Den norske kollapsen gjør det vanskelig for Kalla å forstå hva hun har oppnådd

- Uventet scenario.

FALUN (Dagbladet): Charlotte Kalla vant et suverent VM-gull på 10-kilometeren i Falun i dag, mens de norske jentene havnet langt ned på resultatlista etter en massiv smørebom.

Heidi Weng ble beste norske jente på 22. plass, mens Therese Johaug ble nummer 27 og Marit Bjørgen 31.

VERDENSMESTER: Charlotte Kalla knuste all motstand på hjemmebane i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VERDENSMESTER: Charlotte Kalla knuste all motstand på hjemmebane i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Charlotte Kalla smilte, naturlig nok, fra øre til øre for sitt første individuelle VM-gull.

- Jeg er veldig fornøyd, dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det blir ikke bedre enn å vinne favorittdistansen min hjemme i Sverige, sier hun.

KLASSEFORSKJELL: Therese Johaug var 2.14 bak Kalla i dag. Den norske jenta hadde ikke akkurat superski. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLASSEFORSKJELL: Therese Johaug var 2.14 bak Kalla i dag. Den norske jenta hadde ikke akkurat superski. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om at Bjørgen og Johaug er så langt bak?

- Jeg tror de svenske smørerne gjorde en veldig god jobb. Det var viktig i dag på grunn av snøen som kom.

God beslutning Kalla forteller at hun bestemte seg for gullskiparet bare minutter før start, og innser at hun traff godt.

Hun er derimot usikker på hvor stor fordel hun hadde av å gå ut med langt tidligere startnummer enn de norske jentene.

- Det er vanskelig å si. Astrid startet jo før meg, men de fleste var bak. Når det er sagt, så var det bra for meg at jeg fikk gjøre mitt eget løp. Jeg hørte først da det var to kilometer igjen at jeg gikk for gull, men det er sånne tanker man bare må stenge ute, sier hun.

Med startnummer 49 gikk Kalla i mål over ni minutter før Johaug og over to minutter før Bjørgen.

Men selv om de norske jentene lå et godt stykke bak allerede etter fem kilometer, turte ikke den svenske jenta å innkassere seieren før de var i mål.

- Jeg våget ikke feire før alt var over, og jeg ble tvunget til å spørre lederne flere ganger hvordan det egentlig var. Det er først når alle har passert mållinja at det blir på ordentlig. Jeg måtte vente ganske mange minutter på å få det bekreftet, sier hun.

Uventet scenario - Det føles utrolig stort, men jeg tror ikke jeg helt har forstått at denne drømmen har gått i oppfyllelse. Det kommer nok til å ta litt tid. At det er to amerikanere som sitter her, som nummer to og tre, og at nordmennene er langt nedpå resultatlista er ikke et scenario jeg kunne ha forventet. Det gjør det enda vanskeligere å forstå, legger hun til.

27-åringen røper samtidig at hun setter dagens VM-gull høyere enn OL-gullet på samme distanse fra Vancouver-OL i 2010.

- Det er mye høyere nivå på damene i verdenscupen nå enn i 2010, så dette kjennes større, sier hun.