NY KAMP: Marthin Hamlet har fått ny kamp. Den blir den viktigste i hans karriere så langt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY KAMP: Marthin Hamlet har fått ny kamp. Den blir den viktigste i hans karriere så langt. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Marthin Hamlet foran sin viktigste MMA-kamp.

Den norske MMA-stjerna er dønn ærlig: - Alternativet eksisterer ikke

Tror et tap nå kan ødelegge for målet hans. En plass i UFC.

15. desember går den norske MMA-krigeren Marthin Hamlet (26) inn i buret i Arena Nor i Frederikshavn, til sin viktigste kamp i karrieren.

- Jeg gleder meg skikkelig. Hallen har en kapasitet på 3500 tilskuere. Og siden det er så kort vei fra Norge, så håper jeg at mange nordmenn tar turen, sier Marthin Hamlet.

Han har dominert og vunnet alle sine fire første profesjonelle MMA-kamper i første runde. Men det er nå det gjelder. Den neste kampen er den viktigste. En kamp som i verste fall kan velte planene hans.

UFC ELLER IKKE UFC: Marthin Hamlet har et navn som forplikter, og som beveger seg inn i Shakespeares verden og til "To be or not to be". Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UFC ELLER IKKE UFC: Marthin Hamlet har et navn som forplikter, og som beveger seg inn i Shakespeares verden og til "To be or not to be". Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil inn i UFC innen 2019. Og da kan jeg ikke tape denne kampen. Alternativet eksisterer ikke, sier Marthin Hamlet til Dagbladet.

Han står på springbrettet til noe stort.

- Det hadde i så fall vært enklere å komme tilbake etter et tidlig tap i karrieren. Men ikke nå. Det blir mye tyngre. Om jeg skulle tape 15. desember, sier han.

KAFFE: Marthin Hamlet møter Dagbladet på kafé og forteller om sin forestående kamp. Foto: Bengt Berg / Dagbladet
KAFFE: Marthin Hamlet møter Dagbladet på kafé og forteller om sin forestående kamp. Foto: Bengt Berg / Dagbladet Vis mer

UFC er verdens største liga i MMA. Det er her de store pengene er. Og det er her de store stjernene er.

Hamlet gikk sine tre første kamper i Superior Challenge. Han har tatt steget opp til ligaen Cage Warriors. Som er stigtrinnet for de største talentene. For talentene som også har satt seg store mål. Om å komme seg til UFC.

Der er Marthin Hamlet.

- Jeg ønsker å se framover og oppover hele veien. Jeg er nok som de beste, i tankegangen i hvert fall, sier han med et smil.

- Han fortsetter:

- De blir aldri fornøyde. Jeg er der jeg også. Det er uaktuelt å bare etablere meg som en MMA-fighter. Jeg vil til topps, sier Marthin Hamlet.

Og det tidligere stortalentet i bryting mener det.

Han har gjort store framganger siden han konverterte fra brytingen i 2014.

- Gull verdt

- Ja, sånn sett er jeg ikke til å kjenne igjen. Jeg er blitt bedre på alt. Jeg har økt forståelsen for MMA. Hvordan jeg skal bevege meg. Brytebakgrunnen min er gull verdt. Det er enklere å bli bra i boksing og spark. Den biten er det enklere å forbedre. Det er annerledes med brytedelen. Og jeg har brytingen i ryggmargen fra jeg var fem år, sier Marthin Hamlet.

SERIØS: Marthin Hamlet er seriøs. Han sikter mot verdenstoppen. Her slår han på putene som kollega og trener Mohsen Bahari holder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SERIØS: Marthin Hamlet er seriøs. Han sikter mot verdenstoppen. Her slår han på putene som kollega og trener Mohsen Bahari holder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det fikk tyskeren Coray Cengiz erfare, da han fløy gjennom lufta i et smidighetsbelte, servert fra det tidligere norske brytetalentet i Hamlets tredje profesjonelle kamp.

Han understreker dette ved å si:

- Alle mesterne i UFC, i samtlige vektklasser, bortsett fra en, har bryting som sin bakgrunn før de gikk til MMA. Unntaket er den ene utøveren som har bakgrunn fra jiu jitsu.

Det vil sannsynligvis ta noen uker til før motstanderen er klar. Det er tre-fire utøvere som er i kikkerten til matchmakeren i Cage Warriors.

Erfaren motstander

Det som er klart, er at det uansett blir en med større erfaring enn hva Marthin Hamlet har møtt så langt.

- Det blir en som har minst ti kamper, forteller han.

Det er å gå et skritt videre. Selv om han har møtt fightere med bedre rekord enn ham selv. Bortsett fra den siste, som steppet modig inn på kort varsel. Polakken Jack Rolinski svimte av i en triangle choke mellom Marthin Hamlets kraftige armer.

Han har som mål å holde på med MMA i mange år.

Men først må Hamlet skaffe seg en manager. Han første manager gikk brått bort i et hjerteinfarkt. Marthin ønsker seg en manager utenfor Norge.

- Det er flere interesserte i Europa, men også i USA. Jeg skal i et møte med en tysk manager i oktober. Det blir spennende, forteller han.

Familien viktigst

Det er viktig for Marthin Hamlet å ha store ambisjoner. Men det er noe som er mye viktigere for ham.

- Familien kommer først. Kona mi og sønnen min betyr alt. Og helsa er viktig selvfølgelig, sier han.

Marthin har fått føle på dette. Ei uke før han gikk sin siste kamp mot polakken Jack Rolinski 22. september, fikk han sjokkbeskjeden.

Leukemi

Hans mor hadde fått påvist kreft.

Marthin Hamlet grep mikrofonen etter kampen. Han fortalte til publikum i Nykøbing Falster-hallen at hans mor hadde fått påvist leukemi. Han sa at hans tanker gikk til hans mor og alle andre som kjemper mot kreft.

EN TØFFERE KAMP: Marthin Hamlet fortalte om en annen og tøffere kamp, som hans mor Janiche kjemper mot kreft. (Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EN TØFFERE KAMP: Marthin Hamlet fortalte om en annen og tøffere kamp, som hans mor Janiche kjemper mot kreft. (Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han sier:

- Mitt budskap var at vi må tenke på alle de som har kreft. At de kjemper en mye hardere kamp enn de vi har i buret.

Marthin Hamlet smiler:

- Det går bra. Dette er en kamp hun kommer til å vinne, sier han.

Psykologi

Marthin Hamlet har gjennomført en bachelorgrad i psykologi. Han har blikket festet inn i framtida. Han har ambisjoner om å holde på som MMA-utøver i mange år.

Men også at det kommer en tid etterpå. Marthin Hamlet kan gjerne tenke seg å hjelpe vanskeligstilte i samfunnet.

- Kanskje det blir å hjelpe de som har falt utenfor i samfunnet og tilbake i ordinært arbeidsliv. Det er sunt å ha noe å gå til. Å ha noe å gjøre, sier Marthin Hamlet.

Han er engasjert med å hjelpe vanskeligstilte tilbake i arbeidslivet ved siden av å være MMA-utøver i dag.

Men først skal han vinne 15. desember. Det finnes ikke noe alternativ for ham.

- Jeg skal til topps. Denne kampen må jeg bare vinne. Alternativet kan bli at jeg ikke når mitt mål. Og det skal vi ikke ha noe av, sier han med et bredt smil.