Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Den norske havfrue»

Den meget alvorlige ordkrigen mellom dansker og nordmenn er over. Dagbladets heroiske menn, og en danske, sørget for totalkapitulasjon i går. Den lille havfrue kledde seg norsk.

KØBENHAVN (Dagbladet): - Dere kommer til å bli omringet av politiet i løpet av 20 sekunder. Den lille havfrue er videoovervåket etter alle vandalene som har holdt på. Denne helga var det noen som helte hvitmaling over henne. Advarselen fra kjentfolk i Køben var klar, men hva gjør ikke trauste fjellaper med vikinganer for å sørge for den viktige og historiske symboleffekten. Alle husker jo VGs små amerikanske flagg i veikanten fra Irak-krigen.

Eller romfarer Neil Armstrong. Han som plantet det amerikanske flagget på månen den 20. juli 1969... «et lite steg for mennesket, et stort steg for menneskeheten». Denne setningen håper vi Nils Johan Semb og landslaget tenker nøye over før de skal banke danskene i Parken lørdag.

Sannheten

Sannheten er ofte en taper når historie skrives. Den fella prøvde vi å unngå.

Vår ferd ut til Den lille havfrue måtte foretas to ganger. Først sviktet motet på grunn av turistbåtene som kretset rundt statuen, og alle barna som hadde utflukt med is og boller. Vi maktet ikke det skritt å vasse ut i saltvannet og klatre opp til henne. For deretter å foreta et stunt som kanskje noen vil se på som skjending. Feigheten smakte dansk bacon, men det bedret seg.

Etter en lang lunsjpause på en kneipe ved Strøget foretok vi en knallhard peptalk.

Ny utflukt. Nye turistbåter. Nye kvaler. Nye og mye folk, men vi var bestemte. Og via en danske i våtdrakt, en astmakurert norgesvenn fra en klinikk utenfor Kongsberg, ble de norske fargene trædd ned over den smukke badenymfen. Der ute.

Ikke barnerov

Og vi kan ikke beskyldes for barnerov. Jenta det er snakk om runder 90 år den 23. august. Billedhoggeren Edvard Eriksen (1876- 1959) tjente en formue på rettighetene til den ganske beskjedne statuen. Hun som står et par meter ute i vannet ved Norges-porten, adresse Langelinie like ved Amalienborg Slott.

- Mange av turistene som kommer hit ned for å se på henne, finner henne ikke med en gang. De tror de skal se på en figur som er like stor som Frihetsgudinnen, sier vår danskehjelp, Dennis Bjerrum Mogensen fra Helsingør.

Den franske turistguiden Michelin gir fruen tre stjerner i boka. Som så mye annet i dansk kultur har også den lille aner tilbake til humle og malt. Det var eieren av Carlsberg-bryggeriet som bestilte verket av kunstneren.

Tre ganger har vandaler kuttet i henne, både hode og arm. I synderegisteret finner vi en norsk shippingmann.

Det er en kjent sak at havfruer blir til skum på bølgetoppene etter at de har lagt 300 år bak seg.

Søren også

Skummende blir det også i Parken lørdag med 42000 tilskuere som ikke bryr seg om en fillete ordkrig. Som vi har vunnet. Våre beste menn.

Dennis vil gjerne stille i norsk landslagsdrakt under kampen, men han tipper Morten Olsens menn vinner.

- Det blir 2- 1 til oss.Den lille havfrue sier ingenting, men vi legger noen visdomsord fra Søren Kirkegaard i hennes vevre munn: «Det gjelder å leve i evigheten og likevel høre stueuret slå».

HISTORISK ØYEBLIKK: Hun satt der slik hun har gjort i 90 år der ute ved kysten av Kongens by, København: Den lille havfrue. Et symbol for danskene, men sorry broderfolk. I går ble hun norsk. Dette takket være tabloide vikinger og en humørfylt overløper fra Helsingør.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media