BER FOLK ROE SEG: Stabæk- og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen mener den norske selvforherligelsen har tatt av. Nå ber han folk roe seg ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BER FOLK ROE SEG: Stabæk- og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen mener den norske selvforherligelsen har tatt av. Nå ber han folk roe seg ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

- Den norske selv- forherligelsen slår alle rekorder

Ingebrigt Steen Jensen ber folk roe seg ned.

(Dagbladet): Gerhard Heiberg gikk i går knallhardt ut mot Norge på NRK. IOC-medlemmet siktet spesielt på to situasjoner som har preget den norske OL-leiren de siste dagene:

Martin Johnsrud Sundbys omdiskuterte OL-bronse og det faktum at de norske langrennsjentene gikk med sørgebånd.

- Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget, sa Heiberg til NRK.

- Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sa han videre.

Voldsom kritikk Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Heiberg er blitt kraftig kritisert for arroganseutspillet i sosiale medier. I dagens VG kritiserer blant andre Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jan Egeland ham.

Nå kaster imidlertid reklamemannen og Stabæk-ildsjelen Ingebrigt Steen Jensen seg inn i debatten. 57-åringen skrev nemlig et langt innlegg på sin Facebook-side i formiddag.

FÅR KRITIKK: IOC-medlem Gerhard Heiberg får kritikk for blant annet å kalle nordmenn arrogante. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: IOC-medlem Gerhard Heiberg får kritikk for blant annet å kalle nordmenn arrogante. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix Vis mer

«Har Heiberg et poeng midt i all galskapen? (...) Man kan vel mene hva man vil om sørgebåndreglementet, men det står altså svart på hvitt at OL skal være uten slike markeringer. At IOC da henstiller til norske utøvere om å ikke gjøre det om igjen, er neppe et bevis på at de er totalt på bærtur. Det er ingen som har nektet noen å sørge, holde rundt hverandre, ta vare på hverandre eller noe av de gripende reaksjonene og uttrykk for støtte vi fikk se etter jentenes duathlon; det avsidinge er at IOC oppfordrer jentene til å følge regelverket neste gang. Dette får det selvrettferdige Norge til å blåse seg opp til de helt store høyder», skriver Steen Jensen.

- Berserk Overfor Dagbladet utdyper han hvorfor han nå går ut mot selvforherligelsen.

- Jeg støtter ikke Heiberg, men mener at den norske selvforherligelsen slår alle rekorder. Reaksjonen på at det ikke var greit å gå med sørgebånd er overdreven. Det blir framstilt som om det er et overgrep mot Norge, men det er faktisk ikke lov, og det er ikke noe Heiberg har funnet på, sier han og fortsetter:

- Folk har gått fullstendig berserk over dette og protesten mot Martin Johnsrud Sundbys sporbytte. Det er som om vi er best i verden til å sørge, vinne, ha et kronglete land med daler og fjell, på å ha de beste kuene, det beste militæret. Det er så mye.

- Det jeg vil med dette er å si at vi må roe oss ned litt. Vi må ikke være så opptatt av å være best i verden i alt. Vi skal juble over å vinne, det er klart. Det er det OL handler om. Vi kan gjerne lære resten av verden hvordan den skal gå på ski, men at vi er best på langrenn, betyr ikke at hele verden må lære av oss på alt, sier Steen Jensen til Dagbladet.

- Også i reklamepausene Om protesten mot Johnsrud Sundby skriver han:

«Hadde det vært en russer som gjorde noen lignende mot Martin, uten disk, ville vi gått berserk og sagt at IOC er en korrupt gjeng Putin-elskere som ikke kan reglene, men nå gikk det jo greit», skriver han videre.

INNLEGGET: Dette skrev Ingebrigt Steen Jensen på Facebook i morges. Skjermdump: Facebook
INNLEGGET: Dette skrev Ingebrigt Steen Jensen på Facebook i morges. Skjermdump: Facebook Vis mer

Reklamemannen mener han finner igjen den samme selvforherligelsen i tv-reklamene mellom, og under, øvelsene.

«Det holder faktisk å se på reklameinnslagene under OL-sendingene for å finne svaret. Enten det er TINE, NSB, Nortura eller Forsvaret som er ute, er filmene helt like, med de samme bildene, den samme stemmen og det samme budskapet», skriver Steen Jensen.

- Er du enig med Heiberg i at nordmenn er arrogante?

- Jeg synes Heiberg var uheldig med ordet arrogant. Det er nordmenn stort sett ikke. Jeg mener selvforherligende er et bedre ord. Jeg vil også legge til at innlegget mitt ikke er et forsvar av IOC. Jeg er egentlig en kraftpatriot, men mener altså at nå må vi roe oss litt ned.

Har fått mange reaksjoner - Har du fått mange reaksjoner på innlegget?

- Jeg har fått mange reaksjoner, og diskusjonen har gått høylytt. Det er forbausende mange som er enige med meg, og som synes ting har gått for langt.