Den nye fotballen

Hjemmelaget feier videre i VM på en ny stil, og fotballen blir ikke som før.

I dag er det bare å gratulere batteriprodusenten Duracell med VMs beste reklamekontrakt. Ikke nok med at firmanavnet preger kamparenaene; i Japan har de fått seg sitt eget bedriftslag -- gutta som løper og løper uten at kreftene tar slutt.

Snart blir Duracells globale reklamefilm, den med alle lekekaninene som raser av gårde mens konkurrentenes batterikrefter svinner, byttet ut med japanske fotballfilmer.

For der reklamen juger, er fotball på japansk virkelig nok:

 • Litt mer suksess -- og dette blir den nye fotballen.

  Til glede for publikum, men til mye svette for bedrifts -og pubspillere verden rundt. Heretter skal det løpes for å henge med.

  Bare trange shortser

  Egentlig er fotballen allerede på vei dit uansett. Utviklingen ser du best på gamle høydepunkt fra VM. Det er bare shortsene som er trange fra de kampene vi trodde var dramatiske og tette på 1970-tallet. Ellers på banen er det god plass både for ball og menn.

  Det såkalte totalfotballen som kom samtidig med Nederland var revolusjonerende i forflytning, men ikke i tempo. Fartsutviklingen har gått steg for steg og åpnet sporten for de raske og stengt den for de treige.

  Det er den evolusjonen Japan tar et steg videre med sin spesielt raske forflytning av mange spillere. Skjønt som i utviklingslæren ellers har også fotballen sin missing link.

  Til lading


  Noe annet går det ikke an å kalle den foreløpig største fotballkampen i japansk fotballhistorie.

  Mot Tunisia var det ingenting som tydet på en ny sport. Til det var nordafrikanerne alt for tradisjonelt feige.

  Med åtte-ni mann i forsvar gjennom hele kampen og et Japan som klarte seg med et lite tap, sto hjemmelagets batterier til ladning helt til tidlig i andreomgangen. Men vær sikker: Mot Tyrkia i åttendedelsfinalen blir det full kraft igjen fra start.

  Japansk smitte

  Uansett har Japan på to uker lagt grunnlaget for å bli en av fotballens nye stormakter. De har sett at det i sin egen idrettskultur finnes grunnlag for å bli gode i en ny sport. Med stram kollektiv utnyttelse av individuelt stor bevegelighet, har japanerne fått fram et bra lag.

  Men sannsynligvis ikke mer.

  For trener Philippe Troussier mangler noen klassiske ferdigheter til å nå helt fram hvis Japan slår Tyrkia i åttendedelsfinalen. For eksempel er hodestyrken på dødball både i angrep og forsvar neppe bra nok.

  Den samme mangelen i lufta gjør at japanerne er for avhengige av å slå sine lange oppspill bakfra langs bakken. Slik blir det av og til for mange støttepasninger fra spissene til å få utnyttet det gode tempoet i laget.

  Kanskje er den japanske smitten like viktig som hjemmelagets videre suksess:

 • At Japan lykkes med sine raske forflytninger, gjør at andre lag blir inspirert til å prøve.

  Utviklingen er der uansett i denne turneringen med mange nasjoner som har lagt om til bare tre mann i forsvar for å få større variasjon gjennom flere spillere med utgangspunkt på midtbanen.

  For nå skal det løpes.

<B>MÅLHELTER:</B> Morishima og Nakata scoret hvert sitt mål og sendte Japan til topps i gruppe H. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jim Bourg
<B>FOTBALL PÅ JAPANSK:</B> Tett med spillere og smittende glede. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jim Bourg