Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Den norske friidretten råtner

I dagens avis tar toppfriidrettsutøverne et voldsomt oppgjør med Friidrettsforbundet og president Marius Rooth. - Ja, dette er mistillit til ledelsen, sier Anders Falkum, lederen av organisasjonen Akt.org, som representerer allelandets beste utøvere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falkum er høydehopper og sønn av den tidligere eliteutøveren Leif Roar Falkum. Til jul er han ferdig utdannet siviløkonom. Han ble nylig gjenvalgt som leder i styret for Akt.org - utøverorganisasjonen som representerer samtlige friidrettsutøvere i Norge over 16 år.

Med seg i styret har han Sigvor Mjelve (sprint), Hanne Lyngstad (mellom-/langdistanse), Marius Bakken (langdistanse), Henrik Sandstad (langdistanse), Trond Erik Nilsen (lengde) og Mari Bjone (mellomdistanse/hekk).

- Hele styret har vært med på å skrive brevet, sier Falkum.

- Hvorfor skriver dere dette brevet?

- På årsmøtet 26. oktober ble utøverne enige om at det måtte tas noen grep for å bedre en situasjon vi opplever som uholdbar.

Er lei

- Hvorfor sender dere brevet gjennom Dagbladet istedenfor direkte til ledelsen?

- Vi vurderte å gjøre dette internt, men vi føler at vi har prøvd det en god stund nå uten å bli hørt. Vi blir bare beskyldt for å bruke eksterne rådgivere. Nå er vi lei.

SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: - Utøverne er enige om at det måtte tas noen grep for å bedre en situasjon vi opplever som uholdbar, sier Anders Falkum. Han er leder for Akt.org, som representerer samtlige friidrettsutøvere i Norge.Foto: JEANETTE LANDFALD
SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: - Utøverne er enige om at det måtte tas noen grep for å bedre en situasjon vi opplever som uholdbar, sier Anders Falkum. Han er leder for Akt.org, som representerer samtlige friidrettsutøvere i Norge.Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

- Har styret hele organisasjonen i ryggen for dette utspillet?

- Det vil alltids være noen som er uenige. Slik skal det også være. Men det som står i brevet er den gjengse oppfatningen blant utøverne.

Anders Falkum legger ikke skjul på at friidrettspresident Marius Rooths lederartikkel i siste nummer av Friidrettsforbundets medlemsblad Friidrett har satt sinnene i kok. Rooth legger der stor del av skylda for sponsorflukt og forbundets underskudd på konflikten med «noen få individer i norsk friidrett».

- Dette opplever vi som grovt. Det er et utidig angrep fra en person i hans posisjon, sier Anders Falkum.

- Ties i hjel

I brevet fra Akt.org står blant annet følgende:

«Det er på tide at toppledelsen i Norges Friidrettsforbund setter et kritisk søkelys på seg selv og egen organisasjon. Skjer ikke dette, vil friidretten i Norge sakte, men sikkert råtne på rot.»

«President Marius Rooth har gått ut og lagt skylden på «noen få utøvere og deres rådgivere» som ødelegger for «fellesskapet». Det er et paradoks at vi utøvere ser det på en ganske sammenfallende måte: «Noen få ansatte» er mer opptatt av makt og prestisje enn å jobbe til det beste for norsk friidrett.»

«Ukentlig får Akt.org flere henvendelser fra frustrerte utøvere, trenere, klubber og ildsjeler som føler at Norges Fri-idrettsforbund ikke støtter opp om dem som forsøker å skape noe positivt.»

«...personer med andre oppfatninger enn sentralleddet føler at de ties i hjel.»

Svake resultater

Sprinteren Jonh Ertzgaard stiller seg hundre prosent bak brevet.

- Alt som står der er sant. Hele sprintgruppa støtter dette, sier Ertzgaard.

Han legger til at det er positive prosesser på gang internt i NFIF - prosesser som kanskje kan føre til løsning i den fastlåste rettighetsstriden.

Ertzgaard mister sannsynligvis landslagsplassen neste sesong som følge av svake resultater i år og Friidrettsforbundets skrale økonomi. Han vet ikke hvor mange utøvere som har lest brevet, men føler seg trygg på at Akt.org har massiv støtte i medlemsmassen.

- Av de 20- 30 på høyt nivå som er medlemmer i NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) tror jeg alle stiller seg bak dette. Jeg er positiv til at Akt.org nå kommer på banen, sier Ertzgaard, som også ble provosert over friidrettspresident Marius Rooths lederartikkel. Der går Rooth på nytt ut mot «grådighetskulturen» blant «noen få utøvere og deres rådgivere».

Maktkamp internt

Landslagskaptein Jim Svenøy hadde ikke lest brevet i går, men var kjent med at noe ville komme.

- Akt.org involverer seg etter ønske fra utøverne, sier han.

Svenøy har forstått det slik at det nå pågår en maktkamp internt i Friidrettsforbundet om hvor de etter hvert knappe midlene skal brukes.

- Idrettssjef Per Øyvind Mørk gjør så godt han kan for å skaffe midler til toppidretten. Men ikke alle i Friidrettsforbundet er interessert i en toppidrettssatsing. Det er viktig å støtte ungdomssatsingen, men slik jeg ser det er lite penger til det også. Sånn sett er det riktig som Akt.org skriver, at friidretten råtner på rot.

- Synes du det er riktig av Akt.org å gå ut slik de gjør nå?

- Jeg synes aldri det er lurt å løse problemene via media, men jeg håper at Akt.org gjør det rette, og at NFIF nå ikke sier nei til å lytte til forslag.

SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: - Utøverne er enige om at det måtte tas noen grep for å bedre en situasjon vi opplever som uholdbar, sier Anders Falkum. Han er leder for Akt.org, som representerer samtlige friidrettsutøvere i Norge.Foto: JEANETTE LANDFALD
Hele Norges coronakart