Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jørgen Graabaks kvinnelige stalkermareritt

Den norske OL-helten oppsøkte sin kvinnelige stalker: - En helt syk situasjon

De sitter klar i buskene og følger med på hver eneste bevegelse. Jørgen Graabak har et helt spesielt kvinneproblem. Nå har han fått nok.

FORFULGT: Kombinert er ikke den sporten med flest tilskuere, men i antall kvinnelige stalkere er det få som slår Jørgen Graabak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORFULGT: Kombinert er ikke den sporten med flest tilskuere, men i antall kvinnelige stalkere er det få som slår Jørgen Graabak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jørgen Graabak gikk seg inn i manges hjerter da han sikret Norge to OL-gull i Sotsji i 2014. Veien inn i folks hjerter var for enkelte kvinner i overkant emosjonell. Så sterk at det har blitt et problem.

25-åringen fra Melhus har havnet i en situasjon som sikkert enkelte kan tenke seg å være i: Han har kvinner som står klar i hagen og rundt huset hans til en hver tid.

For Graabak er det imidlertid i ferd med å bli et mareritt med flere kvinnelige stalkere stående i busker rundt huset hans.

- Det høres fristende ut med kvinnelige stalkere, men det er ikke så behagelig som det høres ut som. Det er ikke noe godt å føle seg observert, forteller Graabak til Dagbladet.

- Har du snakket med stalkerne dine?

- Det har vært flere. Jeg har snakket med en av dem. Jeg konfronterte henne og ba om at dette må det bli en slutt på. Jeg håper det er ferdig nå, men jeg vet ikke hva som venter meg neste gang jeg er hjemme.

- Det er mulig det kan sees på som en kompliment, men det må være andre måter å vise det på enn å stå i buskene og se på meg. Det er veldig spesielt, sier 25-åringen.

- En helt syk situasjon

GJEMMER SEG VEKK: Jørgen Graabak forsøker å unngå å bli sett av sine kvinnelige stalkere. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GJEMMER SEG VEKK: Jørgen Graabak forsøker å unngå å bli sett av sine kvinnelige stalkere. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Kombinertsporten er ikke den idretten med flest tilskuere, men i antall kvinnelige stalkere er det få som har så mange som Jørgen Graabak. Han vet ikke om noen idrettsutøvere som sliter med det samme.

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Det er en helt syk situasjon. Det er veldig spesielt og snodig. Jeg har foreløpig ventet på at det skal løse seg av seg selv. Jeg har vært en del på reise, og hun ene av dem har jeg snakket med og konfrontert. Jeg håper det blir en del bedre, forteller OL-kongen fra Sotsji.

Graabak har sett jentene blant annet sitte klar i buskene for å spionere på ham. Problemet har påvirket både hverdagen og treningen hans.

- Jeg har sett dem merkelige steder hvor jeg normalt sett ikke ser folk. Det har faktisk gitt meg ekstra trening fordi jeg har sneket meg unna med lengre løpeturer. Jeg setter pris på at jeg får ekstra motivasjon til å løpe, sier han ironisk.

- Kan det være en suksessoppskrift?

- Ja, kanskje jeg rett og slett skal trekke dem fram i en takketale for de ekstra løpeturene, spøker Graabak, som presiserer at stalkerproblemet er en belastning som han håper forsvinner så raskt som mulig.

Kan bli tidenes OL-konge

Med to OL-gull i Sotsji - av tre mulige - sikret Graabak seg legendestatus i kombinertsporten allerede som 22-åring. Bare tre andre kombinertløpere, Felix Gottwald, Samppa Lajunen og Bjarte Engen Vik, kan vise til to OL-gull i samme mesterskap.

SLET MED VIRUS:  Jørgen Graabak er endelig tilbake i form etter en tung periode. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLET MED VIRUS: Jørgen Graabak er endelig tilbake i form etter en tung periode. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Graabak, som nå har blitt 25 år, klarte bragden i så ung alder at han har alle forutsetninger for å gå forbi mannen med flest OL-gull gjennom tidene. Kombinertlegenden Ulrich Wehling innehar rekorden med tre OL-gull fordelt på tre ulike olympiske leker - på en tid hvor det bare var én øvelse.

Men Graabaks jakt på tittelen som tidenes OL-konge i kombinert, kunne ha stoppet allerede i fjor. Han vurderte å legge opp da han fikk en belastningsskade i lårmuskulaturen og deretter ble rammet av et alvorlig virus.

Glad for virus

Nå er trønderen skadefri og full av motivasjon igjen. Målet om gull i VM i Lahti lever i beste velgående for mannen som er beste nordmann i verdenscupen sammenlagt hittil denne sesongen med sin 6. plass.

- Jeg slet med virus og overbelastning, som mange idrettsutøvere har slitt med. Mange har slitt og gitt opp. Jeg ble usikker om jeg ville tilbake selv. Det er tøft og skikkelig kjedelig, fordi du ikke vet hvor lang tid det tar å komme tilbake. Det var ekstremt tøft, men jeg lærte mye, forteller Graabak.

- Det er tøft både kroppslig og mentalt. Man vet ikke om man noen gang kommer tilbake. På en måte er sju måneder veldig lang tid, men på en annen måte er jeg veldig glad for at jeg fikk virus. Jeg ville ikke vært det foruten.

- Hvorfor er du glad for at du fikk virus?

- Jeg lærte veldig mye av meg selv. Det er kanskje litt flåsete å si, men jeg vokste og lærte mye.

- Hva lærte du?

- Man får litt perspektiv på livet. Man setter mer pris på andre ting, som venner og familie. Man får et bedre perspektiv på helheten av det å være menneske og idrettsutøver - og hvordan det henger sammen.

- Jeg tror jeg kan være bedre enn i Sotsji

Graabak håper på tilsvarende progresjon i løypa denne sesongen som han hadde i fjor.

- Jeg var fryktelig svak i langrennsløypa i starten av sesongen i fjor. Jeg ble bedre og bedre utover sesongen. Jeg håper på den samme progresjonen denne sesongen. Jeg er godt fornøyd med sesongforberedelsen.

25-åringen tror det er fullt mulig å gjenskape eventyret fra OL i Sotsji.

- Jeg tror jeg kan være bedre enn jeg var i Sotsji. Hvis ikke kommer jeg ikke til å hevde meg i VM. Jeg føler meg i bra rute til å bli bedre enn jeg var i Sotsji.

- Det mye som må klaffe for å klare det. Mange parametere må treffe inn. Jeg må gjøre mitt og håpe at det holder. Det er ikke umulig å gjenta Sotsji-bragden. Det er ikke magi, men rett og slett bare en veldig god prestasjon som må til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!