De norske «dommerskandalene»:

Den norske dommersjefen etter raseriet mot Svein-Oddvar Moen: - Skulle gjerne vært uten disse situasjonene

Men Moen kan reddes av at regelverket åpner for skjønn.

KOKENDE KAMP: Det så lenge tungt ut for de islandske EM-heltene i kampen mot Finland i torsdagens VM-kvalifiseringskamp i fotball. Finnene hadde lenge grepet på hjemmelaget, men i et vanvittig overtidsdrama snudde imidlertid islendingene kampen til 3-2-seier. Video: Eurosport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Svein Oddvar Moen, Norges best rangerte dommer, dømte i går VM-kvalifiseringskampen mellom Island og Finland i Reykjavik på Island.

På overtid av overtiden scoret bortelaget, men det var ikke helt uten reaksjoner. Moen dømte mål etter litt klabb og babb på målstreken, noe som fikk det til å koke over for de finske spillerne.

VANSKELIG: Det er svært vanskelig å si om ballen var inne på første forsøk eller ei. Foto: Skjermdump, Eurosport
VANSKELIG: Det er svært vanskelig å si om ballen var inne på første forsøk eller ei. Foto: Skjermdump, Eurosport Vis mer

Finske Niklas Moisander ble så forbanna at han spurtet etter Moen før han røska tak i dommertrøya til nordmannen. Fortjent fikk han et gult kort for dette.

Etter kampen sa Hradecky til finske YLE at ballen aldri var i mål.

- Dommeren dreit seg ut. Vi kjemper i 90 minutter, men så ødelegger tre klossmajorer av noen dommere alt. Hvordan kan man dømme mål, om man ikke kan se at ballen er i mål? Jeg fatter ikke at dommerbeslutningene alltid går mot oss, sa keeperen etter kampen.

- Dommerens egen oppfattelse

Bortelaget mente at ballen aldri var over på islendingenes første forsøk, og at deres keeper, Lukas Hradecky, hadde ballen i hånda på returen som ble dyttet inn i mål.

Regelverket sier at dersom en keeper har én hånd på ballen og den ligger i bakken, er den under kontroll. Da kan ingen sparke den ut av keeperens hender. Det er likevel dette de finske spillerne mener skjedde.

På TV-bildene er det i den første situasjonen så å si umulig å si om ballen var 100 prosent inne, og i situasjon to ser man at keeper Hradecky tydelig har én hånd på ballen som ligger på målstreken.

Det er da en islandsk spiller dyttet ballen helt inn i mål - og Svein Oddvar Moen blåste umiddelbart for mål.

HÅNDA PÅ BALLEN: På videoen ser man tydelig at Hradeckys hånd var på ballen - og at den ikke var over linja. Foto: Skjermdump, Eurosport
HÅNDA PÅ BALLEN: På videoen ser man tydelig at Hradeckys hånd var på ballen - og at den ikke var over linja. Foto: Skjermdump, Eurosport Vis mer

Ifølge dommersjef Terje Hauge, er regelverket på generelt grunnlag slik at keeper har kontroll på ballen dersom han eller hun har én hånd på ballen. Men det er ikke gitt at det alltid er slik.

- Ballen kan spilles så lenge dommeren har en oppfattelse om at keeper ikke har kontroll på ballen. Her er det dommerens oppfattelse på hvorvidt en ball er under kontroll eller ei, sier Hauge til Dagbladet.

- Moen fornøyd med kampen

Hauge befinner seg for øyeblikket i Polen og har ikke sett tv-bildene fra gårsdagens kamp. Han har heller ikke snakket mye med Moen, men hadde SMS-korrespondanse med dommeren i går kveld.

- Var han fornøyd med kampen?

- Han var fornøyd med kampen, men skulle selvfølgelig gjerne vært uten det som oppstår i siste spilleminutt. Han løste det etter beste evne, og så får vi vente og se hva UEFA gir av tilbakemelding. Jeg har som sagt ikke sett kampen, så jeg kan ikke gå inn og si hva som skjedde, sier dommersjefen.

- Hvordan er det å gang på gang våkne opp til overskrifter rundt norske fotballdommere?

- Vi våkner ikke opp til overskrifter når dommerne gjør det bra. Overskriftene kommer etter kontroversielle situasjoner. Dette er litt av hverdagen for en toppdommer, så vi jobber hardt for ikke å komme opp i kontroversielle situasjoner for ofte. Man skulle jo gjerne vært uten disse situasjonene, men det blir helt umulig over tid for en toppdommer. Dette blir noe toppdommerne må leve med.

Etter å ha lest over saken, ringer dommersjef Hauge tilbake til Dagbladet. Han har da sett bilder og snakket med dommer Moen.

- Moen sier at dommer og assistentdommer godkjenner mål i den første situasjonen, at ballen var helt inne i mål før keeper fikk kontroll på den. De dømmer mål av spiller nummer seks, ikke elleve. Det ble heller aldri vurdert frispark til den finske keeperen for å ha hatt ballen under kontroll, da det var på den første situasjonen ballen var inne, sier Hauge.

FIFA bruker ikke måldommere eller mållinjeteknologi

I nyere tid har det oftere blitt brukt måldommere eller målteknologi under fotballarrangementer. I år har det blitt brukt både i Champions League og under sommerens EM.

Hadde VM-kvalifiseringen hatt en av disse to «hjelpemidlene», hadde vi trolig ikke våknet opp til ny «dommerskandale» i dag. Men ifølge dommersjef Hauge er det forskjellige grunner til at dette ikke er i VM-kvaliken.

- Dette er FIFAs arrangement, da dette er kvalik til VM i 2018. FIFA bruker ikke måldommere siden det skal være konkurranselikt. UEFA har ansvar her i Europa, og de har valgt å bruke dette.

- Hva med målteknologi?

- Det er litt vanskelig å få inn målteknologi over hele verden, så en kombinasjon av økonomi og muligheter rent logistikkmessig er nok årsaken til at FIFA ikke har innført dette.

Men Hauge innrømmer at han gjerne hadde sett enten måldommere eller mållinjeteknologi i en slik viktig kamp som i VM-kvalifisering.

- FIFA ønsker at alle kvalikkampene skal håndteres likt, men mest sannsynlig kommer det til å være mållinjeteknologi når VM går av stabelen i 2018.

Dagbladet har forsøkt å nå Moen for en kommentar, men når dommeren er på jobb for FIFA eller UEFA, har de ikke mulighet til å svare på pressehenvendelser, ifølge Terje Hauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer