TOPPSCORER: Alexander Søderlund er toppscorer i Tippeligaen. Bak ham på toppscorerlista følger fem nordmenn. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
TOPPSCORER: Alexander Søderlund er toppscorer i Tippeligaen. Bak ham på toppscorerlista følger fem nordmenn. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

Den norske måldominansen overrasker ekspertene

- Norge har ting på gang.

Et kjapt blikk på toppscorerlisten i eliteserien får tidligere måltyver til å glise bredt. Etter halvspilt sesong finner man seks norske spillere på de seks øverste plassene.

- Dette er veldig gledelig. Jeg har tidligere forsøkt å gå tilbake i tid for å finne ut sist vi så noe lignende, og jeg tror vi må tilbake på tidlig 2000-tallet, sier Karl-Petter Løken til NTB.

NRK-eksperten og den tidligere måljegeren i eliteserien fryder seg over at norske angrepsspillere «endelig» banker utlendingene foran mål.

Etter halvspilt sesong finner man seks nordmenn på de øverste plassene. På topp troner Rosenborg-spissen Alexander Søderlund alene med 13 scoringer.

- Dette er positivt for norsk fotballs fremtid. Vi kan ikke si at det har vært veldig vellykket på landslaget i det siste, men Norge har ting på gang og på sikt kan dette bli bra, sier Løken, som i sin tid scoret 64 mål i eliteserien.

Overrasket Brattbakk Det har blitt mye stang ut for våre beste spisser de seneste årene, noe som naturligvis har ført til massiv kritikk og mange negative oppslag i avisene.

Målstatistikken har i en årrekke blitt preget av utlendingene, til tross for at både Frode Johnsen og Mustafa Abdellaoue kan skyte på seg toppscorertittelen hver sin gang de siste sju årene.

Tidligere Rosenborg-profil Harald Martin Brattbakk blir forbløffet når han hører om statistikken for 2015-sesongen.

- Jeg var ikke klar over at det var seks nordmenn på topp. Det betyr kanskje at vi har tatt noen steg i riktig retning. Er vi heldig, smitter dette over på landslaget, sier Brattbakk, et navn som for mange er synonymt med mål.

Fornøyd med Søderlund Han hadde lenge scoringsrekorden i eliteserien på 166 mål før Sigurd Rushfeldt snek seg forbi i 2011. Nå gleder han seg over at Alexander Søderlund banker inn mål for Rosenborg.

- 13 mål på 15 kamper er mer enn godkjent av Alexander. Han har et forbedringspotensial når det kommer til uttellingen, men han må bare fortsette, så blir dette definitivt bra, sier den tidligere storspilleren.

- For dårlig defensivt Karl-Petter Løken peker ut Stabæks Adama Diomande som den mest komplette spissen i eliteserien. Han har scoret ti ganger, noe som sikret 25-åringen en plass i Per-Mathias Høgmos landslagstropp i vår.

- Det er et internasjonalt snitt over Diomande. Han har bra fysikk og fart, og er god i lufta og foran mål. Han har selvfølgelig litt å gå på, men er den beste i eliteserien i dag, sier Løken.

Til tross for en hel del ros til spissene, er NRK-eksperten klar på at de har fått altfor god hjelp av svake forsvarere denne sesongen.

- Det har vært mye dårlig forsvarsspill til nå. Der har norsk fotball mye å gå på. De bakover på banen har mye å lære av dem som stikker seg fram offensivt, sier Løken.

(NTB)