Den nye forsvarssjefen forstår godt snakket om midstopperkrise

- Det er naturlig.

VÅR NESTE SJEF? Moldes Vegard Forren er klar til å ta ansvar som forsvarssjef, men forstår godt at Brede Hangelands landslagsfarvel er et tema. Her etter tippeligakampen mellom Molde og Stabæk på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
VÅR NESTE SJEF? Moldes Vegard Forren er klar til å ta ansvar som forsvarssjef, men forstår godt at Brede Hangelands landslagsfarvel er et tema. Her etter tippeligakampen mellom Molde og Stabæk på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB ScanpixVis mer

STAVANGER (Dagbladet): For en uke siden i dag ga Norges mangeårige landslagskaptein Brede Hangeland (33) beskjed om at han har spilt sin siste kamp med flagget på brystet.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok meldingen med fatning, men vet godt at han har en utfordring når han skal plukke ut to midtstoppere som skal lede Norge gjennom EM-kvalifiseringen som starter med hjemmekampen mot Italia 9. september.

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen mener dekningen på stopperplass er «syltynn», mens ordet «stopperkrise» også er blitt brukt om beskrivelsen av vakuumet etter Hangeland.

Akkurat nå er det Vegard Forren som ser ut som det sikreste kortet i midten av Høgmos forsvarsfirer. Men i forkant av morgendagens møte med De Forente Arabiske Emirater på Viking stadion, innrømmer 26-åringen overfor Dagbladet at Hangeland er et stort tap.

- Det er naturlig at det blir et tema om vi andre midtstopperne er gode nok nå som Brede gir seg. Han har vært kaptein og bauta i mange år. Det er et stort tap, men både jeg og de andre skal vise at vi kan ta den rollen, og være med å bidra for å få det defensive på plass. Jeg er ikke så bekymra for akkurat det, sier Molde-spilleren, som akkurat nå ser ut til å være vår neste forsvarssjef.

- En av flere - Akkurat nå ser du og Håvard Nordtveit ut som det mest sannsynlige stopperparet. Enig?

- Vi er flere som gjerne vil ha en av de to midtstopperplassene, så jeg vet ikke om det blir Håvard og meg. Jeg er i hvert fall klar, og så får vi ser hvem som starter når alvoret starter.

Forren har vært jevnt god for serieleder Molde gjennom hele sesongen, men vet godt at møtene med England og Italia i begynnelsen av september byr på helt andre utfordringer enn det han møter i Tippeligaen.

Han føler seg uansett i god form, og er ikke i tvil om at han har vunnet tilbake selvtilliten etter det mislykkede oppholdet i Southampton i fjor.

- Jeg vet at jeg har mye å bidra med. Jeg er klar på at jeg skal gjøre mitt beste for å ta en av de to midtstopperplassene, og sørge for å få orden på forsvaret, sier han til Dagbladet.

Starter stopperprosjekt I dagens papirutgave av Dagbladet avslører Per-Mathias Høgmo at Norges Fotballforbund er i gang med å starte et midtstopperprosjekt, slik at Norge - som på 1990-tallet - skal kunne få fram midtstoppere i verdensklasse.

- Et midtstopperprosjekt er allerede i støpeskjea. Vi ønsker å rendyrke stopperrollen, og med økt fokus på det vil vi få prestasjonsframgang. Det går også på hva vi ser etter: Vi må finne ut hvordan vi finner vi de rette spillerne når de er 13-14-15 år, sa Høgmo til Dagbladet.

Landslagssjefen røpet samtidig at tidligere landslagskaptein Rune Bratseth er et navn han kan tenke seg å knytte til stopperprosjektet, noe trønderen ikke akkurat er fremmed for:

- Å bidra til et slikt prosjekt er noe jeg kunne ha sagt glatt ja til. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men dette temaet er noe som interesserer og det fascinerer meg. Jeg tror ikke rekrutteringen skal skje i media, men hvis Per-Mathias har luftet tanker om en slik rolle, er jeg såpass frimodig at jeg mener jeg har noe å bidra med, sier Bratseth til Dagbladet.