Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland (19)

Den nye gjedda i offsidesivet

Erling Braut Haaland har mye av det meste, men mangler fortsatt litt. At det nå trekkes paralleller til fagets beste er likevel helt fortjent.

SLIK VI KJENNER HAN: Erling Braut Haaland feirer enda en scoring for Borussia Dortmund, den tolvte så langt for Bundesligaklubben. Bak jubelen finner du ei stor verktøykasse med ekstreme ferdigheter. FCK-trener Ståle Solbakken ser en Liverpool-legende i 19-åringen, og trekker fram en ferdighet det ikke snakkes så mye om. Guttens timing på motstanderens offsidelinje. Peter Steffen/DPA/NTBScanix
SLIK VI KJENNER HAN: Erling Braut Haaland feirer enda en scoring for Borussia Dortmund, den tolvte så langt for Bundesligaklubben. Bak jubelen finner du ei stor verktøykasse med ekstreme ferdigheter. FCK-trener Ståle Solbakken ser en Liverpool-legende i 19-åringen, og trekker fram en ferdighet det ikke snakkes så mye om. Guttens timing på motstanderens offsidelinje. Peter Steffen/DPA/NTBScanix Vis mer

PLANETEN VOLLEYWOOD LEVER i Erling Braut Haaland-eufori, høystemt lovprising er det som gjelder og ingen superlativer er for små. Gutten har knust alle rekorder for tenåringer, lagt liste på et nivå verden aldri har sett, og er i dag en av verdens mest omtalte og omskrevne fotballspillere.

Om ikke den mest omtalte og omskrevne.

Som norsk er det nesten ikke til å forstå.

I et fotballfaglig perspektiv er det veldig forståelig.

SOSIALE MEDIER, TV, radio, papiraviser, nettaviser, magasiner, podkaster – you name it. Erling Braut Haaland er der i en eller annen sammenheng. Det er han som gjelder vinteren 2020. Det er 19-åringen som er det nye stjerneskuddet, spilleren som gjelder. Og i kjølvannet av applausen og alle de store ordene, mens verden alternerer mellom å le, juble, måpe eller bare riste på hodet i beundring over den tilsynelatende ustoppelige framgangen, dukker det stadig opp nye og relevante sammenlikninger.

Hvor har vi sett dette før?

Fra hvem har vi sett dette før?

I ET NORSK perspektiv, mens gutten ennå var i Red Bull Salzburg og bare hadde tatt sine første grådige skritt i Champions League, skrev jeg at Erling Braut Haaland er alle Norges største og beste spisser i en og samme person. Fra Odd Iversen til Joshua King, jeg mente 19-åringen hadde det meste. Det er ikke riktig. Det var mest et resultat av spontan oppstemthet.

Erling Braut Haaland, som de fleste andre, har også sine mangler.

Også Haaland har noe å gå på, ting som må utvikles og forbedres.

DET HANDLER FØRST og fremst om luftstyrken og hodespillet. Der har han steg å ta. Gitt forutsetningen med en høyde på 194 centimeter vil det garantert komme.

Det handler bare om å få mer kjøtt på beinet.

Utvikle bedre timing, og bli tøffere i nærkampene når han ikke har beina på bakken.

ALT ANNET HVA timing angår er han helt der framme. Ifølge FCK-trener Ståle Solbakken er det en av egenskapene som gjør Erling Braut Haaland helt spesiell. For i tillegg til å skyte ballen i mål oftere enn de fleste, har han også en egen evne til å skaffe seg disse mulighetene til å skyte ballen i mål.

Ståle Solbakken, som er Liverpool-entusiast til beinet, mener å se Ian Rush i tenåringen fra Jæren.

IAN RUSH, FOR de som ikke vet det spilte for Liverpool fra 1980 til 1987, var innom Juventus sesongen 87/88, kom tilbake til Anfield og ble der til 1996. Han er Liverpools mestscorende spiller gjennom alle tider med 346 mål på 660 førstelagskamper.

Ian Rush er en legende.

NÅR STÅLE SOLBAKKEN tenker Ian Rush, tenker han ikke bare på avslutningsferdigheter og evnen til å score mål. Han tenker på gjedda i sivet. Spissen med en helt egen evne til å gjøre motstanderens offsidelinja til et angrepsvåpen. Spissen med utviklet timing langt over gjennomsnittet. Han som ikke bare utfordrer bakrommet når han stikker i rett øyeblikk, men som av de samme utviklede timingårsaker, fordi motstanderen begynner å rygge i ren frykt, skaper rom for lagkameratene.

På det området var Ian Rush banebrytende.

Egenskapene som var med på å gjøre Liverpool til et mesterlag er gjenkjennelige i Erling Braut Haaland.

DU KAN IKKE lære sånt. Det er medfødt. Det handler om instinkt. Det er noe du har i deg. Og det er derfor det ser så naturlig ut, så enkelt og likeframt.

Ian Rush hadde den dimensjonen i ryggmargen.

Mye tyder på at Erling Braut Haaland har det samme genet.

Hele Norges coronakart