ANGRER: Tidligere landslagstrener Gunnar Reiakvam innrømmer at de var tankeløse da de tillot meldonium-bruk under trening i Latvia. Foto: Andreas Isaksen Dahl
ANGRER: Tidligere landslagstrener Gunnar Reiakvam innrømmer at de var tankeløse da de tillot meldonium-bruk under trening i Latvia. Foto: Andreas Isaksen DahlVis mer

Meldonium i norsk idrett

Den norske landslagstreneren om meldonium-innkjøpene: - Vi gikk på en smell

Gunnar Reiakvam (56) gikk god for at de norske landslagsvektløfterne kunne bruke meldonium etter anbefaling fra Latvias landslagstrener. I ettertid ser han hvor dumt det var.

(Dagbladet): - Vi gikk på en smell, det var noe vi aldri skulle gjort. Vi skulle tenkt litt lenger, sier tidligere landslagstrener i vektløfting, Gunnar Reiakvam, til Dagbladet.

Reiakvam ledet samlingene til det norske vektløfterlandslaget i Latvia da de fikk anbefalt legemiddelet Mildronate av den latviske landslagstreneren i 2015.

De norske vektløfterne hadde på denne tida et samarbeid med det latviske vektløfterforbundet. Bruken av Mildronate var vanlig i Latvia, og heller ikke ulovlig i 2015.

I 2015 sto Mildronate, som altså er legemiddelet som inneholder meldonium, på det internasjonale antidopingforbundet WADAs overvåkingsliste, uten verken vektløfterne eller Norges Vektløfterforbund var klar over det.

- For å være ærlig, visste vi ikke en gang at det fantes en overvåkingsliste, fortalte visepresidenten i vektløfterforbundet, Trygve Duun, til Dagbladet før helga, og fortalte at da de fikk meldonium-saken på bordet, trodde de det var snakk om et kosttilskudd.

Som å ta tran

Det skal Reikvam og de norske landslagsutøverne ha blitt fortalt i Latvia også.

- Vi var der borte og samarbeidet med dem da våre utøvere ble anbefalt å bruke det av landslagstreneren deres. Det var helt vanlig der borte, og for oss ble det framlagt som et kosttilskudd, noe som var like vanlig å ta som tran, forteller Reikvam om omstendighetene rundt at han godkjente kjøp av Mildronate til de norske utøverne.

Meldonium er et latvisk produkt, og skal ifølge Reikvam ha stått på godkjent-lista til den latviske olympiske komitéen. I alt skal mellom åtte og ti norske landslagsutøvere ha vært med på treningsleire til Latvia, men bare halvparten av dem skal ha kjøpt meldonium.

- Jeg kan ikke svare på hvor mye som er blitt brukt, med da vi ble klar over at dette sto på overvåkingslista, ble det tatt tak i med en gang. Hele gruppa fikk beskjed om å slutte å bruke det, og jeg forlangte å få inn alt som var kjøpt, sier Reikvam til Dagbladet.

Den daværende landslagstreneren forteller at det er vanskelig å anslå hvor mye og hvor mange som faktisk prøvde Mildronate, da det blant annet var flere uåpnede pakker blant eskene han samlet inn.

- Men selv om dere trodde det var et kosttilskudd virker det rart å begynne å bruke et latvisk-produsert produkt uten å sjekke hva det faktisk var?

- I etterpåklokskapens lys må vi jo bare innrømme at dette ikke var bra. Det var en glipp, sier Reikvam.

Sjekket med Norge

Det var under Ruth Kasiryes dopinghøring forrige torsdag historien kom fram i lyset. Foran Domsutvalget fortalte Kasirye at hun hadde hørt at det norske landslaget i vektløfting brukte meldonium under trening i Latvia.

Kasirye risikerer to års utestengelse for meldonium-bruk, men var aldri med det norske landslaget på treningsleirene til Latvia.

Trygve Duun la i helga ikke skjul på at historien er en belastning for vektløfterforbundet.

- Det var jo aldri noen hemmelighet, sier landslagstrener Reikvam, som tross alt er ansvarlig for at landslagsutøverne fikk godkjenning til å teste det da lovlige preparatet.

- I Latvia brukte de det alle sammen, og de ble dopingtestet jevnlig, akkurat som oss. Det var ikke noe problem, sier Reikvam til Dagbladet.

- Men dere sjekket aldri hva det var før dere brukte det?

- Det ble ringt en dopingkontrollør i Norge og sjekket at dette ikke var forbudt.

Antidoping Norge kan verken bekrefte eller avkrefte om de fikk en henvendelse om Mildronate i første halvdel av 2015, da opplysningene om telefonsamtalen er for lite konkrete.

- Uansett ville et riktig svar på det tidspunktet vært at det ikke var forbudt å bruke. Det var heller ikke mulig å vite på det tidspunktet at det ville bli forbudt fra 1. januar 2016, da forbudet ble offentliggjort av WADA rundt 1. oktober 2015, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, til Dagbladet.

Vektløfterne som hadde gått på meldonium-blemma la saken raskt bak seg etter at vektløfterforbundet la ned forbudet høsten 2015. Det var altså ikke blitt forbudt enda, men også de latviske samarbeidspartnerne skal ha kuttet bruken umiddelbart da det internasjonale forbudet kom.

- Det er jo ikke noen kjekk sak, dette her. Der og da tenkte man seg ikke om, og det må man jo bare innrømme. At saken kommer opp igjen nå får vi jo si at er en bra påminnelse om at man må tenke seg om, sier Gunnar Reikvam til Dagbladet.