtta\' ble feiret i Bærum.

- Jeg vant i det minste banketten, erindrer Stenvoll.

- Og nå satser du på først å vinne finalen på banen og deretter banketten?

ELLEVILL SEIERSDANS: Stabæk-spillerne jublet heftig da cupfinalebilletten var sikret. Bare to av dagens spillere var med sist gang klubben var i cupfinalen - Tom Stenvoll og Tommy Stenersen. Kaptein Morten M. Skjønsberg satt på tribunen iført fullt supporterutstyr. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
ELLEVILL SEIERSDANS: Stabæk-spillerne jublet heftig da cupfinalebilletten var sikret. Bare to av dagens spillere var med sist gang klubben var i cupfinalen - Tom Stenvoll og Tommy Stenersen. Kaptein Morten M. Skjønsberg satt på tribunen iført fullt supporterutstyr. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

- Vi får ta finalen først, så får banketten komme som den kommer, smiler Stabæk-backen.

Supporteren som ble kaptein

Kaptein Morten M. Skjønsberg var 15 år gammel, Stabæk-supporter på sin hals med medlemskap i \'Tommy og Tigern-klubben\' og på plass innenfor telleapparatene på Ullevaal, men midtstopperen hadde ikke noe håp om at nettopp han var den som skulle lede de mørkeblå troppene ut i lagets neste cupfinale.

- Jeg satt på tribunen med skjerf og full pakke. Det var stor stemning og cupfinalen betydde mye for klubben, minnes Skjønsberg som kom til klubben i 2000.

På islandsk sportsrevy

En som også husker godt at daværende Stabæk-kaptein Petter Belsvik kunne løfte Kongepokalen på Ullevaals Kongetribune er islendingen Veigar Pall Gunnarsson, noe en landsmann kan ta sin del av æren for.

- Jeg husker veldig godt at jeg satt hjemme på Island i og så på sporten på tv at Helgi Sigurdsson hadde scoret to mål og vært med på å vinne cupfinalen med Stabæk. Da tenkte jeg at den drømmen har jeg lyst til å oppleve, forteller Gunnarsson til Dagbladet.no.

Etter én sesong i Strømsgodset og fem i Stabæk, skjønner islendingen godt hvilken posisjon cupen har i norsk fotball.

- Akkurat nå er jeg sinnsykt fornøyd, og kan ikke stoppe å smile. For en som kommer fra et land på størrelse med Stavanger, er det å spille cupfinale i et annet land, noe av det største man kan oppleve, og jeg vet hvor stor cupfinalen er i Norge, gliser en spissformulert Gunnarsson som selvfølgelig håper å kopiere Helgi Sigurdssons prestasjon fra 1998 med scoringer og seier mot enten Odd eller Vålerenga.

Mer glede enn vanlig

Rekkekamerat Daniel Nannskog har imidlertid ikke et like nært forhold til norsk cupfotball, men er til gjengjeld helt sikker på at det kommer til å bli en minneverdig 9.november i år.

- Den norske cupen er ikke så stort for meg som er svensk. Jeg kommer nok til å merke det når cupfinaleuken kommer, og det blir heftig å få oppleve det på nært hold. Det er et stort show, og jeg har jo sett hvordan man fyller opp tribunene på små steder, men som sagt må jeg oppleve det på nært hold, forklarer Nannskog, som fikk med seg en kinesisk cupfinale for Sechuan Quanxing før ferden gikk videre til Stabæk i 2005.

I likhet med Nannskog, hadde Stabæk-trener Janne Jönsson heller ikke det nærmeste forholdet til den norske cupen før han kom til Bærum.

- Det er litt vanskelig å ta det helt til seg, men jeg ser jo at det er mer glede blant ledere og klubb enn vanlig etter å ha sett (Tom )Schelvan, Ingebrigt (Steen Jensen) og Petter (Belsvik), sier Jönsson, som ga spillerne tillatelse til å suge ørlite grann på cupkaramellen før oppmerksomheten igjen rettes mot gullkampen i Tippeligaen.

- Det er lov med et glass \'bubbel\', men det blir nok ikke store greiene uansett, smiler Jönsson vel vitende om at det blir noen ytterst viktige og spennende uker i tiden som kommer med seriekamp på mandag mot nettopp Molde som første utfordring.

<B>SLO ROSENBORG:</B> Stabæk beseiret Rosenborg 3-1 i cupfinalen i 1998. Her har Thomas Finstad scoret etter en keepertabbe fra Jørn Jamtfall.
<B>SCORET TO NYE:</B> Daniel Nannskog var sentral i semifinaleseieren over Molde. Men tanken på cupfinale får foreløpig ikke svensken til å boble over av forventning.